Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Η μόλυνση απο την Φουκουσίμα συνεχίζεται



300 τόνοι μολυσμένου νερού διαρρέουν καθημερινά από το από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σύμφωνα με δήλωση Ιάπωνα αξιωματούχου. Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται λίγες μέρες μετά την δέσμευση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε να περιοριστεί η διαρροή.

Πολλά δημοσιεύματα μάλιστα κάνουν λόγο για αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή κατά 47%, μόνο το τελευταίο πενθήμερο. Αυτή την αύξηση πολλοί αναλυτές την καταλογίζουν στην ανικανότητα της διαχειρίστριας εταιρείας να σταματήσει την εκπεμπόμενη ραδιενέργεια η οποία μοιάζει να είναι εκτός ελένχου. Η εταιρεία σε καθημερινή βάση, αντλεί από τον γειτονικό λόφο 400 τόνους νερού τους οποίους χρησιμοποιεί για την ψύξη των αντιδραστήρων. Από εκεί στην συνέχεια, το αναμεμειγμένο με ραδιενεργά υλικά νερό καταλήγεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο κ. Άμπε κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσει επειγόντως την κατάσταση με τη διαρροή του μολυσμένου ύδατος και να διασφαλίσει ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, Tokyo Electric Power, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περισσότερα από 40 χρόνια και θα κοστίσει συνολικά 11 δισεκατομμύρια δολάρια.


Στόχο της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ποσότητα του ραδιενεργού ύδατος σε 60 τόνους ημερησίως, μέχρι τον Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: