Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Είσαι πλούσιος ή φτωχός; θα φανεί στο αίμα σου



Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως μπορούν να συσχετίσουν τον πλούτο ενός ανθρώπου με συγκεκριμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο αίμα του. Μερικές ουσίες, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, εμφανίζονται αυξημένες στον οργανισμό, ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματος κάποιου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Τζέσικα Τάιρελ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», συσχέτισαν το επίπεδο 179 χημικών ουσιών στο σώμα (με βάση δείγματα ούρων και αίματος από 22.000 περίπου άτομα) με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο αυτών των ατόμων.

Οι ουσίες αυτές περιλαμβάνουν το αρσενικό και τον υδράργυρο (υπάρχουν στα ψάρια και στα θαλασσινά), το θάλλιο, το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ, τη βενζοφενόνη-3 (υπάρχει στα αντιηλιακά) και τις μονοφθαλικές ενώσεις (χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων, σαμπουάν κ.α.).
Αντίθετα, άλλες ουσίες όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος, που συνήθως σχετίζονται με τη βαριά βιομηχανία, βρίσκονται συχνότερα στο αίμα των φτωχότερων ανθρώπων, στους οποίους επίσης είναι αυξημένες ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι χημικές ουσίες συγκεντρώνονται στον καθένα, όμως το επίπεδο μερικών από αυτές εξαρτάται από τον πλούτο καθενός. Βρήκαμε ότι η συγκέντρωση 18 χημικών ουσιών συσχετίζεται στενά με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και τον τρόπο ζωής. Από την άλλη, το κάπνισμα, που αποτελεί συχνότερη συνήθεια των πιο φτωχών, αφήνει τα δικά του χημικά ίχνη στο αίμα, όπως το κάδμιο και τον μόλυβδο... Σήμερα κυριαρχεί η άποψη πως οι άνθρωποι κοντά στο κατώφλι της φτώχειας κινδυνεύουν περισσότερο από τα αυξημένα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στο αίμα τους, όμως, η νέα έρευνά μας δείχνει ότι όλοι -και όχι μόνο οι φτωχοί- θα έπρεπε να ανησυχούν για τη χημική επιβάρυνση του οργανισμού τους» δήλωσε η Τζέσικα Τάιρελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: