Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Πέφτουν αστέρια. Κάντε μια ευχή!


Την Κυριακή 11 Αυγούστου το βράδυ και την Δευτέρα 12 Αυγούστου την νύχτα, όπου θα κορυφωθεί το φαινόμενο, όσοι και όσες είναι ξενύχτες, βρίσκονται στην Ελλάδα η γενικά στο βόρειο ημισφαίριο και πιστεύουν στις ευχές θα μπορούν να δούν το φαινόμενο των Περσείδων, των γνωστών σε όλους πεφταστεριών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρατήρηση του φαινομένου θα είναι εύκολη καθώς  το φεγγάρι δεν θα είναι «γεμάτο» και ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός. Οι Περσείδες είναι από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων αστεριών του έτους, καθώς είναι κατ’ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές» και μπορούν να φτάσουν τα 100 μετέωρα ανά ώρα.


Όπως αναφέρει η NASA, οι Περσείδες εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο μόνο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, όπου και το όνομά τους. Προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης και συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: