Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Δήμος Παύλου Μελά: Ενημερωτικές πινακίδες για τους ιδιοκτήτες σκύλων στα πάρκα του Δήμου


Ενημερωτικές πινακίδες για τους ιδιοκτήτες σκύλων αποφάσισε να τοποθετήσει ο Δήμος Παύλου Μελά στα πάρκα της πόλης. Η παρουσία των σκύλων στα πάρκα δεν απαγορεύεται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Υποχρέωση ωστόσο κάθε ιδιοκτήτη είναι να τα συνοδεύει δίπλα του, με λουρί ασφαλείας και να φροντίζει την περισυλλογή των περιττωμάτων από δημόσιους χώρους.

Με τις εν λόγω πινακίδες ο Δήμος Παύλου Μελά θέλει να ενισχύσει την τήρηση των κανόνων προστασίας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς αλλά και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών τους που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν.4039/2012.

Αυτό που πραγματικά είναι αναγκαίο, και αφορά όλους τους δημότες, είναι η ανάπτυξη της φιλοζωικής κουλτούρας, της ανεκτικότητας και φυσικά της γνώσης των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Παύλου Μελά σχεδιάζει από τη νέα σχολική χρονιά να εμφυσήσει τη φιλοζωική παιδεία στους μαθητές. Να διδαχτούν οι νέοι άνθρωποι να αγαπούν τα ζώα από την παιδική τους ηλικία, να αντιληφθούν τις ανάγκες και τα δικαιώματα και των άλλων ειδών.

Η τοποθέτηση των πινακίδων ξεκίνησε στα όρια των πάρκων της Σταυρούπολης και θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες στην Πολίχνη και στην Ευκαρπία. Πρόκειται για συνέργεια των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος – Πρασίνου και Τεχνικών Υπηρεσιών.

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος – Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά θα ξεκινήσει πρόγραμμα δημιουργίας πάρκων σκύλων.

Τα πάρκα σκύλων είναι ένα ολοένα αυξανόμενο πολιτιστικό φαινόμενο. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, ως λύση ανάγκης, επεκτάθηκαν στην Ευρώπη και έφτασαν στην Ελλάδα. Πάρκα σκύλων υπάρχουν στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και σε περιοχές της Αθήνας (Αργυρούπολη, Χολαργός, Παλαιό Φάληρο, κ.α.)

Οι δεσποζόμενοι σκύλοι έχουν ανάγκη έναν περιφραγμένο χώρο που θα τρέχουν ελεύθεροι και θα εκτονώνονται, με ασφάλεια , χωρίς να ενοχλούν τους υπόλοιπους χρήστες του χώρου, να συναναστρέφονται με άλλους σκύλους και να κοινωνικοποιούνται ώστε να μη γίνονται επιθετικοί ως προς άλλα ζώα και ως προς τους ανθρώπους. Αυτό τους προσφέρει σωματική αλλά κυρίως ψυχική εκτόνωση. Η έλλειψη της εκτόνωσης αυτής, δημιουργεί πολλά προβλήματα και ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: