Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

«Η Μελίνα το αξίζει και το δικαιούται»


«Στην ψυχή, το μυαλό και τη συνείδηση όλων των Θεσσαλονικέων τα “Μερκούρεια” έχουν καταξιωθεί ως μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση πανελλήνιας ακτινοβολίας. Έχει αναγνωριστεί από τους ανθρώπους της τέχνης στη χώρα μας ως ένας από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς» Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, άνοιξε την αυλαία των 19ων Μερκουρείων 2013, κατα την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου.

Ξεκινώντας τον λόγο του ο κ. Δανιηλίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή στον θεσμό και ειδικότερα αναφέρθηκε στο στοίχημα, όπως είπε, που είχε βάλει τότε για την καθιέρωση στη μνήμη της μιας ποιοτικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή των θεατρικών της παιδιών, των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) «διάφοροι κακοπροαίρετοι, από την αυτοδιοίκηση, κρατικούς οργανισμούς, μέσα ενημέρωσης, κ.λπ., θεώρησαν ότι αυτό ήταν ένα βαρύ φορτίο για ένα δήμο μεσαίου μεγέθους όπως ήταν ο τότε δήμος Συκεών, ή ότι επρόκειτο για μια ‘‘αρπαχτή’’ ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που είχε ανακηρυχθεί η Θεσσαλονίκη για το 1997. Δεν είχαμε, όμως, ποτέ τη λογική της ευκαιριακής και εντυπωσιακής επικοινωνιακά εκδήλωσης. Σκοπός μας ήταν να καθιερώσουμε το θεσμό, ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται 19 χρόνια μετά. Παράλληλα, θέλαμε να καθιερωθεί κάτι αντίστοιχο σε όλες τις πόλεις-έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., για καλό και ποιοτικό κλασικό και σύγχρονο θέατρο, για την προώθηση της ντόπιας, ποιοτικής θεατρικής παραγωγής».

«Η ιστορία των 19 χρόνων ζωής των “Μερκουρείων” δικαιώνει το δήμο μας, Και είμαστε περήφανοι γιατί όσο ζούσε ο αγαπημένος Ζυλ Ντασσέν, ο Τζούλι της Μελίνας, και ερχόταν, και ως επίτιμος δημότης Συκεών, στις παραστάσεις χαρακτήριζε τα “Μερκούρεια” ως την καλύτερη εκδήλωση στην Ελλάδα που αξίζει να φέρει το όνομά της. Είναι μεγάλη υπόθεση για την πόλη μας και για εμάς, ένας άνθρωπος του πολιτισμού παγκόσμιας αναγνώρισης, ο σκηνοθέτης που κατέγραψε με χρυσά γράμματα την παρουσία του στο σύγχρονο, ρηξικέλευτο, αλλά και κλασικό θέατρο. Μάς έδινε και μάς δίνει πάθος, πείσμα, επιμονή και υπομονή να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Η Μελίνα το αξίζει και το δικαιούται».

Η ανταπόκριση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και του κρατικού θεάτρου

Στην συνέχεια ο κ. Δανιηλίδης έκανε λόγο τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά καιρούς τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και υποχρέωναν το δήμο να περιορίσει τον αριθμό των παραστάσεων γιατί δεν υπήρχαν θεατρικές παραγωγές αλλά και εξέφρασε το παράπονό του για τη μη ανταπόκριση του κρατικού θεάτρου στα φετινά Μερκούρεια «δήμο να περιορίσει τον αριθμό των παραστάσεων γιατί δεν υπήρχαν θεατρικές παραγωγές. «Η θέση μας, βέβαια, ήταν πάντοτε να μην… μαγαρίσουμε τα “Μερκούρεια”. Θέλαμε να μετέχουν μόνο τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και οι δημοτικές σκηνές του δήμου μας. Φέτος, παρά τα διάφορα προβλήματα, συμμετέχουν 8 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και το Κ.Β.Θ.Ε., μαζί με το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και το Θεατρικό Εργαστήρι “Θέσπις” της Νεάπολης. Όσο ζούσε ο αείμνηστος Νίκος Κούρκουλος, ο οποίος λάτρευε τα “Μερκούρεια”, είχαμε αδιάλειπτη συμμετοχή, ορισμένες φορές και χωρίς οικονομικό κόστος για το δήμο μας. Εκφράζω την πικρία μου, αλλά ελπίζω να είναι συγκυριακό και του χρόνου να γιορτάσουμε μαζί τα 20 χρόνια των “Μερκούρειων».

Μερκούρεια και χρηματοδότηση

Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών τόνισε πως με τον προϋπολογισμό των φετινών εκδηλώσεων, είπε ότι με συντηρητικές εκτιμήσεις ανέρχεται σε 37.000 ευρώ, χρήματα τα οποία θα καλυφθούν από χορηγίες και τόνισε το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση από κρατικό οργανισμό ή φορέα τα τελευταία 10 χρόνια. «Η προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση με συρρίκνωση δαπανών χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, και με τη στήριξη χορηγών όποτε αυτό είναι εφικτό, καταφέρνουμε να μην επιβαρύνουμε το δημοτικό ταμείο ούτε με ένα ευρώ».

Κλείνοντας,  ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τους δημάρχους και τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, το Κ.Θ.Β.Ε. και το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Βούρο, τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς και τα στελέχη των δημοτικών σκηνών Συκεών και Νεάπολης, τους εθελοντές του, τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και όλους τους πολίτες-θεατές που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τα «Μερκούρεια».



Ειδική αναφορά μάλιστα έκανε και στα χιλιάδες παιδιά που χάρη στα «Μερκούρεια», όπως είπε, είχαν από πολύ μικρή ηλικία επαφή με το θέατρο, εντασσόμενα στη συνέχεια στα τμήματα θεατρικής αγωγής του δήμου και φθάνοντας σήμερα να είναι ακόμα και επαγγελματίες ηθοποιοί.

«Αυτός είναι και ο σκοπός μας, να ενεργοποιήσουμε τους συμπολίτες μας προς αυτή την κοσμογονική σχέση με την τέχνη, η οποία είναι καθοριστική για την διαμόρφωση του χαρακτήρα, για να έχουμε ελπίδα για πρόοδο και καλύτερες μέρες για τους πολίτες και την πατρίδα μας»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ, Κώστας Νικολόπουλος, τόνισε ότι «τα «19α Μερκούρεια» χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό, αφού η φετινή χρονιά είναι πιο πλούσια σε συμμετοχές από την περσινή, γεγονός που δικαιώνει την πάγια θέση της δημοτικής αρχής για επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό». Επιπλέον, κάλεσε την πολιτεία να ενισχύει τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και θεσμούς όπως τα «Μερκούρεια», που παραμένουν ο πρώτος και κορυφαίος θεσμός σε όλη την Ελλάδα.
Ο Θεσμός
Τα  «Μερκούρεια» διοργανώνονται φέτος για 19η συνεχή χρονιά και φέτος θα Συμμετέχουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου-Θέατρο 4 Εποχές, Ρούμελης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας-Αγρινίου, Κοζάνης, Λάρισας-Θεσσαλικό Θέατρο, Κρήτης, Καβάλας-Θεατρικός Οργανισμός «Κ», το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και το Θεατρικό Εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ» της Νεάπολης.

Η θεατρική αυτή συνάντηση θα λάβει χώρα από τις 19 έως και τις 30 Αυγούστου, στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 13, Συκιές.

Τηλέφωνο Θεάτρου: 2310 631 305 (κατά τις ώρες των παραστάσεων)

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9μ.μ.

Πληροφορίες:
ΚΕΥΝΣ: 2310 671100 (εσωτ.168)
Γραφείο Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών 2313 313125, -126, -127
www.sykies.gr

Αστικές λεωφορειακές γραμμές:
Νο23 (στάση Βίτσι), Νο28 (στάση Δεδέογλου), Νο18 (στάση νηπιαγωγείο)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: