Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: AS Beauvais Oise


Δημήτρης Βαρσάνης


Καθώς φίλαθλοι και ποδοσφαιριστές από όλη την ήπειρο συγχαίρουν τη Γαλλία για τη κατάκτηση του Μουντιάλ, πάμε να κοιτάξουμε το σήμα μιας Γαλλική ομάδα που μπορεί να θέλει να σκεφτεί για την συντομογραφία της στο μέλλον.

Οι γλωσσικές διαφορές μπορούν να ξεσηκώσουν μερικές διαμάχες. Στην Αγγλία όταν βλέπουν μια ομάδα που λέγεται «ASBO», ίσως να νομίζουν ότι αποτελείται από μερικά άλογα σε κάποια κοινοτική υπηρεσία. Όμως στη πραγματικότητα είναι το σήμα της Association Sportive Beauvais Oise, μια ομάδα που εδρεύει στη Βόρεια Γαλλία. Δημιουργήθηκε το 1945 και το ψευδώνυμο του κλαμπ είναι το Sang et neige το οποίο μεταφράζεται ως «Αίμα και Χιόνι». Τα ερυθρόλευκα χρώματα του συλλόγου ταιριάζουν με τη θυρεός της πόλης Μποβέ.

Το πραγματικό λατινικό σύνθημα για το σήμα αναγράφει το “Palus ut hic fixus constans et firma manebo”, δηλαδή: «Όπως ένα φτιαγμένο παλούκι, σταθερός και σφιχτός θα παραμείνω». Αυτό αναφέρεται σε ένα διάσημο γεγονός στην ιστορία του Μποβέ όπου μια ομάδα γυναικών, με επικεφαλής την κόρη του χωρικού Jeanne Hachette, παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της πολιορκίας το 1472 από τον Charles the Bold.



Ένας από τους άνδρες του έφτασε για να φτιάξει μια σημαία στις επάλξεις, μόνο η Jeanne με ένα τσεκούρι στο χέρι να σπάσει το μπλόκο στην τάφρο και να σκίσει τη σημαία, αναβιώνοντας το θάρρος της φρουράς που ανάγκασε τότε τον Charles The Bold σε μια μετέπειτα υποχώρηση. Αυτή η τοπική ηρωίδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του τότε βασιλιά της Γαλλίας, καθιερώνοντας μια ετήσια πομπή προς τιμήν της. Αν η υπεράσπιση της ASBO ακολουθήσει αυτήν την σταθερή προσέγγιση τότε θα υπάρξουν αρκετά clean sheet για την ομάδα αυτή τη σεζόν, συν αίμα, χιόνι, πολιορκίες και παλούκια.

Με μια τέτοια ιστορία και νοοτροπία θα πρέπει να συγχωρεθεί αν ποτέ δούμε το στάδιο Stade Pierre-Brisson να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: