Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ξεκινά η Βαλκανική Πλατεία



Για 13η συνεχή χρονιά, στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης, του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, θα λάβει χώρα η θεσμική πλέον, εκδήλωση της «Βαλκανικής Πλατείας». Η εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με καταξιωμένους δημιουργούς και ερμηνευτές, μουσικά, χορευτικά και θεατρικά σχήματα από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκπαιδευτικά παιδικά και κοινωνικά προγράμματα, θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου έως και τις 7 Σεπτεμβρίου.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά) με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, και με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Μανώλη Μητσιά. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην περιοχή Στρεμπενιώτη.

Για το συγκεκριμένο γεγονός, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, Κώστας Νικολόπουλος σε κοινή τους ανακοίνωση χαρακτήρισαν την Βαλκανική Πλατεία ως «ετήσιο προσκλητήριο ειρηνικής συνύπαρξης, τη δάδα που διατηρούμε αναμμένη στην ψυχή και το πνεύμα, και φωτίζει το δρόμο της αρμονικής συμπόρευσης, κλείνοντας όλοι μαζί τ΄ αυτιά σε σειρήνες που διχάζουν και αποσταθεροποιούν…

Μέσα από μια αέναη σχέση διαλεκτικής και επικοινωνίας, μέσα από τη δυναμική της αλληλεπίδρασης, ο κάθε λαός των Βαλκανίων διαμόρφωσε την ταυτότητά του προσαρμόζοντας στα δικά του δεδομένα τις κοινές ρίζες. Αυτά τα κοινά βιώματα είναι που ενώνουν τους ανθρώπους και ενισχύουν τις σχέσεις φιλίας, αλληλοκατανόησης κι αλληλοαποδοχής. Αυτές τις κοινές ρίζες, που ανάγονται στα χρόνια του Βυζαντίου, όπου καλλιεργήθηκαν κι αναπτύχθηκαν υπό τις καταλυτικές επιρροές του βυζαντινού πολιτισμού και επεκτάθηκαν στη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τις τέχνες και τα γράμματα, αναδεικνύει σταθερά η “Βαλκανική Πλατεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: