Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Βανδαλισμένο βρέθηκε το άγαλμα του Αριστοτέλη που κοσμούσε την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Άσσου


Το άγαλμα του Αριστοτέλη το οποίο κοσμούσε την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας πόλης της Άσσου έπεσε θύμα  βανδαλισμού απο αγνώστους την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το δεξί χέρι βρέθηκε σπασμένο ενώ στο πρόσωπο υπήρχαν έντονα σημάδια απο μπογιές και χτυπήματα.

Η πόλη είναι έντονα συνδεδεμένη με τον Σταγειρίτη Φιλόσοφο καθώς το 348 π.Χ. ο Αριστοτέλης ήρθε εδώ και παντρεύτηκε την ανιψιά του βασιλιά Ερμείου, την Πυθία, πριν φύγει για τη Λέσβο, τρία χρόνια αργότερα στο 345 π.Χ. Στην Άσσο, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος (που εγκατέλειψε την πλατωνική ακαδημία Αθηνών και ήλθε εδώ με τον Ξενοκράτη), ίδρυσε μια νέα ακαδημία. Εκεί ο Αριστοτέλης ηγήθηκε μιας ομάδας φιλοσόφων και έκαναν καινοτόμες έρευνες στην ζωολογία και την βιολογία. Αυτή η «χρυσή περίοδος» της Άσσου τελείωσε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έφτασαν οι Πέρσες, οι οποίοι στη συνέχεια βασάνισαν τον Ερμεία μέχρι θανάτου (341 π.Χ.).

Το 2009, το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας έστησε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ένα άγαλμα προς τιμήν του. Το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Σμύρνη για επιδιορθώσεις και μετά θα επανατοποθετηθεί στην προηγούμενη θέση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: