Η τοποθεσία του θεάτρου της αρχαίας ελληνικής πόλης του Ακράγαντα στην Σικελία, παρέμεινε ένα μυστήριο για πολλές δεκαετίες. Ο τελευταίος ερευνητής που είχε προσπαθήσει να εντοπίσει το θέατρο ήταν ο Veronese Pirro Marconi, στη δεκαετία του 1920, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Το 2016, μετά από εβδομάδες επισταμένης έρευνας, με τη χρήση ειδικών οργάνων, ήλθαν στο φως τα πρώτα ευρήματα ευρήματα, που οδήγησαν σε υποθέσεις για την πιθανή θέση του θεάτρου. Τελικά το 2017, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν με βεβαιότητα ότι ένα ασβεστολιθικό ανάχωμα, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Ναό της Ομόνοιας, "έκρυβε" το θέατρο του Ακράγαντα, υπόθεση που επιβεβαιώθηκε από την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.
Σύμφωνα με την ελληνιστική πρακτική δόμησης των θεάτρων, οι κάτω σειρές των εδωλίων τοποθετήθηκαν πάνω στα πρανή του λόφου, ενώ οι πάνω σειρές κτίστηκαν πάνω από το έδαφος, σε τοίχους που φθάνουν σε ύψος 10 μ. και πλέον.
Η ανασκαφή του χώρου έχει δώσει έως τώρα σπουδαία κινητά ευρήματα: αγγεία πόσης και αποθήκευσης υγρών, όστρακα με ζωγραφικές παραστάσεις, προσωπεία, λύχνοι, κοσμήματα κλπ. Η ανασκαφική έρευνα, που σταμάτησε για αυτή την ανασκαφική περίοδο, θα συνεχιστεί το 2019. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί η ορχήστρα του θεάτρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου