Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες απο τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών και επιστολή Δανιηλίδη στην ΠΕΔ-ΚΜ


Την κατεπείγουσα πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης διατροφής, ένδυσης και φαρμάκων, για τη στήριξη των χιλιάδων προσφύγων που συνωθούνται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, και κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διεκδικούν ικμάδα ελπίδας για μια καλύτερη ζωή, ανέλαβε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Το σύνθημα για την οργάνωση της κρίσιμης και κατεπείγουσας προσπάθειας δόθηκε χθες το βράδυ από τον ίδιο απευθυνόμενος στους θεατές που προσήλθαν στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» προκειμένου να παρακολουθήσουν την παράσταση «Ναπολεοντία» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων. Ο Σ.Δανιηλίδης κάλεσε τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να συμμετάσχουν ενεργά και δυναμικά στον αγώνα της στήριξης των συνανθρώπων μας προσφύγων προσφέροντας είδη που απαιτούνται για την υποστήριξη και ανακούφισή τους. Παράλληλα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) Λάζαρο Κυρίζογλου προτείνοντας έκτακτη και διευρυμένη συνεδρίαση της διοίκησης για την ανάληψη οργανωμένης προσπάθειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Βλέποντας τις τραγικές εικόνες στις οθόνες των τηλεοράσεων, αλλά και με όσα μας μεταφέρουν οι συνάδελφοί μας από τους δήμους της περιοχής, αισθάνομαι ότι έχουμε την ύψιστη υποχρέωση να αντιδράσουμε άμεσα, όλοι μαζί. Αυτοί οι πρόσφυγες είναι συνάνθρωποί μας, και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους με όποιον τρόπο μπορούμε», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος έδωσε οδηγίες στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου να οργανώσουν άμεσα το δίκτυο συγκέντρωσης των ειδών πρώτης ανάγκης.


Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή από φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, στον κατάλογο των ειδών πρώτης ανάγκης που μπορούν να προσφέρουν την ελάχιστη ανακούφιση στους συνανθρώπους μας, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
νερά σε ατομική συσκευασία,
γάλα εβαπορέ,
παιδικοί χυμοί και τοματοχυμοί,
χαρτί υγείας και μωρομάντηλα,
παιδικές κρέμες σε γυάλινη συσκευασία,
πλαστικές συσκευασίες για μερίδες φαγητού με καπάκι και πλαστικά πιρούνια,
μακαρόνια και ρύζι
φρούτα,
λάδι,
κρουασάν και μπισκότα,
σαπούνια, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες,
depon, bepanthol, γάζες, betadine, Comtrex και κρέμες αντιηλιακές,
πάμπερς και σερβιέτες,
κουβέρτες,
αθλητικά παπούτσια για παιδιά και ενήλικες σε όλα τα νούμερα

Η προσπάθεια συγκέντρωσης των παραπάνω ειδών στο δήμο Νεάπολης-Συκεών αρχίζει να υλοποιείται από σήμερα, με το ραντεβού της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης να ορίζεται κατ’ αρχήν στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν, Συκιές), και για όλη τη διάρκεια των «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΩΝ» έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου, από τις 7.30 μ.μ. έως τις 11.30 το βράδυ. Έτσι, οι θεατές που θα προσέλθουν σήμερα για την παράσταση «Κάποτε στη Σμύρνη» (Θεσσαλικό Θέατρο) μπορούν να προσφέρουν τη δική τους βοήθεια, όπως το ίδιο μπορούν να κάνουν και όλοι συμπολίτες μας.

Αμέσως μετά η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ».
Καθημερινά, όμως, η ανθρωπιστική βοήθεια θα συγκεντρώνεται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη 1-Ι.Μιχαήλ, Συκιές) και στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., με τα στελέχη του δήμου να έχουν τεθεί ήδη σε ετοιμότητα για την υποδοχή των εθελοντών και την παραλαβή των τροφίμων, ειδών ένδυσης και φαρμάκων.

Ταυτόχρονα, ο Σ.Δανιηλίδης κινητοποιεί και την ΠΕΔ-ΚΜ προκειμένου να αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε όλο το εύρος της Κεντρικής Μακεδονίας. Με επιστολή του που απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, προτείνει έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συγκέντρωση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Παρακολουθώντας κανείς τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε βάρος των χιλιάδων ανυπεράσπιστων συνανθρώπων προσφύγων μας στην περιοχή της Ειδομένης, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων βρέφη και νήπια παιδιά, ετοιμόγεννες γυναίκες, ηλικιωμένοι και δραματικά εξασθενημένοι άνθρωποι, μόνο θλίψη, πόνο και οδύνη θα μπορούσε να αισθανθεί», επισημαίνει στην επιστολή του, και συνεχίζει:

»Οι τραγικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, όπου κινδύνεψαν άμεσα οι ζωές χιλιάδων αδύναμων συνανθρώπων μας, αποτελούν μέγιστη προσβολή του παγκόσμιου πολιτισμού και της ιστορίας που οικοδομήθηκε και αναπτύχθηκε στηριζόμενη στις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και βοήθειας των αδυνάτων και κατατρεγμένων. Οι εικόνες αυτές, με τους απελπισμένους ανθρώπους να διεκδικούν μια ακτίνα φωτός στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, στερούμενοι βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι το νερό, η τροφή, τα είδη ένδυσης, φάρμακα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τη βία, δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητους και απαθείς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορούν να μας βρουν απλούς παρατηρητές της δυστυχίας των ανθρώπων.


»Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα, κινητοποιώντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς, οργανώνοντας και υλοποιώντας ένα σχέδιο υποστήριξης και στήριξης αυτών των ανθρώπων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχει αποδείξει πολλές φορές και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν με τους πολέμους στη Βαλκανική, διαθέτει την ανθρώπινη ευαισθησία και την ικανότητα να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, καλύπτοντας τα τραγικά κενά των επίσημων φορέων και οργάνων της Πολιτείας.

»Μπορεί προσωρινά η ανθρωπιστική κρίση να έχει εκτονωθεί με τη διέλευση των προσφύγων από τα σύνορα της ΠΓΔΜ, κανείς όμως δεν εγγυάται ότι τέτοιες εικόνες δεν θα επανέλθουν, καθώς αναμένονται νέα κύματα κατά χιλιάδες που θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Έτσι, έχουμε ιερό και ύψιστο καθήκον να είμαστε έτοιμοι προκειμένου να παρέξουμε κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη σ’ αυτούς τους συνανθρώπους μας, λειτουργώντας σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

»Στο πλαίσιο αυτό προτείνω να συγκληθεί κατεπείγουσα και έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ-ΚΜ προκειμένου να δρομολογήσουμε άμεσα την οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης των ανθρώπων αυτών. Στη συνεδρίαση προτείνω να προσκληθούν όλοι οι δήμαρχοι και οι αρχηγοί των παρατάξεων όλων των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί, επιμελητήρια και ανθρωπιστικές ΜΚΟ που ασχολούνται με την φροντίδα των προσφύγων και των αδύναμων, όπως επίσης και οι Ι.Μητροπόλεις της περιοχής.

»Όλοι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να οργανώσουμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού την υποστήριξη των συνανθρώπων μας προσφύγων που κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες συνωθούνται κατά χιλιάδες στα σύνορα, όπου κάθε ώρα που θα περνά θα κινδυνεύουν ζωές βρεφών, νηπίων, ετοιμόγεννων γυναικών, ηλικιωμένων τραυματισμένων και εξασθενημένων ανθρώπων από ασθένειες και κακουχίες.

»Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα με αίσθημα ευθύνης, ευαισθησίας και ανθρωπιάς απέναντι σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση, και να οργανώσει άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας, στις εκκλησίες, σε κοινωνικούς τοπικούς φορείς και συλλόγους, όπως και σε εταιρίες παραγωγής και εμπορίας προϊόντων και αγαθών άμεσης και πρώτης ανάγκης, να συγκεντρώσουμε το υλικό που απαιτείται και να είμαστε έτοιμοι καθημερινά να προσφέρουμε την υποστήριξη και στήριξή μας σ’ αυτούς τους ανθρώπους, στεκόμενοι ταυτόχρονα στο πλευρό των συναδέλφων μας δημάρχων και των διοικήσεων των δήμων ώστε να μην είναι μόνοι σ’ αυτόν τον αγώνα.

»Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή από φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, στον κατάλογο των ειδών πρώτης ανάγκης που μπορούν να προσφέρουν την ελάχιστη ανακούφιση στους συνανθρώπους μας, συμπεριλαμβάνονται τα εξής είδη: νερά σε ατομική συσκευασία, γάλα εβαπορέ, παιδικοί χυμοί, χαρτί υγείας, μωρομάντηλα, παιδικές κρέμες σε γυάλινη συσκευασία, πλαστικές συσκευασίες για μερίδες φαγητού με καπάκι, πλαστικά πιρούνια, τοματοχυμοί, μακαρόνια, φρούτα, λάδι, ρύζι, κρουασάν, μπισκότα, σαπούνια, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες, Depon, Bepanthol, γάζες, Betadine, κρέμες αντιηλιακές, Comtrex, πάμπερς, σερβιέτες, κουβέρτες, αθλητικά παπούτσια για παιδιά και ενήλικες σε όλα τα νούμερα».

«Με την πεποίθηση ότι μπορούμε να κινητοποιηθούμε άμεσα και να πετύχουμε το αποτέλεσμα που απαιτείται από τις έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες, σας καλώ να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει η επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: