Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Οι 16χρονοι μαχητές του Βρετανικού στρατού


Στον χώρο των ασκήσεων βρέθηκαν οι μικροί. 16 - 18χρονοι, μαθητευόμενοι στρατιώτες του Βρετανικού στρατού, οι οποίοι μέσα στο καλοκαίρι εφάρμοσαν στο πεδίο ασκήσεων του Otterburn, όσα εδώ και περίπου 20 εβδομάδες μαθαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας του  Army Foundation College γύρω απο τις βασικές αρχές μάχης πεζού μαχητή αλλα και τρόπων μάχης ομάδων - ημιομάδων.

Συγκεκριμένα, τα νεαρά παιδιά του Βρετανικού στρατού εκπαιδεύτηκαν σε τακτικές «πύρ και κίνηση» ομάδων και ημιομάδων. εκτέλεση πυρών σε διάφορες θέσεις βάλλοντος ημέρα και νύχτα, με την χρήση πραγματικών πυρών.


Το τετράμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης των νεαρών Βρετανών στρατιωτών έχει ως στόχο την δημιουργία μιας ισχυρής βάσης γνώσεων και ανάπτυξης των ηγετικών και ομαδικών ικανοτήτων των νεαρών σπουδαστών, για όσους απο τους νεαρούς μαχητές σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής καριέρας. Επιπλέον του παρέχονται μαθήματα αγγλικών, μαθηματικών και πληροφορικής καθώς και μαθήματα οδήγησης οχημάτων.

Το συγκεκριμένο αυτό όμως θέμα, την δυνατότητα την οποία παρέχει ο βρετανικός στρατός να στρατολογεί και άτομα 16 ετών, μοναδικό για χώρα του ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και στον ΟΗΕ. Οι επικριτές της συγκεκριμένης πολιτικής αναφέρουν πως οι 16-18χρονοι νεαροί στρατιώτες μπαίνουν σε μια διαδικασία έντονης ψυχολογικής και πνευματικής ωρίμανσης η οποία μπορεί να τους προκαλέσει έντονη και αρνητική συναισθηματική μεταβολή ( βίαιες εξάρσεις, έντονα τραυματικά σοκ, αυτοκαταστροφικές εμμονές και τάσεις).

Απο την άλλη, η υπέρμαχοι αυτής της πολιτικής τονίζουν τα ωφέλη της τα οποία όπως αναφέρουν αφορούν στην ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης και πειθαρχίας αλλα και ένα τρόπου ζωής το οποίο επιτρέπει να βάλουν την ζωή τους σε ένα δρόμο ο οποίος θα τους βοηθήσει να αποφύγουν επικίνδυνα μονοπάτια τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron δήλωσε πως προτίθεται να αυξήσει σε ακόμα 100 μονάδες νεαρών 16χρονων - 18χρονων εθελοντών απο τα δημόσια σχολεία με στόχο να ενισχυθεί στην βρετανική νεολαία το πνεύμα ακμαίου χαρακτήρα, τόλμης και αποφασιστικότητας. Ενώ, ο Πρίγκιπας Χάρρυ, ο οποίος είναι επίσης και Λοχαγός της βρετανικής αεροπορίας στρατού, είναι θετικός στην δημιουργία και επαναλειτουργία της Εθνικής Εθελοντικής Υπηρεσίας, κάτι σαν Παλλαϊκή άμυνα - εθνοφυλακή.


«Η άσκηση ήταν σκληρή αλλα πολύ διδακτική. Εντάχθηκα στις Ένοπλες Δυνάμεις για να κάνω κάτι σημαντικό στην ζωή μου και είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχω κάνει μέχρι τώρα. Θέλω να κάνω τν οικογένειά μου περήφανη.» δηλώνει ο 17χρονος Jake McMillan ο οποίος θα υπηρετήσει στο σώμα Εφοδιασμού - Μεταφορών ως εφοδιαστής μέχρι τα 22 χρόνια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: