Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Καλώσήρθατε στην πόλη της νίκης



Στην ακμάζουσα Νικόπολη του τέλους του 2ου αι. μ.Χ., η οποία, μετά την ίδρυσή της από τον Οκταβιανό το 31 π.Χ., προσέφερε ευκαιρίες για οικονομικές, εμπορικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Ο Νικίας και ο Αριστόμαχος, φτάνουν στη πόλη για να συμμετάσχουν στους Ακτιακούς Αγώνες. Εκεί τους υποδέχεται ο ντόπιος Μένανδρος με την οικογένειά του και, η ιστορία ξεκινά...

Αυτή είναι η κεντρική ιστορία του κόμικ που δημιούργησαν οι αρχαιολόγοι της ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) με τίτλο «Στην πόλη της νίκης» το οποίο έγινε στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ: «Εξοπλισμός αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης».

Με έναν ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο, οι δύο ήρωες εμφανίζονται στο κόμικ να περιπλανώνται στην πόλη, αντιλαμβάνονται τον τρόπο οργάνωσης και πτυχές της καθημερινότητάς της, και γνωρίζουν πρόσωπα της εποχής τους. Παράλληλα, με ένα άλμα στον χρόνο, επιστρέφουν στην περίοδο της ναυμαχίας του Ακτίου και μαθαίνουν τα πάντα γι’ αυτήν.

Στον πρόλογο του έργου η προϊσταμένη της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ, Χριστίνα Μερκούρη, αναφερόμενη στο έργο των αρχαιολόγων - συντελεστών αυτού του πρωτότυπου έργου δήλωσε πως «ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με τη συγγραφή σεναρίου για κόμικ, ωστόσο κατόρθωσαν να αποδώσουν με παραστατικότητα, ζωντάνια, αμεσότητα και χιούμορ όλες τις πλευρές της ζωής στη Νικόπολη, παραδίδοντας σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες ένα ευχάριστο και συνάμα χρήσιμο ανάγνωσμα.

Η συνδρομή του σκιτσογράφου κ. Χριστούλια στην τελική διαμόρφωση των διαλόγων του σεναρίου ήταν καθοριστική. Η εξαιρετικά πετυχημένη εικονογράφησή του απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τη συνεκτική πολύχρωμη εικόνα της ρωμαϊκής εποχής, αναδεικνύοντας το κόμικ ως ένα ελκυστικό και ενδιαφέρον μικρό εγχειρίδιο για τη ζωή στη Νικόπολη κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους».

Συντελεστές
 
 Χριστίνα Μερκούρη (επιμέλεια.), Πολυξένη Μπάρκα, Γωγώ Μερτή (βιβλιογραφική/αρχαιολογική τεκμηρίωση – συγγραφή σεναρίου), Πέτρος Χριστούλιας (σχέδιο – τελική διαμόρφωση διαλόγων),
Κυριάκος Χαρίτος(απόδοση στα αγγλικά), Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου (απόδοση στα ιταλικά)
εκδόσεις. ΥΠΑΙΘΠΑ – Γενική Γραμματεία Πολιτισμού – ΛΓ’ ΕΠΚΑ, Αθήνα 2012, 48 σελ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: