Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Η σωματοδομή δεν έπαιξε καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των Homo (;)


Μια νέα επιστημονική έρευνα του Mark Grabowski, ερευνητή καθηγητή του GW Center for the Advanced Study of Human Paleobiology και των βοηθών του η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Evolution θεωρεί πως τα πρώιμα μέλη της οικογένειας των ανθρωπιδών, συμπεριλαμβανομένου αυτού των Homo sapiens, μπορεί να μην είχαν κάποια μεγαλύτερες ή ευρύτερες διαφορές στα σωματοδομικά χαρακτηριστικά απο Homo σε Homo.

Συγκεκριμένα, η έρευνα παρέχει την πιο ολοκληρωμένη σειρά εκτιμήσεων μάζας σώματος των ανθρωπίδων, κατα είδος και κατα φύλο, μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία cutting-edge, απέδειξε πως οι πρώιμοι ανθρωπίδες ήταν πιο μικρόσωμοι απο ότι πιστεύται σήμερα και η αύξηση του μεγέθους του σώματος δεν εμφανίστηκε μεταξύ του australopiths όπου και η προέλευση του Homo αλλά αργότερα με τον Homo erectus (το πρώτο είδος που συναντάται ευρέως και εκτός της Αφρικής).

Επιπλέον, ο Δρ Grabowski και οι συν-συγγραφεί της μελέτης  διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της διαφοράς μεγέθους μεταξύ ανδρών και γυναικών (σεξουαλικός διμορφισμός) φαίνεται να έχει μειώθεί ελαφρά από τα προηγούμενα είδη ανθρωποειδών από τη εποχή των πρόωρων H. erectus, και μειώθηκε στους σύγχρονους ανθρώπους.

«Ένας από τους σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνάς μας είναι ότι δεν βρέθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα πρώιμα μέλη του γένους μας διέφεραν σε μάζας σώματος από τους australopiths (μερικά από τα πρώτα είδη της hominins) με άλλα λόγια, οι παράγοντες που καθορίζουν την καταγωγή μας, εκτός από τους προγόνους μας δεν είχαν σχέση με την αύξηση του μεγέθους του σώματος, η οποία υπήρξε η βάση πολλών προσαρμοστικών υποθέσεων σχετικά με την προέλευση του γένους μας. Υπάρχουν πολλές μη δοκιμασμένες υποθέσεις για την προέλευση του Homo οι οποίες δεν υπάρχουν στην μελέτη.  Αυτή η μελέτη καταρρίπτει την υπόθεση που θέλει όλους τους πρώιμους hominins μικρόσωμους λόγο της μειωμένης δοσολογίας κρέατος στην διατροφή τους»» αναφέρει ο κ. Grabowski.

Δεν υπάρχουν σχόλια: