Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Στο φώς δύο κεφαλές της Θεάς Αθηνάς απο την περιοχή της Λαοδικείας της Μικράς Ασίας


Δύο κεφαλές θαμμένες 10 μέτρα κάτω από το έδαφος ήρθαν στο φως στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας, που βρίσκεται στη δυτική τουρκική επαρχία του Denizli, απο την αρχαιολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου του Pamukkale.

Ακολουθώντας τις διαδρομές αρχαίων μαρμάρινων υδρορροών  οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις δύο αυτές κεφαλές οι οποίες πιστεύεται πως θάφτηκαν εκεί απο αρχαιοκάπηλους ή λαθρέμπορους με στόχο να τις ξαναβγάλουν αργότερα.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο καθηγητή αρχαιολογίας Celal Simsek αυτή η θεωρία υποστηρίζεται και απο το βάθος απο το οποίο ανακαλύφθηκαν. «Πριν την έναρξη των ανασκαφών μας το 2003 οι κυνηγοί θησαυρών ή οι αρχαιοκάπηλοι βρήκαν τα κεφάλια των αγαλμάτων πριν από 12 χρόνια, και τα ξαναέθαψαν με στόχο να βρούν τους κατάλληλους αγοραστές να τα πουλήσουν. Στη συνέχεια, δεν ήταν σε θέση να επιστρέψουν σε αυτή την περιοχή καθώς αρχίσαμε τις ανασκαφές. Ως ομάδα, είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρήκαμε τις κεφαλές». τόνισε ο κ. Simsek.

Για τον Τούρκο αρχαιολόγο η ύπαρξη ων κεφαλών συνηγορούν στο γεγονός πως υπάρχουν και άλλα παρόμοια γλυπτά στην ευρύτερη περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: