Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΕΒΙΚΕΝ: Ανεπαρκείς οι μειώσεις τιμολογίων της ΔΕΗ


Ανεπαρκείς δηλώνουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας τις μειώσεις των τιμολογίων στη μέση και υψηλή τάση, που ανακοίνωσε η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, ζητούν από την εταιρεία  νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου το κόστος της ενέργειας να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Όπως δηλώνουν σε επίσημη ανακοίνωσή τους, που εξέδωσε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) «το κόστος της ενέργειας στη μέση τάση από το 2005 αυξήθηκε κατά 45% ενώ με τις προτάσεις των τιμολογίων που παρουσίασε η ΔΕΗ, οι μειώσεις διαμορφώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο 5% και κλιμακώνονται μέχρι 10%. Ενώ, στην  υψηλή τάση με τα νέα τιμολόγια το κόστος της ενέργειας στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προκύπτουν αυξήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί η αποβιομηχάνιση και η μείωση των θέσεων εργασίας».

Από την μεριά τους οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ τόνισαν ότι «ενώ η ΔΕΗ έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους, δεν έχει γίνει το ίδιο στα λοιπά στοιχεία που συνθέτουν το τελικό τιμολόγιο που πληρώνουν οι βιομηχανίες».

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η τιμή της κιλοβατώρας στην υψηλή τάση διαμορφώνεται στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ενδεικτικά στη Γερμανία είναι 49 ευρώ και στη Γαλλία 42.

Δεν υπάρχουν σχόλια: