Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Έργα Παιδείας στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών



Έργα συνολικού κόστους σχεδόν 7 εκατ. ευρώ θα έχει ξοδέψει μέχρι την αρχή του σχολικού έτους, ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών. Συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη επένδυση του Δήμου αφορά στην ανέγερση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, η κατασκευή νέας πτέρυγας στο 1ο Λύκειο Πεύκων, τη δημιουργία αιθουσών χημείας και φυσικής στο 1ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης και στα 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης και το 2ο Γυμνάσιο Συκεών, στην δημιουργεία και εξοπλίζμό όλα τα γυμνασίων και λυκείων του Δήμου, με σύγχρονα Εργαστήρια Πληροφορικής και σε διάφορες οικοδομικές συντηρήσεις των σχολείων του Δήμου.

Αναλυτικά, ο Δήμος προσπαθώντας να  αποσυμφορήσει το σχολικό συγκρότημα, όπου μέχρι σήμερα συστεγάζονταν τα 8ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία, στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά, στην Δημοτική Ενότητα των Συκεών και, βάζοντας τέλος στις αναγκαστικές μεγάλες μετακινήσεις των μαθητών, θα αναγείρει στην συνοικία Εθνικής Αντίστασης, βιοκλιματικό κτίριο που θα στεγάσει το 8ο Δημοτικό Σχολείο, συνολικού κόστους 4.500.000 ευρώ.

Επίσης, εντός του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο 1ο Λύκειο Πεύκων. Περιλαμβάνει 4 αίθουσες διδασκαλίας και άλλους βοηθητικούς χώρους, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 650.000 ευρώ από κονδύλια του δήμου.
Ακόμα, εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στα σχολικά συγκροτήματα και στις τέσσερις Δ.Ε. Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων. Στην τελική του φάση βρίσκεται την τρέχουσα περίοδο εκτεταμένο πρόγραμμα εργολαβιών οικοδομικών εργασιών, συντηρήσεων, επισκευών, ανακατασκευών, μηχανολογικών και στεγανοποιητικών εργασιών και ελαιοχρωματισμού στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 1.497.000 ευρώ και καλύπτεται από πόρους του δημοτικού ταμείου. Αναλυτικά, το κόστος των εργασιών ανά Δημοτική Ενότητα είναι:

* Μονώσεις και ανακαίνιση χρωματισμών σχολικών κτιρίων 400.000€
* Οικοδομικές συντηρήσεις σχολείων Δ.Ε. Νεάπολης 541.000€
* Οικοδομικές συντηρήσεις σχολείων Δ.Ε. Συκεών 310.000€
* Οικοδομικές συντηρήσεις σχολείων Δ.Ε. Πεύκων 198.000€
* Οικοδομικές συντηρήσεις σχολείων Δ.Ε. Αγ.Παύλου 48.000

Επιπλέον, ο Δήμος θα δημιουργήσει και θα εξοπλίσει όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Δήμου με σύγχρονα Εργαστήρια Πληροφορικής, για την εμπειρική μελέτη των μαθητών.
Οι εργασίες θα αφορούν αντικατάσταση 177 ηλεκτρονικών υπολογιστών και προμήθεια 76 νέων οθονών, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 79.500 ευρώ τα οποία καλύπτονται από κονδύλια της Σχολικής Επιτροπής του δήμου (και συμπεριλαμβάνονται στους παραπάνω προϋπολογισμούς).

Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και για τη δημιουργία αιθουσών χημείας και φυσικής. Οι εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο 1ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης και ακολουθούν το 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης και το 2ο Γυμνάσιο Συκεών.
Και εδώ το κόστος των 180.000 ευρώ (60.000 ανά αίθουσα, που συμπεριλαμβάνεται στους παραπάνω υπολογισμούς) καλύπτεται από δημοτικούς πόρους.


Για την συγκεκριμένη ενέργεια του Δήμου, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αναφέρει σε δήλωσή του πως «Εμείς, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας απέναντι στους εκατοντάδες γονείς και μαθητές που μας εμπιστεύονται και απαιτούν μια χρήσιμη και αποτελεσματική δημοτική αρχή, και σήμερα είμαστε επιτέλους στην ευχάριστη θέση να λειτουργήσουμε ένα ακόμη υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα.

Για μια ακόμη φορά δικαιωνόμαστε πλήρως για την κρίσιμη επιλογή που κάναμε το 1998, ως διοίκηση του τότε δήμου Συκεών, όταν εισηγηθήκαμε το χαρακτηρισμό, τη δέσμευση και την αναγκαστική απαλλοτρίωση των οικοπέδων που περικλείονταν στην έκταση των 2.400 τ.μ. στην οποία κατασκευάστηκε το νέο σχολείο. Αν δεν είχαμε τότε την τολμηρή αυτή και υπεύθυνη στάση, δεν θα υπήρχε σήμερα η δυνατότητα η συνοικία της Εθνικής Αντίστασης να αποκτήσει το δικό της δημοτικό σχολείο. Και αυτή η θετική εξέλιξη εκθέτει εκ νέου την αντιπολίτευση, την τότε και τη σημερινή, που ενώ ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την παιδεία, τάσσεται, και τασσόταν, υπέρ των καταπατητών.

Παρά τη δύσκολη εποχή και τα περιορισμένα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, ο δήμος μας, καταβάλλοντας εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο του, προχωρά αταλάντευτα στην υλοποίηση των προγραμματικών του δεσμεύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: