Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Που χάθηκες εσύ: Arturo Lupoli


Δημήτρης Βαρσάνης


Στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας δύο θαυμάσια νεαρά ταλέντα επιθετικών ξεπρόβαλαν μέσω του συστήματος της Parma και της ακαδημίας της Ιταλίας.


Ο ένας θα γίνει ένα οικείο όνομα παρόλο που η καριέρα του θα υποστεί πληγές από τους πολλούς τραυματισμούς (Giuseppe Rossi), ο άλλος όμως θα εξαφανιστεί φαινομενικά από το πρόσωπο της γης και ποτέ δεν θα εκπληρώνει το τεράστιο ταλέντο που διέθετε.


Γεννημένος στις 24 Ιουνίου του 1987 στη πόλη του Ιταλικού Βορρά τη Μπρέσια, ο Arturo Lupoli είχε πάντα την ικανότητα να σκοράρει. Αυτό το πλεονέκτημα του να είναι σε θέση να βάζει τη μπάλα στα δίχτυα με τρομακτική τακτικότητα του χάρισε τις κλήσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες της Ιταλίας από την Under 16 έως και την Under 21.


Ωστόσο αυτό το ταλέντο δεν τελειοποιήθηκε στην τοπική του ομάδα αλλά λίγο πιο Νότια στην περιοχή της Εμίλια - Ρομάνια και ιδιαίτερα στην πόλη της Πάρμα. Οι Gialloblu εξακολουθούσαν να ταλαιπωρούνται από τα δυσβάσταχτα χρέη της οικογένειας Tanzi και για να τα ξεπεράσουν στηρίχθηκαν σε ένα δίδυμο όπως ο Rossi και ο Lupoli που αναδύονταν μέσα από τις τάξεις τους.


Για να εξετάσουμε τους δύο νέους επιθετικούς σήμερα θα ήταν αδύνατο να πούμε ότι υπήρχε μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο. Ωστόσο με την εκρηκτικότητα τους στο σκοράρισμα ανταγωνίζονταν οι δύο τους για το ποιος θα βάλει τα περισσότερα με τη Πριμαβέρα της Parma. Ο Lupoli πέτυχε συγκεκριμένα 45 γκολ σε 22 αγώνες για τη Πριμαβέρα.



Ωστόσο με την δράση στη πρώτη ομάδα να μην έρχεται με την ταχύτητα που θα ήθελε, ο Lupoli έμεινε ανήσυχος και θέλησε να επιδείξει τα ταλέντα του σε μια μεγαλύτερη σκηνή. Η ευκαιρία του να γίνει αυτό ήρθε στο τέλος της σεζόν 2003/04. Με το συμβόλαιό του στους Crociati να φτάνει στο τέλος του, ο Lupoli έκανε το γιγαντιαίο άλμα να υπογράψει για την Αγγλική Arsenal. Η έξοδος από την πατρίδα του ήταν ένα στοίχημα για τον νεαρό, αλλά ένα υπολογίσιμο στοίχημα μιας και ο Arsene Wenger είχε τη φήμη για την ανάπτυξη νέων ταλέντων.



Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν ο Lupoli, ακόμα στα 17 του λάβει μια ευκαιρία στην πρώτη ομάδα των Gunners. Ο αγώνας ήταν για το League Cup ενάντια στη Manchester City. Έχοντας ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο ο επόμενος γύρος τους έφερε αντιμέτωπους με Everton. Για άλλη μια φορά η Arsenal επικράτησε με 3-1 με τον Lupoli να σημειώνει δύο τέρματα. Φαινόταν ότι το παιδί “θαύμα” της Ιταλίας θα ήταν ένα πραγματικό χτύπημα.


Παρόλα αυτά όπως και στην Parma ο Lupoli δυσκολεύτηκε να εγκατασταθεί στην ενδεκάδα για τους αγώνες πρωταθλήματος κάνοντας μόνο μια εμφάνιση στην ήττα με 1-0 από τη Blackburn. Στις ρεζέρβες όμως παρέμεινε πολύ παραγωγικός βάζοντας 27 γκολ σε 32 παιχνίδια. Ήταν αυτή η επίδοση που έπεσε στο μάτι πολλών προπονητών της Championship και η Derby County κέρδισε τον ανταγωνισμό για το μονοετή δανεισμό του τη σεζόν 2006/2007.


Παρά το γεγονός ότι σημείωσε ένα χατ-τρικ στις αρχές της θητείας του στη Derby County, τα πράγματα ποτέ δεν έμοιαζαν ευοίωνα για τον νεαρό Ιταλό, τελειώνοντας την χρονιά με επτά γκολ σε 35 αγώνες. Αυτή η ασήμαντη επιστροφή αύξησε την κάπως άδικη άποψη ότι ο Lupoli ίσως να μην μπορεί να αφομοιωθεί στο επίπεδο της Premier League.



Όσο για τη μητρική του ομάδα την Arsenal, συμφώνησαν και ένιωσαν οι υπεύθυνοι ότι ο Lupoli δεν είχε αναπτυχθεί σε επαρκές επίπεδο κατά τη διάρκεια του τριετούς του χρονικού διαστήματος στο συλλόγου και στο τέλος εκείνης της σεζόν επέστρεψε στην Ιταλία για να υπογράψει για τη Fiorentina.


Για τον Lupoli είναι μια κίνηση που εξακολουθεί να μετανιώνει βαθιά σήμερα. Λίγα χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του στο Napoli Magazine αναφέρθηκε στη λύπη του για την υπογραφή του στους Viola και με τη σειρά του να απορρίψει τους Partenopei. Παρακάτω οι δηλώσεις του:


"Συμφώνησα να μετακομίσω στη Napoli η οποία τότε αγωνιζόταν στη Serie B και στο τέλος της σεζόν θα ανέβαινε στη Serie A. Η διοίκηση της με ήθελε έντονα όμως δυστυχώς υπήρξαν εξωτερικές πιέσεις που με οδήγησαν να επιλέξω τη Fiorentina. Αυτή η επιλογή θα είναι πάντα η μεγαλύτερη μου λύπη. Η μετάβαση στη Napoli ήταν το όνειρό μου. "


Η περίοδος του Lupoli στη Fiorentina δεν έφερε τίποτα άλλο παρά απελπισία. Παρά το γεγονός ότι τεχνικά άνηκε στα βιβλία του συλλόγου για δύο χρόνια, ο επιθετικός ποτέ δεν έκανε καμία εμφάνιση για τους Viola.


Αφιέρωσε όλη τη περίοδο του στους δανεισμούς, πρώτα στο κλαμπ της Serie B τη Treviso όπου σκόραρε μόνο μία φορά σε 17 εμφανίσεις. Ήταν μια μη αποδεκτή επιστροφή για κάποιον που υποσχέθηκε τόσα πολλά πράγματα. Τη σεζόν 2008/09 επέστρεψε στην Αγγλία θέλοντας να αποδείξει στον πρώην προπονητή του Wenger ότι ήταν σε θέση να σταθεί στο τραχύ κόσμο του Αγγλικού ποδοσφαίρου.



Ο προορισμός του ήταν η Championship και η Norwich City. Ονειρεύοντας να οδηγήσει τα “καναρίνια” στη Premier League και με τη σειρά του να επιστρέψει στις καλές επιδόσεις στην καριέρα του, ο Lupoli ξεκίνησε τη σεζόν με μεγάλες ελπίδες. Όμως το παιδί από τη Μπρέσια εξαπατήθηκε ξανά βρίσκοντας τέσσερις φορές δίχτυα σε 17 αγώνες. Η αναλογία των γκολ με τα παιχνίδια δεν ήταν αρκετά καλή για τη Norwich και τον Ιανουάριο ο Lupoli έφυγε ξανά για τον έκτο σύλλογο του σε τρία χρόνια.


Παρέμεινε στην Αγγλία με τη Sheffield United αλλά και πάλι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν κατάφερε να κάνει το κλικ, καθώς έπαιξε μόνο εννέα φορές στο δεύτερο μισό της σεζόν και σκόραρε δύο φορές. Το όνειρο του Lupoli να πετύχει σε μεγάλο επίπεδο στη Μεγάλη Βρετανία έφτασε στο τέλος του. Το καλοκαίρι που επέστρεψε στην Ιταλία μετά από τη θητεία του στις “λεπίδες”, η Φιορεντίνα τον έστειλε αμέσως στην Ascoli που αγωνίζονταν στη Serie B. Έμπαινε στη φάση του ότι έγινε ένα ξεχασμένο ταλέντο.



Στην πραγματικότητα η περίοδος του Lupoli στην Ascoli ήταν ίσως η πιο παραγωγική της καριέρας του μέχρι σήμερα, αλλά ακόμα δεν είχε φτάσει κοντά στις μαγικές επιδείξεις της νιότης του στις οποίες έκανε τη μία άμυνα μετά την άλλη να φαίνονται ερασιτεχνικές.


Δύο χρόνια στην Ascoli ακολουθήθηκαν από δύο χρόνια στη Grosseto της Serie Β. Με τον υποβιβασμό των Grifone στο τέλος της σεζόν 2012/13, ο Arturo μεταπήδησε στη Varese. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της σεζόν με τη καινούργια του ομάδα ο Lupoli έκανε μόνο πέντε εμφανίσεις.


Τον Ιανουάριο του 2014 ήρθε ίσως η πιο περίεργη κίνηση της καριέρας του μέχρι σήμερα. Τέσσερα παιχνίδια στην Ουγγαρία και στη Budapest Honved. Το σκεπτικό πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση είναι κάτι που μόνο ο Arturo θα γνωρίζει όμως ήταν άλλη μια “κηλίδα” στο βιβλίο της καριέρας του.


Τη σεζόν 2014 - 15 ο Lupoli επέστρεψε στη Varese και παρά την καταστροφική πορεία της ομάδας του στο πρωτάθλημα πραγματοποίησε τη καλύτερη του χρονιά, σημειώνοντας ένα τέρμα σε κάθε τρεις αγώνες για τους Λομβαρδούς.



Οι εμφανίσεις του ήταν σε τέτοιο επίπεδο ώστε να τραβήξουν το βλέμμα της Frosinone που τον υπέγραψε τον Ιανουάριο. Με τα “καναρίνια” πανηγύρισε την άνοδο στη Serie A όμως από εκεί και πέρα η καριέρα του πήρε οριστικά τη κατιούσα. Συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2015 αγωνίζεται μόνο για ομάδες της Lega Pro. Αρχικά αποκτήθηκε από τη Pisa, ύστερα τον πήρε προσωρινά η Catania πριν γυρίσει ξανά στους Nerazzurri το καλοκαίρι του 2016. Τέλος τον Ιανουάριο του 2017 ήρθε σε συμφωνία με τη Sudtirol όμως έκανε μόλις μια εμφάνιση και η τύχη του παραμένει άγνωστη.  


Με όσες φιλοδοξίες, όνειρα και στόχους άρχισε την καριέρα του το αγόρι από τη Μπρέσια πλέον του έχουν γυρίσει όλα μπούμερανγκ και όντας στα 30 του το πιθανότερο είναι να τον θυμόμαστε ως άλλο ένα χαμένο ταλέντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: