Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η πιο έξυπνη ομάδα της Premier League στην μεταγραφική αγορά


του Δημήτρη Βαρσάνη

Κάλλιστα θα μπορούσαν να τιμολογηθούν ως “οι καλύτεροι αγοραστές” απέναντι στους “μεγαλύτερους καταναλωτές”. Όταν η Swansea συναντά τη Manchester United σήμερα το απόγευμα θα αντικρούσουν οι προσεγγίσεις τους στην μεταγραφική αγορά έχοντας και διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας.

Η Manchester United έχει ξοδέψει συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Premier League. Αν και αυτό είναι ένα γεγονός, όπως σε κάθε ζήτημα έτσι και στο μεταγραφικό παζάρι η κρίση είναι υποκειμενική. Η Southampton θα μπορούσε να αξιωθεί με αυτό το βραβείο, αν και συχνά οι εξαιρετικές της επιδόσεις στις αγορές αμαυρώνεται από την αποτυχία των 15 εκατομμυρίων λιρών του Dani Osvaldo. Η Swansea αναμφισβήτητα τη μοναδική φορά που έσφαλε ήταν όταν πλήρωσε πέντε εκατομμύρια ευρώ για τον Pablo Hernandez, και ακόμα και τότε δεν μπορείς να το πεις ότι τα λεφτά της πήγαν στον βρόντο.

Υπό τον David Moyes, η Everton ήταν ειδική στο να κυνηγά ευκαιρίες και να τις πουλάει για πενταπλάσιες τιμές. Ωστόσο, το σκάουτινγκ και ο σχεδιασμός της Swansea εξακολουθεί να ξεχωρίζει: από την άνοδο της στη Premier League το 2011, ενδυνάμωνε το ρόστερ της κάθε καλοκαίρι και πάντοτε χωρίς να “σπάει τη τράπεζα”. Είναι η συνέπεια της επιτυχίας της που ξεχωρίζει στην ανάλυση των συναλλαγών της κάθε χρόνο.


2011-2012
Μεταγραφές - κλειδιά: Michel Vorm, Danny Graham, Wayne Routledge, Steven Caulker (δανεικός), Gylfi Sigurdsson ( δανεικός)

Το φαβορί για υποβιβασμό πριν από τέσσερα χρόνια, η Swansea και η δημοσιονομική σύνεση της εμφανίστηκε ως ένας άλλος λόγος για μια άμεση επιστροφή στη Championship. Ωστόσο, ενώ ξόδεψε μόνο οκτώ εκατομμύρια λίρες για μεταγραφές, ένα κομμάτι ψωμί για τα πρότυπα της Premier League. Στο τέλος τερμάτισε στην 11η θέση κάτι που οδήγησε τον Brendan Rodgers να κερδίσει τη δουλειά στη Liverpool.

Οι μεταγραφές είχαν καθοριστικό αντίκτυπο σε κάθε άκρη του γηπέδου. Η Swansea ήταν η 5η ομάδα που είχε δεχτεί τα λιγότερα τέρματα εκείνη τη χρονιά, καθώς της έδωσαν σταθερότητα ο τερματοφύλακας Vorm - που κόστισε δύο εκατομμύρια ευρώ - και ο κεντρικός αμυντικός Caulker, ο οποίος εκτόπισε τον τωρινό προπονητή της ομάδας Garry Monk από το αρχικό σχήμα.

Ο Caulker είναι ένας ποδοσφαιριστής όπου τη καλύτερη του χρονιά την πραγματοποίησε με τη φανέλα της Swansea. Αυτό είναι ένα θέμα που επανέρχεται, προσφέροντας την απόδειξη ότι προσδιορίζονται συγκεκριμένοι ρόλοι για τους ποδοσφαιριστές και ότι τους παρέχεται ένα περιβάλλον όπου μπορεί να ευδοκιμήσουν.

Ο Graham είναι ένα άλλο παράδειγμα. Παρά το θλιβερό ρεκόρ ποσοστών του στους επόμενους εργοδότες του, σημείωσε 12 γκολ σε μια μόνο χρονιά στο Liberty. Ο έμπειρος επιθετικός αγοράστηκε για 3,5 εκατομμύρια λίρες και δημιούργησε ένα κέρδος όταν έφυγε την επόμενη χρονιά με πέντε εκατομμύρια.

Ο εξτρέμ Routledge αφού δεν έβαλε κανένα γκολ στην κορυφαία κατηγορία με τις έξι προηγούμενες ομάδες του, σκόραρε 11 φορές με τους “κύκνους”. Η άφιξη του Sigurdsson από τη Hoffenheim με τη μορφή του δανεισμού για το δεύτερο μισό της σεζόν χάρισε στην Swansea μια επιπλέον αιχμή, καθώς ο Rodgers άλλαξε τη τακτική του από το 4-3-3 στο πιο επιθετικό 4-2-3-1. Ο Ισλανδός συνείσφερε με τα επτά τέρματα του.


2012 - 2013
Μεταγραφές - κλειδιά: Michu, Chico Flores, Pablo Hernandez, Ki Sung-Yong, Jonathan De Guzman( δανεικός)

Οι επιχειρήσεις της Swansea σε μεγάλο βαθμό διεξάγονταν στην Βρετανία, αλλά ο διορισμός του Michael Laudrup τους είδε να εκμεταλλεύονται την Ισπανική αγορά μιας και η γνώση του Δανού είχε τεθεί σε καλή χρήση. Ο Michu ήταν η ναυαρχίδα της επιτυχίας: ο πρώτος σκόρερ της Rayo Vallecano τη προηγούμενη χρονιά με τα 15 γκολ, κόστισε μόνο δύο εκατομμύρια λίρες και σκόραρε 22 φορές στη πρώτη του χρονιά με τη Swansea.

Αν πρέπει να μετανιώνει για κάτι, είναι ότι το επόμενο καλοκαίρι δεν πούλησε τον Ισπανό επιθετκό όταν η τιμή του διογκώθηκε στα 20 εκατομμύρια λίρες. Δεν εξασφάλισε ένα κέρδος αλλά έφερε ένα τρόπαιο. Ο Michu σκόραρε στο τελικό του Capital one Cup έναντι της Bradford, ενώ ο De Guzman, ο οποίος ήρθε ως δανεικός από τη Villareal χτύπησε δύο φορές.

Ο Flores, μια άλλη αγορά για δύο εκατομμύρια λίρες πήρε τη θέση του Caulker για συνεργάτης του Ashley Williams  στα σέντερ μπακ. Η Swansea “έσπασε” δύο φορές το ρεκόρ του συλλόγου για να υπογράψει τους Hernandez και Ki, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους κεντρικούς μέσους εκτός του “Big six” από τότε που ο Monk αντικατέστησε τον Laudrup.

Παρά τις περισσότερες δαπάνες της από ποτέ, στην Swansea έδειξαν και πάλι την εκτροφή τους. Οι αγορές τους χρηματοδοτήθηκαν από τα 15 εκατομμύρια λίρες του Allen συν την αποζημίωση που έλαβαν όταν πήγε ο Rodgers στο “Anfield” δίνοντας τους ένα καθαρό κέρδος στις συναλλαγές τους.


2013-2014
Μεταγραφές - κλειδιά: Wilfried Bony, Jonjo Shelvey, Jose Canas, Jordi Amat, Alejandro Pozuelo, Jonathan De Guzman (δανεικός), Alvaro Vazquez ( δανεικός)

“Αυτό το καλοκαίρι ήταν η πρώτη φορά που συμφωνήσαμε να ξοδέψουμε πολλά λεφτά για έναν παίκτη και προσωπικά δεν μου άρεσε η ιδέα να το κάνω αυτό” τα λόγια του προέδρου Huw Jenkins στο φόρουμ των οπαδών το 2013. Το ποσό ήταν 12 εκατομμύρια λίρες, ο παίκτης ο Bony. Σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, ο Ιβοριανός φορ σημείωσε 34 τέρματα σε 70 αγώνες και η Manchester City κατέβαλλε αρχικά 28 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας το ως το καλύτερο κομμάτι της επιχείρησης.

Ο Shelvey ήταν μια πιο τυπική μεταγραφή για τη Swansea: όπως και οι προηγούμενες επιτυχίες της όπως οι Caulker, Leon Britton και Scott Sinclair βρήκαν έναν παίκτη από τα “ψυγεία” ενός μεγαλύτερου συλλόγου και του χορήγησαν κεντρικό ρόλο. Τα περιστασιακά παθήματα του Shelvey σημαίνουν ότι η πρόοδος του δεν ήταν πάντα ομαλή, αλλά μαζί με τον Ki πλέον έχουν δημιουργήσει ένα καταπληκτικό ζευγάρι στο χώρο του κέντρου, το οποίο κόστισε 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ο De Guzman έφυγε και το δεύτερο καλοκαίρι μεταγραφών του Laudrup από την Ισπανία ήταν λιγότερο παραγωγικό από το πρώτο και έσπειρε τους σπόρους της αναχώρησης του. Ωστόσο, στις άλλες προσθήκες τουλάχιστον είχαν το πλεονέκτημα ότι ήταν φθηνές και σπάνια η Swansea κάνει λάθος επιλογές.


2014-2015
Μεταγραφές - κλειδιά: Gylfi Sigurdsson, Jefferson Montero, Lukasz Fabianski, Bafetimbi Gomis, Jack Cork, Kyle Naughton, Federico Fernandez

Λαμβάνοντας υπόψη το καλοκαίρι του 2014, για πρώτη φορά στη μεταγραφική δραστηριότητα του Monk ως προπονητή, τα επιτεύγματα της Swansea στην αγορά ήταν αξιοσημείωτα. Η πρόσληψη του έφερε τη διάλυση των Ισπανών στρατιωτών και ως έμπειρος τη μεγαλύτερη του έμφαση στην Premier League. Ο Fernandez αποδείχθηκε μια αναβάθμιση από τον αναχωρούντα Flores και υπάρχουν αναφορές ότι ο Αργεντινός θα αποδειχθεί η επόμενη κερδοφόρα αποχώρηση του σε μια υπερδύναμη.

Ο Lucas Fabianski ήρθε ως ελεύθερος τη περίοδο του καλοκαιριού. Η Swansea είχε κάνει μια ανταλλαγή με τη Tottenham τους Sigurdsson - Ben Davies και πήρε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία: μόνο ο Cesc Fabregas και ο Santi Cazorla κατέγραψαν περισσότερες ασίστ στη κατηγορία από τον εφευρετικό Ισλανδό μεσοεπιθετικό τη περασμένη σεζόν.

Ο “ιπτάμενος” Montero παρήγαγε επίσης τις αναλαμπές του ταλέντου του τη πρώτη χρονιά, ιδιαίτερα απέναντι στην Arsenal. Ο Cork που κόστισε μόλις τρία εκατομμύρια λίρες ήταν ένα άλλο λαμπρό παζάρι. Η άφιξη του Gomis αντιπροσώπευε ένα κομμάτι σκέψης στην επίθεση για δύο λόγους. Η Swansea είχε έναν αρχισκόρερ στον πάγκο, ώστε η αποχώρηση του Bony να μην την άφηνε χωρίς επιθετική απειλή στη συνέχεια.

Χάρη στον Bony, η Swansea βγήκε για άλλη μια χρονιά στην αγορά για μεταγραφές. Τούτου λεχθέντος, ο Gomis ο οποίος σκόραρε δύο τέρματα κόντρα στην Arsenal και ένα έναντι της Manchester United, διέταξε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό για την υπογραφή του. Ο ερχομός του ήταν ένα σημάδι των πραγμάτων για να έρθουν.


2015-2016
Μεταγραφές - κλειδιά: Andre Ayew, Eder, Franck Tabanou

Όπως ο Gomis, έτσι και ο Ayew έφτασε με ελεύθερη μεταγραφή από τη Ligue 1 (η Marseille στην περίπτωση του Γκανέζου). Όπως ο επιθετικός, έτσι και ο εξτρέμ έχει ξεκινήσει τη σεζόν με γκολ, προκαλώντας τη σκέψη ότι θα μπορούσε να είναι η μεταγραφή του καλοκαιριού. Η φόρμα του Gomis σημαίνει ότι ο Πορτογάλος Διεθνής Eder έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής, ενώ ο Tabanou δεν χρησιμοποιήθηκε και στα τρία πρώτα παιχνίδια.

Ωστόσο, η άφιξη του Γάλλου μετά από εκείνη του Naughton τον Ιανουάριο, υποδεικνύει ότι ο Monk ψάχνει ήσυχα για να φέρει δυναμική στην αμυντική γραμμή. Ο πρώην αμυντικός της Tottenham έχει εκτοπίσει τον έμπειρο Angel Rangel, ο οποίος έφτασε το 2007 για 10.000 λίρες και έκανε 124 εμφανίσεις στη κορυφαία κατηγορία.

Είναι η απόδειξη ότι η ματιά της Swansea στα επιτυχημένα Deal χρονολογείται πολύ πριν την άνοδο της στη Premier League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: