Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Αντιδράσεις για την ανέγερση αγάλματος προς τιμή του Σπύρου Λούη στην Αυστραλία



Περίπου χίλιοι κάτοικοι του δήμου Κάσεϊ της Μελβούρνηςτης Αυστραλίας, έχουν υπογράψει υπόμνημα προς το εκεί δημοτικό συμβούλιο και ζητούν να ακυρωθεί η επίσημη ανέγερση αγάλματος, προς τιμή του ολυμπιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων του 1897, Σπύρου Λούη.

Αιτία αυτής της αντίδρασης οι κάτοικοι προβάλουν το γεγονός ότι ο Σπύρος Λούης δεν έχει σχέση με την Ιστορία της πόλης και της χώρας.

Παρόλα αυτά όμως, το δημοτικό συμβούλιο παρέμεινε ανένδοτο και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μικ Μόρλαντ «το άγαλμα του Λούη θα στηθεί και μάλιστα δίπλα από το άγαλμα ενός άλλου θρύλου εκείνης της εποχής, του πρώτου Αυστραλού Ολυμπιονίκη Έντγουϊν Φλακ, που έτρεξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 μαζί με τον Λούη».

Τα αποκαλυπτήρια αναμένεται να γίνουν πριν τα Χριστούγεννα.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε και από την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας, γιατί «συμβολίζει τη φιλία Αυστραλίας- Ελλάδας» και η πρωτοβουλία ανήκει στον Ελληνικό Οργανισμό Στήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής Ιδέας, του οποίου ηγείται ο ομογενής Αριστείδης Παναγάκης, ο οποίος είπε ότι ο Λούης στο άγαλμα θα παρουσιάζεται με την κλασική φουστανέλα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: