Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Κύπρος: Άσκηση Κοινής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας / Military Erasmous




Ολοκληρώθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία στη Λάρνακα η κοινή άσκηση Κύπρου και Αυστρίας η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Military Erasmus».

Η άσκηση, η οποία ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου 2015, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Στρατιωτική Ακαδημία της Αυστρίας.

Την 23 και έως 28 Αυγούστου 2015, διεξήχθη με επιτυχία η άσκηση του τομέα Κοινής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Στρατιωτική Ακαδημία της Αυστρίας.

Στην άσκηση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος Military Erasmous, συμμετείχαν, ως εκπαιδευτές, 2 Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς και 4 Αξιωματικοί από τις Στρατιωτικές Ακαδημίες Ελλάδας και Αυστρίας. Ως εκπαιδευόμενοι, συμμετείχαν, 19 μαθητές από τις  Στρατιωτικές Ακαδημίες Ελλάδας και Αυστρίας, εκ των οποίων 10 Ελληνοκύπριοι.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης περιλαμβάνονταν, εκπαίδευση σε οπλικά συστήματα, υλικά και μέσα της Εθνικής Φρουράς, ανάγνωση χάρτη, εκτέλεση βολής και πρακτική εφαρμογή σε αντικείμενα κατάληψης υψώματος, κατάληψης μεμονωμένης οικίας διαχείρισης - μετακίνησης προσφύγων και αντιμετώπιση σεναρίου «Ναυτικού Ατύχηματος στην Ανοικτή Θάλασσα», στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τελευταία μέρα της εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε με κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας και τη Διοίκηση Ναυτικού καθώς και τη συμμετοχή πλοίων και ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς.

Στόχοι της άσκησης ήταν η βελτίωση των ηγετικών ικανοτήτων των ασκουμένων, η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ πολυεθνικών ομάδων και η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: