Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Εντι Ράμα: «Στόχος μας, η καλή γειτονία»

Εντι Ράμα: «Στόχος μου η καλή γειτονία»
Την πρόθεσή του να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας και να ξεπεραστούν οι δύσκολες περίοδοι στις σχέσεις των δύο κρατών, εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι "Top Channel".
Ο Ράμα αναφέρθηκε και στο ακανθώδες ζήτημα που ταλανίζει Ελλάδα και Αλβανία, αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.
«Είναι πια γνωστό ότι με την Ελλάδα υπήρχε μία δύσκολη στιγμή που πρέπει να ξεπεραστεί, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, ύστερα από μια περίοδο που έφερε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολύ χαμηλό επίπεδο, πάντα για λόγους που παραμένουν γνωστοί και δε σχετίζονται με τη νέα κυβέρνηση» τόνισε.
Ερωτηθείς μάλιστα αν το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας, τέθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον ομόλογό του κ. Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απάντησε πως «ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να μείνει έξω από τις συνομιλίες. Είναι ένα θέμα για το οποίο οι θέσεις μας είναι πια γνωστές και για το οποίο έχουμε όλη την πρόθεση να το λύσουμε και να βρεθεί μια λύση που να εκφράζει και τη γείτονά χώρα. Είμαι σίγουρος ότι με καλή θέληση και με αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ζήτημα που δεν επιλύεται».
Η σχέσεις με Τουρκία και Ιταλία
Στην συνεχεία ο κ. Ράμα απάντησε και στο γιατί επιδιώκει να συμπεριλάβει την Τουρκία και την Ιταλία σε μία στρατηγική εταιρική σχέση με την Αλβανία και το αν φοβάται ότι αυτό θα επιδεινώσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. «Είμαστε έτοιμοι, επίσης, με τον ίδιο τρόπο να προωθήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία, την οποία θεωρούμε στρατηγικό εταίρο, όπως και με την Ιταλία, η οποία παραμένει ένας παλιός στρατηγικός εταίρος μας. Η απόφαση αυτή, που είναι μέρος του προγράμματός της "Αναγέννησης" και της πρόθεσής μας για ένα νέο "κεφάλαιο" στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας, είναι αποτέλεσμα μιας λεπτομερούς και προσεκτικής ανάλυσης γύρω από τον τόσο σημαντικό παράγοντα, που δυστυχώς έχουν παραμελήσει όλα αυτά τα χρόνια οι αλβανικές κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και να προωθήσουμε τη διαδικασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις τρεις αυτές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία), ενόψει μιας ισχυρότερης Αλβανίας - πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: