Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Οι προιστορικοί τα προτιμούσαν... πικάντικα



Υπολείματα ψαρόσουπας και σκορδομουστάρδας βρέθηκαν σε πύλινο σκεύος που χρησιμοποιούταν για κατσαρόλα πριν απο 7.000 χρόνια και είναι η αρχαιότερη ένδειξη για τη χρήση μπαχαρικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έγινε απο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Υόρκης ο οποίοι εξέτασαν πήλινα μαγειρικά σκεύη από τη Δανία και τη Γερμανία, τα οποία χρονολογούνται κατά το πέρασμα από τη Μεσολιθική στη Νεολιθική Εποχή, πριν από περίπου 7.000 χρόνια, όταν οι Ευρωπαίοι εγκατέλειπαν τη ζωή του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη για χάρη της γεωργίας.
Τα πήλινα σκεύη έφεραν στον πυθμένα τους «φυτόλιθους» -αποθέσεις πυριτίου που συγκεντρώνονται ανάμεσα στα κύτταρα ορισμένων φυτών. Δεδομένου ότι το σχήμα των φυτόλιθων είναι διαφορετικό σε κάθε φυτό, οι ερευνητές μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν την προέλευσή τους: προέρχονταν από την αλλιάρια την έμμισχο (Alliaria petiolata), ένα χόρτο που ονομάζεται στα αγγλικά «σκορδομουστάρδα», καθώς ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας και αναδίνει άρωμα σκόρδου (το είδος απαντάται μάλιστα και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας χωρίς όμως να χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό).
Όσον αφορά τα υπόλοιπα συστατικά του μενού, οι έρευνες αποκάλυψαν θραύσματα οστράκων, κόκαλα μπακαλιάρου και χοιρινού.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, η Δρ Χέιλι Σάουλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης, μαγείρεψε μερικά πειραματικά πιάτα για να αναπαραστήσει τη νεολιθική γεύση.

«Όλα τρώγονταν με ευχαρίστηση. Όπως φαίνεται, οι πρόγονοί μας ήξεραν από καλή γεύση»  λέει η ίδια.

Μάλιστα, προηγούμενες μελέτες για τη νεολιθική κουζίνα είχαν αναζητήσει ίχνη τροφών που περιέχουν άμυλο, όπως για παράδειγμα σιτηρά και λαχανικά. Οι έρευνες έδωσαν ενδείξεις για τη χρήση «πικάντικων» τροφών όπως το κρεμμύδι, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχαν στοιχεία για μπαχαρικά, δηλαδή υλικά χωρίς σημαντική θρεπτική αξία.
Αναλυτικά τα συμπεράσματα των συγκεκριμένων ευρημάτων μπορείτε να τα βρείτε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: