Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Παιχνίδι το «Έκθεμα του Μήνα»


Μία ασβεστολιθική πλάκα-τμήμα πλακόστρωσης αυλής μιας οικίας της Αμβρακίας, πάνω στην οποία είναι χαραγμένο ένα παιχνίδι, επέλεξαν να μας παρουσιάσουν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Αύγουστο το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.

Η πλάκα βρέθηκε το 1999 κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών και χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο (3ος-2ος αι. π.Χ.). Στην επιφάνειά της έχει χαραχτεί ένας άβακας (πίνακας) με 28 τετράγωνα για τα παιχνίδια πεσσείας (παιχνίδια με πεσσούς, δηλαδή πιόνια).

Κατά την αρχαιότητα το παιχνίδι αποτελούσε κεντρικό σημείο της καθημερινότητας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Πολλές φορές στενή ήταν η σχέση του παιχνιδιού με τη θρησκεία και τις τελετουργίες της. Γι’ αυτόν το λόγο έχουν βρεθεί παιχνίδια χαραγμένα σε πολλά ιερά.

Αρκετά παιχνίδια έχουν εντοπιστεί στα σκαλιά του Παρθενώνα, ενώ ανάλογα λαξεύματα έχουν βρεθεί στο Ερέχθειο και τα Προπύλαια στην ακρόπολη της Αθήνας, όπως επίσης στον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο και στο Πρόπυλο του Ιερού της Ελευσίνας.

Η λιθόπλινθος με το παιχνίδι βρίσκεται στην αίθουσα Γ’ του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: