Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Σκάφος με γυάλινο πυθμένα για να θαυμάσουν οι επισκέπτες μια θάλασσα απολιθωμάτων στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης


Ξεκίνησε από την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2015 η λειτουργία του νέου θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δούν μια θάλασσα απολιθωμάτων. Συγκεκριμένα, επισκέψεις  (με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών 10 άτομα) πραγματοποιούνται με ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα το οποίο έχει προμηθευτεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της ενταγμένης στο ΕΣΠΑ Πράξης «Ανάδειξη και αξιοποίηση Απολιθωμένου Δάσους Νησίδας Νησιώπης».

Πρόκειται για μια νέα δυνατότητα επίσκεψης στο θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της νησίδας Νησιώπη που προσφέρεται από φέτος στους επισκέπτες της Λέσβου από το Μουσείο φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή Νίκο Ζούρο, «η επίσκεψη στο Πάρκο Νησιώπης αποτελεί μία μοναδική εμπειρία καθώς για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας και με το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο». Το σκάφος θα πραγματοποιεί (πάντα εφόσον οι καιρικές συμθήμες το επιτρέπουν) τη θαλάσσια διαδρομές Σίγρι – Νησιώπη και τη θαλάσσια διαδρομή περιμετρικά της νησίδας Νησιώπη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και την παρουσία σημαντικών τύπων βιοκοινοτήτων όπως η κοραλλιογενής και τα «δάση» του φαιοφύκους Cystoseira, αλλά και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων.

Παράλληλα, οι επισκέπτες του Πάρκου Νησιώπης μπορούν να περιηγηθούν μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές στις 40 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και να θαυμάσουν το μοναδικής ομορφιάς χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γνωρίσουν τις νέες εμφανίσεις απολιθωμένων δένδρων της οικογένειας των Ταξοδιείδων ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το εντυπωσιακότατο εύρημα ενός γιγαντιαίου κορμού δένδρου που αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιος στη φυσική του θέση με συνολικό μήκος 17,20 μέτρα και διάμετρο κοντά στη βάση του κορμού 1,70 μέτρα. Επίσης, μπορούν να επισκεφτούν και να θαυμάσουν δεκάδες άλλους κατακείμενους και ιστάμενους κορμούς δέντρων που έχουν έλθει στην επιφάνεια από τις συνεχιζόμενες εργασίες ανάδειξης των απολιθωμάτων της Νησιώπης.


Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιήγηση στις θέσεις των ηφαιστειακών, τεκτονικών, γεωμορφολογικών και παρακτίων γεωτόπων όπου οι γεωμορφές εμφανίζονται πολύ συχνά στην παράκτια ζώνη, ως αποτέλεσμα της αποσάθρωσης των πετρωμάτων της περιοχής. Δεκάδες ρήγματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια και στις απόκρημνες ακτές του νησιού μαρτυρούν την έντονη ρηξιγενή τεκτονική δράση που γνώρισε η περιοχή κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν και είναι ενδεικτικά της πρόσφατης αποκοπής της νησίδας από την υπόλοιπη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους μπορούν επίσης να γνωρίσουν τη χλωρίδα και πανίδα της νησίδας όπου συναντώνται 62 είδη πουλιών, 3 είδη θηλαστικών, 3 είδη ερπετών, έντομα από περίπου δέκα διαφορετικές τάξεις και 37 οικογένειες, αράχνες από 8 οικογένειες και άλλα ασπόνδυλα ζώα. Μεταξύ των ζώων αξίζει να σημειωθεί η παρουσία πουλιών όπως του Μαυροπετρίτη, της Καστανόπαπιας, της Πετροτριλίδας, του Κιρκινεζιού καθώς και μεγάλης αποικίας από κοινούς γλάρους (Ασημόγλαρους).

Οι οργανωμένες επισκέψεις στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης πραγματοποιούνται καθημερινά από το λιμάνι του Σιγρίου με ώρες αναχώρησης 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 και 14:00 και μετά από κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434.

Δεν υπάρχουν σχόλια: