Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Το facebook δημιουργεί απογοήτευση στους χρήστες του;



Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, το facebook υποσκάπτει το αίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης του χρήστη από τη ζωή και τον εαυτό του. Επίσης, όσο πιο μεγάλη χρήση του κάνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες φαίνεται να είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχολογία του.

Με επικεφαλής τον κοινωνικό ψυχολόγο, Ίθαν Κρος, του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ερευνητές μελέτησαν και παρακολούθησαν στενά επί δύο εβδομάδες, 82 νεαρούς ενήλικους χρήστες, μέσω τακτικών ερωτηματολογίων, με ποιόν τρόπο σχετιζόταν η χρήση του κοινωνικού δικτύου με τα αισθήματα ψυχικής ικανοποίησης κάθε χρήστη.

Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας, ήταν ότι όσο περισσότερο οι νέοι χρησιμοποιούσαν το facebook, τόσο χειρότερα ένιωθαν στη συνέχεια και τόσο περισσότερο το επίπεδο ικανοποίησής τους από τη ζωή έπεφτε. Ακόμα, οι χρήστες περνούν περισσότερη ώρα στο facebook, όταν νιώθουν μοναξιά, χωρίς όμως αυτό κατ’ ανάγκη να τους κάνει μετά να νιώθουν καλύτερα. Όταν οι ίδιοι άνθρωποι είχαν άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο, επικοινωνία με τους φίλους τους ή τηλεφωνικά, δεν ανέφεραν την ίδια αρνητική επίπτωση. Αντίθετα, μετά από τις άμεσες, αντί για τις online επαφές, ανέφεραν ότι ένιωθαν καλύτερα.

«Επιφανειακά, το facebook αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για κοινωνικές επαφές. Όμως, αντί να βελτιώνει το αίσθημα ψυχικής ικανοποίησης, διαπιστώσαμε ότι μάλλον φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα- το υποσκάπτει. Πρόκειται για ζήτημα ζωτικής σημασίας, επειδή αφορά την ουσία της επίδρασης που τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να έχουν στις ζωές των ανθρώπων» δήλωσε ο κ. Κρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: