Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Albion F.C: Το πρώτο ποδοσφαιρικό κλαμπ της Ουρουγουάης


Δημήτρης Βαρσάνης


Όταν σκεφτόμαστε την Ουρουγουάη και το ποδόσφαιρο, απέχει πολύ από την ομορφιά.

Ο Hector Silva συνοδεύτηκε από τους αστυνομικούς εκτός γηπέδου στο στάδιο του Hillsborough για το προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966 μετά την αποβολή του με τη Δυτική Γερμανία. Ο Julio Cortés κλώτσησε τον διαιτητή στο τέλος του ίδιου παιχνιδιού. Τα δαγκώματα του Luis Suarez έρχονται στο μυαλό επίσης στη πιο σύγχρονη εποχή.



Όμως για την υπεράσπιση της γης του λαού των Charruá, το ποδόσφαιρο είναι ιερό ζήτημα ζωής και θανάτου. Τον περασμένο μήνα ο παλαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Ουρουγουάη - Albion F.C. - μπήκε στο αποκλειστικό κλαμπ των πρωτοπόρων. Το κλαμπ των πρωτοπόρων ιδρύθηκε από την Sheffield. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο μεταξύ των παλαιότερων συλλόγων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα.

Την 1η Ιουνίου του 1891 μια ομάδα φοιτητών από το High School στο Μοντεβιδέο δημιούργησε ενα σύλλογο που ονομάζεται «Football Association». Σύντομα μετονομάστηκε σε Albion F.C. μετά από τρία παιχνίδια σε αναγνώριση της πατρίδας της Μεγάλης Βρετανίας. Κάθε ένας από αυτούς τους παίκτες ήταν φοιτητές του William Leslie Poole: ο άνθρωπος που είναι γνωστός ως ο πατέρας του Ουρουγουανικού ποδοσφαίρου.



Ο Poole (ένας Αγγλοσκωτσέζος που έφτασε στην Ουρουγουάη το 1885 για να διδάξει στο High School) μετέτρεψε τους νέους γύρω του σε μαθητές του αθλήματος. Ο άνθρωπος που εισήγαγε το ποδόσφαιρο στην γειτονιά Punta Carretas του Μοντεβιδέο απαίτησε την υποστήριξη όλων, χωρίς διάκριση, μιας και ήθελε να πετύχει πρώτα τη διάδοση του ποδοσφαίρου στις μάζες και έπειτα σε τακτικό και επαγγελματικό ανταγωνισμό.

Σε σύγκριση με τις προσπάθειες του Poole να αναπτύξει το παιχνίδι μεταξύ όλων των κοινοτήτων της Ουρουγουάης, η Albion FC - στην οποία ο Poole έπαιξε - απαγόρευσε στους μη Βρετανούς υπηκόους να αγωνιστούν για το σύλλογο.



Από το 1895 το σύνθημα του Poole: «ένα άθλημα για όλους» άρχισε να επικρατεί καθώς το σπορ άκμασε και ξεκίνησαν να δημιουργούνται σύλλογοι. Έτσι, ένας από τους μαθητές και συγκεκριμένα ο Henry Lichtenberger - ο οποίος ίδρυσε την Albion FC - έθιξε την ιδέα να επιτρέπεται στους μη Βρετανούς υπηκόους να παίζουν για την Albion FC. Στη συνέχεια, οι κανόνες χαλάρωσαν αν και τα χρώματα του συλλόγου άλλαξαν σε κόκκινο και μπλε και ο δεσμός με την πατρίδα θα παρέμενε.

Το 1896 η Albion FC έγινε η πρώτη ομάδα της Ουρουγουάης που κέρδισε στο εξωτερικό επικρατώντας της Retiro Athletic Club και της Belgrano AC της Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες. Τα πρώτα παιχνίδια που διεξήχθησαν στην Ουρουγουάη εναντίον των διεθνών συλλόγων περιλάμβαναν την Albion FC η οποία αντιμετώπισε τη Lobos Athletic Club - επίσης της Αργεντινής - στην περιοχή Punta Carretas.

Η Lobos ιδρύθηκε από τους ιρλανδούς μετανάστες Tomás Moore και Tomás McKeon για να «χρησιμεύσει ως ψυχαγωγία για τη νεολαία του Lobos σε μια πόλη όπου η ζωή είναι μονότονη και βαρετή». Λόγια που κατοχυρώνονται στις πρώτες σημειώσεις του κλαμπ.




Τέσσερα χρόνια αργότερα η Albion συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα της Ουρουγουάης, στο οποίο διεξήχθη το πρώτο ντέρμπι της Ουρουγουάης ενάντια στη CURCC η οποίο είχε αρχικά ιδρυθεί ως σύλλογος κρίκετ. Δεν θα γραφόταν κανένα παραμύθι στη πρώτη σεζόν για τους ιδρυτές του ποδοσφαίρου στην Ουρουγουάη: η CURCC στέφθηκε στέφθηκε παρθενική πρωταθλήτρια.



Το 1901 μια συνδυασμένη ομάδα εννέα ποδοσφαιριστών από την Albion και δύο από την Club de Nacional ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παίξουν σε ένα συνενωμένο πρωτάθλημα της Αργεντινής. Αυτή έμελλε να είναι και η πρώτη εθνική ομάδα της Ουρουγουάης. Η Albion έπαιξε το τελευταίο της παιχνίδι στη κορυφαία κατηγορία της Ουρουγουάης το 1908, στροβιλίζοντας για πολλά χρόνια στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του και διαιτητικής του καριέρας, ο William Leslie Poole έγινε ο δεύτερος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης. Σήμερα η Albion (ο παλαιότερος σύλλογος στο  ποδόσφαιρο της Ουρουγουάης) βρίσκεται στη Primerá B, ένα πρωτάθλημα μακριά από όπου κάποιοι θα έλεγαν ότι ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: