Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Υποψήφιο για Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας


Υποψηφιότητα για να λάβει το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς για το 2016 έθεσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας τόσο για τη σπάνια συλλογή του όσο και για την άρτια οργάνωσή του.

Το Μουσείο επισκέφθηκε η Shirley Collier, κριτής του European Museum Forum, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά ένα από τα ευρωπαϊκά μουσεία που έθεσαν υποψηφιότητα για το European Museum of the Year Award 2016.

Για την ιστορία το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας άνοιξε τις πύλες του και πάλι στις 2 Σεπτεμβρίου του 2014, έπειτα από διακοπή επτά χρόνων και αφού έγινε κτηριολογική αναβάθμιση στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ.

Η επανέκθεσή του, βάσει μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης από τη ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας), ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τώρα, κτηριολογικά και μουσειολογικά αναβαθμισμένο, λειτουργεί υποδειγματικά.

O θεσμός του European Museum of the Year Award ιδρύθηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχο έχει να βραβεύει σε ετήσια βάση την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: