Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Clairefontaine: Η καρδιά της Γαλλικής επανάστασης


Δημήτρης Βαρσάνης

Κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, στα εδάφη ενός ανακαινισμένου κάστρου του 17ου αιώνα στην Παρισινή επαρχία βρίσκεται μια περιοχή με πάνω από 50 εκτάρια.

Είναι υπεύθυνη για τους τίτλους του 1998, του 2000 και του 2018, για να μην αναφέρουμε τις εμφανίσεις στους τελικούς του 2006 και του 2016. Τα αξιοσημείωτα ταλέντα της περιλαμβάνουν τους Thierry Henry, Nicolas Anelka, Blaise Matuidi και Kylian Mbappe. Η Εθνική Γαλλική σχολή ποδοσφαίρου Clairefontaine έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές από την ίδρυσή της το 1988 και η δυνατότητα της να παράγει παίκτες παγκόσμιας κλάσης δεν αφήνει κανένα σημάδι να ελαττώνεται σύντομα.


Η Clairefontaine ήταν ένα όνειρο που έφερε στην πραγματικότητα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FFF) Fernand Sastre. Βλέποντας την επιτυχία της Ιταλίας και της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή θεώρησε ότι η Γαλλία υστερούσε από τους αντιπάλους της. Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν το 1985, λίγους μήνες μετά τη κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1984 στην πατρίδα του. Είναι ένα από τα δέκα κέντρα αριστείας στη Γαλλία ενώ άλλα δύο βρίσκονται αλλού. Το ένα στο γαλλικό νησί της Ρεϋνιόν ( ανατολικά της Μαδαγασκάρης) και το άλλο στο νησί της Γουαδελούπης στη Καραϊβική, επίσης ένα Γαλλικό έδαφος. Οι μελλοντικοί παίκτες πρέπει να κατέχουν Γαλλική υπηκοότητα και να είναι τουλάχιστον 13 ετών. Οι καλύτεροι παίκτες επιλέγονται από τους συλλόγους τους για να παρακολουθήσουν ένα μάθημα στη Clairefontaine γύρω στη περίοδο του Πάσχα. Από όλους τους συμμετέχοντες, 22 θα επιλεγούν για να μείνουν, να εκπαιδευτούν και να μάθουν πράγματα με πλήρη απασχόληση στην ακαδημία.



Εκείνοι που θα σταθούν αρκετά τυχεροί για να επιλεγούν θα παρακολουθήσουν τη Clairefontaine από τη Δευτέρα έως τη Παρασκευή, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα προπονηθούν και θα παίξουν με τις ομάδες τους. Το ποδόσφαιρο δεν είναι το μοναδικό θέμα στο πρόγραμμα σπουδών. οι παίκτες πρέπει επίσης να τηρούν αυστηρά εκπαιδευτικά κριτήρια, καθώς το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που παίζουν σε επαγγελματικές ομάδες από τη Clairefontaine παραμένει χαμηλό και οι παίκτες πρέπει να προετοιμαστούν για τη ζωή εκτός ποδοσφαίρου. Τα επιδόματα διαμονής, εκπαίδευσης και ποδοσφαίρου πληρούνται από τη FFF, καθώς πολλοί παίκτες προέρχονται από εργασιακές τάξεις και δεν θα έχουν πολλές ευκαιρίες να είναι σε θέση να αντέξουν τέτοιες δαπάνες.


Τα πρότυπα προπόνησης στη Clairefontaine είναι κατανοητά υψηλά, οι παίκτες προπονούνται για να γίνουν πιο τεχνικά ολοκληρωμένοι. Οι προπονητές επικεντρώνονται στην ευκινησία, στη χρήση του ασθενέστερου ποδιού του ποδοσφαιριστή, τις σωματικές και ψυχολογικές δυνάμεις. Η ικανότητα ανάγνωσης ενός παιχνιδιού δεν πρέπει ποτέ να υποτιμηθεί και η τακτική εκπαίδευση αποτελεί ένα μεγάλο μέρος των καθηκόντων των παικτών, προκειμένου να παραχθούν όχι μόνο τεχνικά καταρτισμένοι ποδοσφαιριστές αλλά και αυτοί που είναι έξυπνοι και τακτικώς καταρτισμένοι. Η φιλοσοφία γύρω από την οποία οι παίκτες είναι εγγεγραμμένοι στη Clairefontaine δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια από το 1988. Σήμερα η ταχύτητα και η δύναμη δεν είναι τα πάντα, τόσο πιο τεχνίτης είναι ένας παίκτης και όσο καλύτερα μπορεί να διαβάσει ένα παιχνίδι, περισσότερες πιθανότητες έχει να γίνει αποδεκτός. Είναι μια στάση που αντικατοπτρίζεται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας.


Μπορεί να υποστηριχθεί λόγω του υψηλού ποσοστού των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που βγαίνουν από την Clairefontaine ενώ αρκετοί συνέχισαν να εκπροσωπούν άλλες χώρες. Ο Raphael Guerreiro έπαιξε εναντίον της Γαλλίας για την Πορτογαλία στον Τελικό του Euro 2016. Ο Damien Perquis εκπροσωπεί την Πολωνία σε ανδρικό επίπεδο. Ο Mehdi Benatia της Juventus είναι αρχηγός του Μαρόκου και ο Sebastien Bassong εκπροσώπησε το Καμερούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Υπήρξαν επίσης μερικοί αξιοσημείωτοι παίκτες το 2018 που έπεσαν στα δίχτυα της Clairefontaine, συμπεριλαμβανομένων των Antoine Griezmann, Ngolo Kante και Kylian Mbappe. Φυσικά πολλοί στο δρόμο τους χάραξαν επιτυχημένες καριέρες. Οι Henry, Anelka, William Gallas, Hatem Ben Arfa και Louis Saha είναι μερικοί από τους αποφοίτους της ακαδημίας.


Παρά την επιτυχία της Clairefontaine στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ίσως να γίνει περιττή. Όπως και η Lilleshall στην Αγγλία, η Clairefontaine ενδεχομένως να ξεπεραστεί στα μαθήματα των νέων παικτών από τις ακαδημίες των τοπικών συλλόγων. Ο Anthony Martial παρευρέθηκε στα μαθήματα της Clairefontaine όμως τραβήχτηκε από το ενδιαφέρον ενός προπονητή από την Olympique Lyon, ενώ ο Raphaël Varane επέστησε το ενδιαφέρον της Manchester United αφού εντυπωσίασε κατά τη διάρκεια των δοκιμών του στη Clairefontaine το 2011 και αργότερα υπογράφηκε από την Real Madrid.

Η Clairefontaine έχει πολλούς θαυμαστές, τουλάχιστον σίγουρα την Αγγλική Ομοσπονδία που την επισκέφθηκε το 2000 με σκοπό την οικοδόμηση μιας Αγγλικής εθνικής ακαδημίας. Το αποτέλεσμα πολλών ετών σχεδιασμού και ψευδών ξεκινήσεων είναι το St George’s Park. Ένα κόστος των 105 εκατομμυρίων λιρών διαθέτει 140 στρέμματα ποδοσφαίρου παγκόσμιας κλάσης, τα οποία αποτελούνται τόσο από τεχνητές επιφάνειες όσο και από γρασίδι (ένα από τα γήπεδα είναι ένα ακριβές αντίγραφο σε μέγεθος με αυτό του Wembley). Ο χώρος διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο αθλητικών επιστημών, υπερσύγχρονες σουίτες υδροθεραπείας και εγκαταστάσεις ανάλυσης βίντεο. Είναι υπεύθυνο για την επιτυχία της Εθνικής ομάδας νέων τα τελευταία χρόνια. οι ομάδες Under 17 και Under 20 στέφθηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2017 και η Under 19 σήκωσε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον ίδιο χρόνο.

Η ελπίδα για τα Αγγλικά αστέρια του αύριο είναι ότι συνεχίζουν να αξιοποιούν στο έπακρο την υποδομή του St. George’s, την τρέχουσα γενική καλή θέληση που εμφανίζεται στις Εθνικές ομάδες της Αγγλίας και για να μην αναφέρουμε τα μεγάλα χρηματικά ποσά του αθλήματος αυτή τη στιγμή. Βασικά θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις καλές επιρροές που επιφέρουν οι ξένοι προπονητές και το τεχνικό προσωπικό της Premier League. κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα αναπτυχθεί το παιχνίδι του Phil Foden υπό την καθοδήγηση του Pep Guardiola. Η Αγγλία μπορεί να είναι χρόνια πίσω από τη Γαλλία στην ικανότητά της να παράγει παίκτες νεανικής ηλικίας, αλλά κερδίζει μεγάλη φήμη και η FA πρέπει να συνεχίσει να το αφήσει να μεγαλώσει. Εάν η Clairefontaine ήταν η έμπνευσή τους για την υλοποίηση του St. George’s Park, πρέπει επίσης να έχει επιρροή στο πώς μετράνε τις επιτυχίες τους.


Η υγιής σχέση μεταξύ της FFF και της Ligue 1 έχει δει μια τεράστια μάζα ποδοσφαιριστών από την οποία ο Didier Deschamps κατάφερε να πάρει τη δεύτερη νεώτερη ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Αυτό είναι το βάθος του ταλέντου σε παίκτες όπως ο Martial, ο Karim Benzema, ο Alexandre Lacazette, ο Kingsley Coman και ο Aymeric Laporte.

Ο Mbappe είναι η πιο διάσημη πρόσφατη επιτυχία της Clairefontaine. Μετακόμισε από την τοπική ομάδα του AS Bondy στη Monaco το 2013, σε ηλικία μόλις 15 ετών και έκανε το Διεθνές ντεμπούτο του στους άνδρες στα 19. Εμφανίστηκε στη διεθνή σκηνή με μερικές συναρπαστικές εμφανίσεις στη Ρωσία και η επιτυχία του πρέπει σίγουρα να είναι πηγή έμπνευσης για τους συμμετέχοντες της Clairefontaine τα επόμενα χρόνια. Η τωρινή Γαλλική ομάδα είναι αδιαμφισβήτητα ασθενέστερη από εκείνη του 1998 και του 2000, αλλά το γεγονός παραμένει ότι ήταν η δεύτερη πιο νεανική ομάδα στη Ρωσία και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο χρόνος είναι με το πλευρό τους και θα έχουν άλλα πέντε ή έξι τουρνουά μαζί μέχρι η επόμενη γενιά ταλέντου να είναι έτοιμη να τους αντικαταστήσει.

Η Clairefontaine βρίσκεται στο επίκεντρο της φαινομενικά ατελείωτης ροής του Γαλλικού ποδοσφαίρου και ενδεχομένως να γίνουμε μάρτυρες της ανόδου της επόμενης κυρίαρχης ομάδας στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: