Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

«Είμαστε Εσύ όπως θα έπρεπε να είσαι»

Ήταν λίγο μετά της 6 το απόγευμα της Κυριακής, όταν στον ασύρματο των μελών της ΛΕΦΕΔ, στο σημείο - πυροφυλάκιο «ΚΡΑΝΟΣ» στο δάσος του Σέιχ Σου, χτύπησε συναγερμός.
Το σήμα ανέφερε για εμφάνιση καπνού σε ένα μικρό ξέφωτο του δάσους. Αμέσως τα μέλη της λέσχης κατευθύνθηκαν με τα οχήματά τους προς την περιοχή «Άρτεμης» του Σέιχ Σου. Εκεί εντόπισαν μια ομάδα νεαρών αγοριών και κοριτσιών, οι οποίοι προσπάθησαν να ανάψουν φωτιά για να ψήσουν λίγο κρέας. Μαζί με το κλιμάκιο της ΛΕΦΕΔ έφτασε και πυροσβεστικό όχημα και οι πυροσβέστες πήραν τα στοιχεία των νεαρών.
Αυτό ήταν ένα μικρό μόνο επεισόδιο του έργου της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) στο πλαίσια των δραστηριοτήτων τους ως μέλη της πολιτικής προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχα με τα μέλη και τον πρόεδρο της λέσχης, χτύπησε αυτός ο μικρός συναγερμός.
Η ΛΕΦΕΔ από το 2007 λειτουργεί στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας με βασικό αντικείμενο τη δασοπροστασία, τη δασοπυρόσβεση και διάσωση περιπατητών και αναβατών σε δασώδεις και ορεινές περιοχές.
«Κάθε εθελοντική ομάδα που συμμετέχει στην πολιτική προστασία έχει ένα συγκεκριμένο τομέα ευθύνης και επιτήρησης στο Σέιχ Σου. Εμείς είμαστε πυροφύλακες σε αυτή την περιοχή. Προσέχουμε για την εκδήλωση πυρκαγιάς, πραγματοποιούμε πεζές και εποχούμενες περιπολίες και, σε περίπτωση φωτιάς, συμμετέχουμε στην πυρόσβεση», αναφέρει ο Γιάννης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ.
Η στήριξη στην Πυροσβεστική
«Η Πυροσβεστική στην περιοχή της Θεσσαλονίκη κάνει πολύ καλή δουλειά και αυτό φαίνεται από την ανύπαρκτη σχεδόν εμφάνιση πυρκαγιών στο Σέιχ Σου. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Πυροσβεστική στηρίζεται στους εθελοντές. Σε ένα σοβαρό συμβάν στο δάσος, το διμελές πλήρωμα ενός πυροσβεστικού οχήματος τι να πρωτοκάνει; Να επικοινωνήσει με το κέντρο; Να απλώσει της μάνικες; Να συνδέσει το νερό; Να κάνει πυρόσβεση; Εδώ εμφανίζεται η σπουδαιότητα του σοβαρού και ενσυνείδητου εθελοντή, ο οποίος θα βοηθήσει πραγματικά -και όχι στις... φωτογραφίες- την πυροσβεστική υπηρεσία. Εμείς δεν κάνουμε απίστευτα πράγματα, κάνουμε τα βασικά», τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος.
Αυτή η τελευταία αποστροφή του λόγου του κ. Σιδηρόπουλου, έδωσε την αφορμή να ρωτήσουμε τι είδους άνθρωποι απαρτίζουν τις εθελοντικές ομάδες και ποια τα κίνητρά τους. «Υπάρχει καλό και κακό υλικό τόσο στις ομάδες των εφέδρων όσο και στις εθελοντικές ομάδες της πολιτικής προστασίας. Υπάρχουν άνθρωποι που γίνονται μέλη τέτοιων ομάδων για να ενισχύσουν το βιογραφικό τους, για να βρουν φίλους, για να βρουν κοπέλα ή αγόρι, να γίνουν πρόεδροι ή γενικά να τονώσουν το "εγώ" του Νεοέλληνα που έχουν μέσα τους. Το "εμβόλιο" της ΛΕΦΕΔ σε αυτές τις αρρώστιες είναι μία: Προσήλωση στο σκοπό μας, που είναι η προσφορά. Άλλωστε, το μόνο που θέλει ένας πραγματικός εθελοντής είναι ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ».
«Μένει όποιος ξέρει τι θέλει...»

Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Σιδηρόπουλος αναφέρθηκε λίγο περισσότερο στα συστατικά του... εμβολίου που χρησιμοποιεί η λέσχη: «Προσήλωση στην εθελοντική προσφορά, στην πατρίδα και στην κοινωνία. Αυτά είναι τα συστατικά. Η ΛΕΦΕΔ δεν είναι χόμπυ είναι τρόπος ζωής και σκέψης , μας κάνει καλύτερους και πιο ικανούς ανθρώπους. Εδώ έρχονται όσοι έχουν μια διαφορετική αντίληψη για την προσφορά εν γένει. Είναι άνθρωποι που αγαπούν και σκέφτονται τον δίπλανό τους και την Χώρα που ζουν,  υπερβαίνουν  τον εγωισμό τους και μαθαίνουν να ζουν και να εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες σε  δύσκολες καταστάσεις και να τις ξεπερνούν. Είμαστε αυτό που θα έπρεπε να είναι όλοι οι Έλληνες , είμαστε εσείς στο καλλύτερό σας ».
Η συνέντευξη επεκτάθηκε και στα ποσοστά συμμετοχής των μελών της λέσχης στην εκπαίδευση και στις ασκήσεις της. «Υπάρχει οικονομικό και προσωπικό κόστος. Οικονομικό όσον αφορά, τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνεται κάποιος για να μετέχει στις δράσεις και τις εκπαιδεύσεις της λέσχης. Ψυχολογικό γιατί, πολλές φορές οι ίδιες οι οικογένειές μας δυσκολεύονται να καταλάβουν τον λόγο που είμαστε εθελοντές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα. Αποτέλεσμα αυτών, συν την κρίση, ένα ποσοστό 20% των μελών μας δεν συμμετέχει τόσο συχνά στις εργασίες τις λέσχης. Παρόλα αυτά εμείς θα πηγαίνουμε όπου μας καλούν ή όπου νομίζουμε ότι θα είμαστε χρήσημοι .Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας  , ένα πάθος που δεν μπορούμε να νικήσουμε»Να σημειωθεί πως η ΛΕΦΕΔ πανελλαδικά καταγράφει 570 επίσημα μέλη.
Εθελοντές και Πολιτεία
Απο τη συζήτηση φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και το πώς αντιμετωπίζονται οι εθελοντές απο την επίσημη Πολιτεία «όσον αφορά το κομμάτι της πολιτικής προστασίας τα έξοδα για την περιφρούρηση του δάσους και την συνδομή μας στην ΠΥ σε περιστατικά μέσα και έξω από τον νομό βαρύνουν αποκλειστικά  εμάς  και καμία απολύτως βοήθεια δεν μας έχει δωθεί .Θα ήθελα σ αυτό το σημείο να αναφέρω ότι ο μοναδικός φορέας που στάθηκε δίπλα μας αλλά και σε άλλες εθελοντικές ομάδες έστω και με την πενιχρή οικονομική βοήθεια σε καύσιμα είναι οΔήμος Θεσσαλονίκης.Όσον αφορά τώρα το εφεδρο - πολεμικό κομμάτι της λέσχης η επίσημη πολιτεία δεν έδωσε ποτέ την βαρύνουσα σημασία που θα έπρεπε στην εκπαίδευση της εφεδρείας. Βέβαια τώρα τελευταία, λόγο της κρίσης και του ότι  πολλά περίεργα γίνονται γύρω μας ελπίζουμε πως θα δει την κατάσταση υπό άλλο πρίσμα..Στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας  με την Πυροσβεστική να πρωτοστατεί γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια εκπαίδευσης και αξιολόγησης  των εθελονικών ομάδων  με σκοπό να μπορούν να σταθούν ως αρωγοί  σε περιστατικά δασικών πυρκαυών και όχι μόνο  αυτό φαίνεται άλωστε από τα πολύ λίγα περιστατικά που έχουν συμβεί στο δάσος», τόνισε ο Πέτρος, μέλος της λέσχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: