Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η ΠΕΔΚΜ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.



Την απόφασή τους να συνεχίσουν τους αγώνες τους κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ αλλα και τις νέες δράσεις τους, κατα την διάρκεια της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εξέφρασαν κατα την τελευταία τους συνεδρίαση τα μέλη του κεντρικού συντονιστικού οργάνου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά η ΠΕΔΚΜ αποφάσισε κατα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και συγκεκριμένα να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση ΠΕΔ - δημάρχων - φορέων την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να προετοιμαστούν οι παρεμβάσεις και η κατάθεση αιτημάτων στην πολιτική ηγεσία, και να αναδειχθεί το θέμα ως κεντρικό ζήτημα ανάπτυξης, ποιότητας ζωής και δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Να ενημερωθούν άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εσωτερικών για το αναγκαίο (και καθυστερούμενο εδώ και 3 χρόνια) Π.Δ. που ολοκληρώνει το νόμο περί τοπικών δημοψηφισμάτων, όπως και για την ανάγκη ολοκλήρωσης και υπεράσπισης της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό όπως το νερό. Μετά την περίοδο της Έκθεσης αποφασίστηκε να προγραμματιστούν συναντήσεις της ΠΕΔ ΚΜ με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, καθώς και παρεμβάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ ενόψει της προετοιμασίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ το φθινόπωρο.

Να ολοκληρωθεί η ήδη δρομολογημένη πρόταση για μια διαδημοτική ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Ένωση των ΔΕΥΑ και αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνογνωσία της επαναδημοτικοποίησης» του νερού (Γαλλία, Γερμανία), και να προχωρήσουν η νομοτεχνική αξιολόγηση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ κι η αξιοποίηση των θεσμικών προσφυγών ακύρωσής του.
Να αξιοποιηθεί το δυναμικό των ΟΤΑ για την υλοποίηση καμπάνιας δημοσιότητας και πληροφόρησης των πολιτών (μέσω έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και ψηφιακών μέσων, αλλά και κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων).
Να σημειωθεί εδώ πως η ΠΕΔΚΜ πιστεύει πως η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης, θα επιφέρει τη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στην ύδρευση και την αποχέτευση. Επίσης θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαίρεση των υπηρεσιών ύδρευσης από το περιεχόμενο των συμβάσεων παραχώρησης και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του επιτρόπου Μπαρνιέ, καθώς και την απάντηση του επιτρόπου Ρεν στον Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Χουντή, ο οποίος μεταθέτει την πλήρη ευθύνη της απόφασης ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ελληνική Κυβέρνηση αρνούμενος ότι αυτό αποτελεί επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντική είναι και η έναρξη συνεργασίας της ΠΕΔ ΚΜ με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και την κοινή συνάντηση εργασίας της 13ης Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, όπου και συμφωνήθηκε η από κοινού επεξεργασία πρότασης δημοτικοποίησης της ΕΥΑΘ σε αντιστοιχία με την κοινή επιλογή όλων των ευρωπαϊκών πόλεων.



Για το θέμα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε πως: «Ως φορέας της πόλης οργανώνουμε την αντίστασή μας. Κάτω τα χέρια από την ΕΥΑΘ. Το ξεπούλημα δεν θα περάσει, η ιδιωτικοποίηση δεν θα περάσει. Το τρανταχτό παράδειγμα του Παρισιού όπου η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού απέτυχε παταγωδώς, είναι μια απόδειξη του τραγικού λάθους που επιχειρείται με την ΕΥΑΘ.

Ο ίδιος ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Όλι Ρεν, αλλά και ευρύτερα η Κομισιόν, χαρακτηρίζουν και πιστεύουν ότι η διαχείριση του νερού είναι εθνική υπόθεση, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης ψεύδονται ασύστολα όταν ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή κατεύθυνση και επιταγή.

Με πολύ μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι όλοι οι φορείς της πόλης αποδέχονται την πρόταση που σε ανύποπτο χρόνο είχαμε καταθέσει για τη δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, κωμόπολη ή χωριό, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης γίνεται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Επιπλέον, η ίδια η λειτουργία της ΕΥΑΘ με τη συνειδητή προσφορά και προθυμία των εργαζομένων και με τη νοικοκυρεμένη διοίκησή της, έχει αποδείξει ότι είναι ένας υγιής οργανισμός, με μεγάλα κέρδη και αποθεματικό 30 εκατ. ευρώ».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ και Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τα μέλη του Συντονιστικού Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Θέρμης, Αντιπρόεδρος ΠΕΔ ΚΜ, Στάθης Λαφαζανίδης, Δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρχοντόπουλος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ ΑΕ και Λάζαρος Αγγέλου, εκπρόσωπος της Κίνησης 136.

Δεν υπάρχουν σχόλια: