Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Γερμανικό ποδόσφαιρο: Η επιστροφή της KFC Uerdingen


Δημήτρης Βαρσάνης


Τι κοινό έχουν ο Brian Laudrup, ο Oliver Bierhoff και ο Aílton; και οι τρεις έπαιξαν για ένα σύλλογο που αγωνίζεται τώρα στην 3. Liga, την τρίτη κατηγορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Αυτός ο σύλλογος λέγεται KFC Uerdingen.



Η Uerdingen είναι μια ελάχιστα γνωστή ομάδα με μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία στο Γερμανικό ποδόσφαιρο και μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους κοιμώμενους γίγαντες της χώρας. Το γεγονός ότι ο σύλλογος εξακολουθεί να έχει πολλές φιλοδοξίες θα μπορούσε να διατυπωθεί από τις κινήσεις του στο μεταγραφικό παζάρι. Στις 5 Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι ο Kevin Grosskreutz υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ομάδα του Κρέφελντ. Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014 πρόκειται να αγωνιστεί στην τρίτη κατηγορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου για ένα σύλλογο που μόλις ανέβηκε από την Regionalliga.



Το Κρέφελντ είναι μια πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με περίπου 222.500 κατοίκους και βρίσκεται μεταξύ του Ντίσελντορφ και του Ντούισμπουργκ. Όποιος ακούσει για τη πόλη σπάνια δίνει προσοχή για το τοπικό κλαμπ. Εκείνη την εποχή υπήρχε μια ομάδα που έπαιζε στην έκτη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, την Landesliga Niederrhein.

Η KFC Uerdingen ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1905 ως Fußball-Club Uerdingen, χρονιά κατά την οποία το σπορ άνθιζε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Η Borussia Mönchengladbach ιδρύθηκε το 1900, η ​​Schalke το 1904, η Bayer Leverkusen το ίδιο έτος και η Borussia Dortmund το 1909.

Μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της μεσοπολεμικής περιόδου και του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο σύλλογος αναγκάστηκε να συγχωνευθεί με άλλους, μεταξύ των οποίων και τη Sportvereinigung des Realgymnasiums Uerdingen και τη VfB 1910 Uerdingen, κυρίως επειδή τα περιφερειακά ισοζύγια ισχύος μετατοπίστηκαν. Ως αποτέλεσμα των διαφόρων ομάδων που συγχωνεύτηκαν, πολλοί έγιναν πλουσιότεροι και πιο επιτυχημένοι.



Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1950 με το όνομά της να παραμένει ως FC Uerdingen 1905. Το άλλαξε πάλι το 1953 - ένα χρόνο πριν από το θαύμα της Δυτικής Γερμανίας το 1954 που θριάμβευσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο - όταν συγχωνεύθηκε με το σωματείο εργαζομένων της AG Bayer, μια σημαντική φαρμακευτική εταιρεία στη Γερμανία. Έτσι ξεκίνησε η εποχή της Bayer Uerdingen 05 κατά την οποία έφτασε στο ύψος των δυνάμεών της.

Η Bayer Uerdingen έπαιξε κυρίως στις χαμηλότερες κατηγορίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60, αλλά σιγά-σιγά προχώρησε στην πυραμίδα στη δεκαετία του '70. Μια δυνατή σεζόν το 1974/75 την είδε να τερματίζει στη δεύτερη θέση, κερδίζοντας την άνοδο της στη Bundesliga για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Παρά την άνοδο της υποβιβάστηκε την επόμενη σεζόν και δεσμεύτηκε ξανά στην Zweiteliga. Ωστόσο η φιλοδοξία τους παρέμεινε. Η επιτυχία άρχισε να φθάνει στα τέλη της δεκαετίας του '70, με την πορεία της στο κύπελλο το 1977 να σταματάει μόνο από τη δύναμη της Hertha BSC. Αν και χωρίς τρόπαιο, η άνοδος στο δεύτερο μέρος της δεκαετίας θα την οδηγούσε στις μεγαλύτερες δόξες της μέσα στη δεκαετία του '80.



Προβιβάστηκαν το 1979 και θα πέσουν ξανά το 1981, προτού επιστρέψουν για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα και βγάλουν την ετικέτα του ασανσέρ - τουλάχιστον προσωρινά - το 1983. Η απόδειξη της ανάπτυξής τους ήρθε το 1985 όταν έφτασαν στο τελικό κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία τους κόντρα στη πανίσχυρη Bayern Munich. Ο τελικός πρόκειται να διεξαγόταν στο Olympiastadion του Βερολίνου, με 70.000 θεατές να βλέπουν την Uerdingen να παίρνει  τον τίτλο χάρη σε μια νίκη με 2-1. Αυτό έμελλε να είναι και το ζενίθ της εποχής τους στην ιστορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου.



Η κατάκτηση του DFB-Pokal σήμαινε επίσης ότι θα λάμβανε μέρος αυτόματα και στο κύπελλο κυπελλούχων. Πραγματοποιώντας το ντεμπούτο της στην Ευρώπη, η Uerdingen κατόρθωσε να φτάσει στα ημιτελικά εκπλήσσοντας μεγάλο μέρος της ηπείρου με το επιθετικό και παραγωγικό της ποδόσφαιρο. Στην πορεία της πέρασε τις Cercle Brugge και HJK Helsinki και τους γίγαντες της Ανατολικής Γερμανίας Dynamo Dresden, πριν αποκλειστεί από την Atletico Madrid στα ημιτελικά.

Οι δύο αγώνες ενάντια στη Dresden ήταν ιδιαίτερες αναμετρήσεις. Ο πρώτος αγώνας τελείωσε 2-0 για την ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας - που θεωρούνταν ένα από τα φαβορί για τον τίτλο - με πολλούς να προβλέπουν την ασφαλή μετάβασή της στα ημιτελικά.



Ο επαναληπτικός ωστόσο χάρισε ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα στην ιστορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Με 1-3 να χάνει στο ημίχρονο του δεύτερου αγώνα η Uerdingen χρειαζόταν πέντε τέρματα για να περάσει… και τα έβαλε. Μετά από 90 λεπτά το σκορ έγραψε 7-3 καθώς οι Δυτικογερμανοί προχώρησαν. Για πολλούς εκείνη η ημέρα παραμένει ως η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του συλλόγου.



Ενώ η δεκαετία του ‘80 θεωρείται η πιο επιτυχημένη δεκαετία στην ιστορία του Uerdingen, τα 20 χρόνια που ακολούθησαν στάθηκαν ανησυχητικά για όλους τους εμπλεκόμενους. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 αμφιταλαντευόταν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας, σπάνια σε θέση να επιτεθεί στις υψηλές θέσεις της Bundesliga και υπέφερε όπως και πολλές πεσμένες δυνάμεις από οικονομικές δυσκολίες στη πορεία. Η δεκαετία του ‘80 φάνηκε γρήγορα σαν ένα όμορφο παρελθόν.

Το κλειδί για την πτώση τους ήταν η απόσυρση του κύριου χορηγού τους, της Bayer η οποία αποφάσισε να εστιάσει την επένδυσή της στη Leverkusen. Στις αρχές του 21ου αιώνα αγωνίζονταν στη Regionalliga (τώρα γνωστή ως 3. Liga) όμως η πτώση τους δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη. Ακολούθησε ο ένας υποβιβασμός μετά τον άλλο και το 2008, βρέθηκε στην έκτη κατηγορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου.

Για άλλη μια φορά οι ερασιτεχνικές τάξεις του γερμανικού ποδοσφαίρου έγιναν μάρτυρες ενός πεσμένου γίγαντα. Οι επακόλουθες οικονομικές δυσκολίες συνέχισαν να ενοχλούν το σύλλογο μέχρι η σεζόν 2010/2011 προσφέρει την ελπίδα για μια νέα αυγή. Πρόκειται να ήταν μια χρονιά στην οποία θα έβαζαν στην άκρη την ανησυχία τους για άλλη μια φορά.



Η Uerdingen προβιβάστηκε στην Oberliga Niederrhein το 2011 και στη συνέχεια έφτασε στην Regionalliga ως πρωταθλήτρια το 2013. Η παραμονή της στην Regionalalliga - τέταρτη κατηγορία - στάθηκε σύντομη, με τον υποβιβασμό το 2015 να υποδηλώνει ότι οι μέρες του ασανσέρ επέστρεψαν. Για πολλούς οπαδούς οι επαγγελματικές κατηγορίες έμοιαζαν ανέφικτες.



Όμως το ποδόσφαιρο μας προσφέρει τέτοιες σπουδαίες ιστορίες όπου το αδύνατο ξαφνικά γίνεται ξεκάθαρα δυνατό. Η Uerdingen προσέλκυσε νέους ιδιοκτήτες και η πρόσθετη επένδυση την ανέβασαν τόσο το 2017 όσο και το 2018, φτάνοντας στη 3. Liga μετά από μακρά απουσία και για άλλη μια φορά έγινε επαγγελματικός σύλλογος.

Μπροστά από τη καινούργια σεζόν που μόλις άρχισε η KFC Uerdingen θα παίξει στη τρίτη κατηγορία μαζί με ομάδες όπως η 1860 Munich, η Karlsruher, η Carl Zeiss Jena, η Hansa Rostock και η Eintracht Braunschweig, όλοι πρώην σύλλογοι της Bundesliga που κάποτε είχαν κάποια δύναμη στο ποδόσφαιρο της χώρας.



Από την έκτη έως την τρίτη κατηγορία σε λιγότερο από μια δεκαετία ίσως να μην είναι η πιο ελκυστική ιστορία όμως είναι μόνο η αρχή. Με την μεταγραφή του Grosskreutz, η Uerdingen θα προσπαθήσει να μιμηθεί τις RB Leipzig και Hoffenheim όσον αφορά τις ανόδους τους στο Γερμανικό ποδόσφαιρο. Την πήρε δύο δεκαετίες όμως η KFC Uerdingen είναι πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: