Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ας μιλήσουμε λίγο για οικογένεια


του Δημήτρη Βαρσάνη

Σήμερα θα γράψω για ένα διαφορετικό κομμάτι από ότι το συνηθίζω, αναφέρομαι για τη κοινωνία που ζούμε και συγκεκριμένα τη “ζεστασιά” της οικογένειας.
Τι είναι η οικογένεια;

Σε αυτό το κλάδο, η οικογένεια είναι μια ομάδα από δύο ή παραπάνω άτομα που σχετίζονται με το αίμα, το γάμο (θρησκευτικό ή πολιτικό), τη συμβίωση και συνήθως που ζουν μαζί στο ίδιο σπιτικό. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τους νεόνυμφους χωρίς παιδιά, ομοφυλόφιλους συντρόφους, ζευγάρια με εξαρτώμενους, ανύπαντρες μητέρες ή ανύπαντροι μπαμπάδες με παιδιά, αδέρφια που μένουν μαζί και πολλές άλλες παραλλαγές. Τουλάχιστον ένα άτομο στην οικογένεια πρέπει να είναι άνω των 15 ετών.
Είδη οικογενειών
Υπάρχουν τρία είδη οικογενειών: το ζεύγος οικογένειας, η μονογονεϊκή οικογένεια και οι άλλες οικογένειες.
Το ζεύγος οικογένειας βασίζεται γύρω από μια σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων που είτε είναι παντρεμένοι είτε εκ των πραγμάτων δεσμευμένοι. Τα ζευγάρια μπορεί να είναι κανονικά ή του ίδιου φύλου, και οι εξαρτώμενοι ή τα παιδιά μπορούν επίσης να είναι μέλη της οικογένειας αν όλοι μένουν στο ίδιο σπιτικό.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι με βάση ένα πρόσωπο που δεν βρίσκεται σε μια σχέση ζευγαρώματος, αλλά αποτελεί μια σχέση γονέα - παιδιού με τουλάχιστον άλλο ένα άτομο στο σπίτι. Το οικογενειακό ζευγάρι μπορεί να υπάρξει χωρίς παιδιά. Οι μονογονεϊκές οικογένειες, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς παιδιά - πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα για να σχηματίσουν μια οικογένεια.

Οι άλλες οικογένειες βασίζονται από οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες δεν είναι ούτε ενός ζευγαριού ούτε μιας σχέσης γονέα - παιδιού, αλλά από έναν αδερφό και μια αδερφή που ζουν μαζί χωρίς εξαρτήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα σπίτι θα περιέχει περισσότερο από μια οικογένεια. Για παράδειγμα, μια μόνη μητέρα με ένα μωρό που ζει με τους γονείς της σχηματίζουν δύο οικογένειες. Οι γονείς και η κόρη τους είναι μια οικογένεια. Η κόρη και το μωρό της σχηματίζουν μια άλλη οικογένεια. Χωρίζουμε αυτές τις περιπτώσεις σε δύο οικογενειακές μονάδες.

Τι δεν είναι οικογένεια;
Οι διαζευγμένοι ή οι εν διαστάσει γονείς που ζουν μόνοι, όμως έχουν τα παιδιά τους που συνήθως μένουν αλλού δεν μπορεί να θεωρηθεί μια οικογένεια. Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους σε ένα σπίτι, ενώ οι γονείς τους ζουν σε ένα διαφορετικό αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Ακόμα και αν είναι μέρος μιας οικογένειας μέχρι να μένουν στο ίδιο σπίτι δεν αποτελούν μια οικογένεια.

Οι άνθρωποι που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και κατοικούν στο ίδιο σπίτι, όπως οι φοιτητές που μοιράζονται ένα διαμέρισμα δεν θεωρούνται ότι είναι μια οικογένεια, εκτός εάν ένα από τα μέλη του σπιτικού είναι κάτω από 15 ετών. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα παιδιά κάτω των 15 ετών θεωρούνται οικονομικά εξαρτώμενα και έτσι αν δεν ζουν με τον γονέα ή το κηδεμόνα τους, αποτελείται μια σχέση εξάρτησης του παιδιού με το παλαιότερο μέλος του σπιτιού ή τη κεφαλή της οικογένειας, σχηματίζοντας έτσι μια μονογονεϊκή οικογένεια. Επιπρόσθετα εάν ένα παιδί κάτω των 15 ετών έχει ένα παιδί δικό του ή ακόμα και μια σύζυγο τότε η συγκεκριμένη σχέση δεν καταγράφετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: