Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Σύσκεψη (λύση;) για τις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης




Σύσκεψη με θέμα την εύρεση λύσης κοινής αποδοχής για το μέλλον των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, μετά απο πρωτοβουλία του του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου και μετά από συστηματική συνεργασία με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Κατα την διάρκεια της σύσκεψης όλοι οι μετέχοντες δέχτηκαν ως βασικά σημεία για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης το ότι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Συμφώνησαν πως πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Σταθμό Βενιζέλου. Επίσης, έγινε αποδεκτή η νέα, τροποποιημένη πρόταση της «Αττικό Μετρό», που προβλέπει απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου. Η νέα τροποποιημένη πρόταση της «Αττικό Μετρό», καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει, για να προχωρήσει όμως η διοικητική αυτή διαδικασία ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την κοινή αυτή κατεύθυνση για την εύρεση λύσης για το θέμα που ταλανίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης εξέφρεσαν σε δηλώσεις τους τόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος, όσο και οι κ. Τζιτζικώστας και Μπουτάρης.



Αναλυτικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «Από τη σύσκεψη αυτή, μέσα στην οποία θεωρούμε ότι καταλήξαμε στη λύση, αποφασίσαμε τα εξής:
Το πρώτο είναι ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων πως το μετρό Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνει. Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που γίνεται στη χώρα και είναι ένα έργο το οποίο χρειάζεται πριν από όλα η Θεσσαλονίκη και οι δημότες της. 


Ταυτόχρονα όμως επειδή οι ανασκαφές που γίνονται και η εκσκαφή για την κατασκευή του έργου έχουν αναδείξει πολύ σημαντικές αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων ένας πολύ μεγάλος αστικός βυζαντινός οικισμός, ένα μέρος της πόλης, της βυζαντινής πόλης, που είναι από τις μοναδικές, όλα αυτά πρέπει να προστατευθούν. Και μιλάω για τις αρχαιότητες, και εδώ είναι το αντικείμενο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ταυτόχρονα να αναδειχθούν επ΄ ωφελεία της ιστορίας της πόλης προς χρήση του κοινού που θα επισκέπτεται ακριβώς για ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει η Θεσσαλονίκη.


Όλα αυτά μας απασχόλησαν σε πάρα πολλές συσκέψεις, καταλήξαμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους που συνέβαλαν στο να καταλήξουμε εδώ. Και ακριβώς θέλω να παρουσιάσω τη λύση την οποία συμφωνήσαμε.


Η λύση είναι : οι αρχαιότητες οι οποίες έχουν βρεθεί θα αποσπαστούν από το σημείο αυτό για να προχωρήσει το έργο, θα φυλαχθούν, θα προστατευθούν και στη συνέχεια θα επανατοποθετηθούν.
Η νέα πρόταση τροποποίησης των σχεδίων του έργου, η οποία διαμορφώθηκε από την Αττικό Μετρό, και εδώ είναι ο κύριος Τσίτουρας κοντά μας και τον ευχαριστώ για τη συμβολή του στην προσπάθεια αυτή που ήταν καθοριστική, αυτή η πρόταση θα εισαχθεί εκ νέου στο ΚΑΣ για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. 


Έτσι επιτυγχάνουμε να προχωρήσει το έργο του μ
ετρό, να απεμπλακεί από τα προβλήματα που προέκυψαν και αφορούσαν ακριβώς την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της πόλης που αφορά ακριβώς αυτό τον αστικό βυζαντινό οικισμό.
Και ταυτόχρονα να αναδείξουμε αυτό τον πλούτο, να τον προστατεύσουμε και να προσθέσουμε στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης κάτι πάρα πολύ σημαντικό.


Θεωρούμε ευνόητο ότι κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από την αίτηση ακύρωσης, την οποία έχει υποβάλλει.
Αυτά από την πλευρά μας. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους όσους συνέβαλαν στο να βρούμε αυτή τη λύση, γιατί είναι μία λύση που απεμπλέκει την διαδικασία κατασκευής του μετρό από τα προβλήματα που είχαν προκύψει και αφορούσαν την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, των βυζαντινών αρχαιοτήτων και ταυτόχρονα αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί απόλυτα, προστατεύει τις αρχαιότητες, τις αναδεικνύει και κυρίως μετά την απόσπαση, μόλις τελειώσει το έργο, τις επανατοποθετεί στο σημείο ακριβώς που βρίσκονταν, κάτω από τη σημερινή πόλη μια άλλη πόλη, βυζαντινή, αναδεικνύοντας τα τμήματα της πόλης αυτής.


Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.
Θέλω να ευχαριστήσω από την πλευρά μου, και πάλι, τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, τον κύριο Καράογλου, για όλη τη συνεργασία που είχαμε. Και να τονίσω ότι σε αυτό το αποτέλεσμα προχωρεί η Κυβέρνηση, γιατί είναι συνεχές και αμείωτο το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την πόλη της Θεσσαλονίκης με την οποία, όπως είναι γνωστό, συνδέεται και οικογενειακά με στενούς ιστορικούς και οικογενειακούς δεσμούς.
Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στο να φτάσουμε εδώ».




Απο την μεριά του ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως « είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος σε αυτή τη φάση, φυσικά, όπου φαίνεται ότι βρέθηκε μία λύση η οποία ικανοποιεί και την ανάδειξη της πόλης κάτω από την πόλη αλλά και την απελευθέρωση του έργου από τα προβλήματα που δημιουργούνται καμία φορά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, όπου ψάχνεις σε άγνωστο τοπίο και δεν ξέρεις τί θα βρεθεί από κάτω.

Εγώ εξακολουθώ και λέω ότι δεν είναι οι αρχαιολογικές έρευνες που δημιουργούν τη μεγάλη καθυστέρηση του έργου, άλλοι είναι οι λόγοι, δεν είναι της ώρας να το πούμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να πούμε ότι η λύση που βρίσκεται για την απόσπαση και επαναφορά των ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου είναι μία λύση, η οποία δίνει ένα πλεονέκτημα στη Θεσσαλονίκη, την μία και πραγματική βυζαντινή πρωτεύουσα, και νομίζω ότι αυτό είναι προς όφελος της πόλης».




Ενώ, ο κ. τζιτζικώστας ανέφερε πως «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλοι εμείς αισθανόμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή σύσκεψη από τον Υπουργό Πολιτισμού, τον κύριο Παναγιωτόπουλο.

Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα πήραμε τη θέση ευθύνης, τη θέση ακριβώς αυτή στην οποία καταλήγουμε σήμερα.
Δεν ασπαστήκαμε, ούτε υιοθετήσαμε ακραίες φωνές που έλεγαν ότι τα αρχαία πρέπει να φύγουν και να τοποθετηθούν εκτός Θεσσαλονίκης και μάλιστα μακριά από το σημείο στο οποίο βρέθηκαν. Ούτε όμως και τις φωνές εκείνες που έλεγαν ότι θα πρέπει τα αρχαία να παραμείνουν εκεί και το μετρό να καθυστερήσει πάρα πολύ και να μετακινηθεί η στάση Βενιζέλου σε άλλο σημείο.

Σήμερα είμαστε ικανοποιημένοι για την πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού, τον οποίο και συγχαίρουμε, αλλά και της κυρίας Μενδώνη. Βρισκόμαστε πια ενώπιον της λύσης, μία λύση που θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο και μεγαλύτερο σταθμό – μουσείο της Ευρώπης και ενδεχομένως και του κόσμου. Οι αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στο σημείο, είναι σημαντικότερες ιστορικά.

Και είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η Αττικό Μετρό σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε., το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και όλους τους φορείς θα δημιουργήσουν μία στάση – μουσείο, που θα αξίζει κανείς να την επισκεφτεί, είτε είναι κάτοικος είτε επισκέπτης της περιοχής μας.
Και πάλι συγχαρητήρια, κύριε Υπουργέ. Και νομίζω ότι όταν εμείς, οι φορείς της Θεσσαλονίκης, οι φορείς της Μακεδονίας είμαστε ενωμένοι, πάντα μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις, ακόμα και στα πιο δύσκολα προβλήματα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο  Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, η Γ .Γ Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη , ο πρόεδρος της « ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», Χρήστος Τσίτουρας, ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ, Χρήστος Βλασσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας και Ανδρέας Κουράκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: