Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Swift Response: η μεγαλύτερη αερομεταφερόμενη νατοϊκή άσκηση μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου στην σκιά της Ουκρανικής κρίσης (φωτογραφίες - βίντεο)


Περισσότεροι απο 4.800 στελέχη (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες) απο 11 νατοϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία και Η.Π.Α. Πραγματοποιείται σε τέσσερις χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία απο τις 18 Αυγούστου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.


Σκοπός της άσκησης είναι να ασκήσει μαζί της δυνάμεις άμεσης αντίδρασης των χωρών της συμμαχίας σε σενάρια άμεσης αντίδρασης και να μπορούν να λειτουργούν και επιχειρούν μαζί σε επιχειρήσεις. Επίσης, κατα την διάρκεια της άσκησης οι νατοϊκοί αξιωματούχοι θέλουν να εξετάσουν και να δούν τις δυνατότητες των συμμαχικών κρατών για άμεση στρατιωτική ανάπτυξη όπου και αν χρειαστεί στην Ευρώπη.


Στην άσκηση συμμετέχουν και περίπου 1.000 αλεξιπτωτιστές απο τις Η.Π.Α, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία. Τα αντικείμενα της άσκησης ήταν αερομεταφορά δυνάμεων, ημερήσια και νυχτερινή πτώση με αλεξίπτωτο, μάχη εντός κατοικημένων περιοχών, στρατιωτική συνδρομή σε συμμαχική χώρα και κατάληψη καταληφθέντων θέσεων απο εχθρό.


Η άσκηση γίνεται στην σκιά της Ουκρανικής κρίσης που είναι η κύρια προτεραιότητα του ΝΑΤΟ. «Η αποτροπή έχει να κάνει και με την επίδειξη των δυνατοτήτων που έχουμε και αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια συνδυασμένη προσπάθεια των συμμάχων που εργάζονται μαζί για να δείξουν στα νέα μέλη της συμμαχίας την αποφασιστικότητά μας να σταθούμε εμπόδιο στην ρωσική επιθετικότητα και αδιαλλαξία» τόνισε ο Αντιστράτηγος Ben Hodges, Διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.


Απο την μεριά του το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών σχολιάζει έντονα τους σκοπούς της συγκεκριμένης άσκησης αναφέροντας πως είναι:«μια γραφική και προκλητική επίδειξη - στήριξη του ΝΑΤΟ προς τις ουκρανικές αρχές των οποίων οι ενέργειές τους οδηγούν στον θάνατο σε καθημερινή βάση εκατοντάδες αμάχους.  Το ΝΑΤΟ όχι μόνο αρνείται να αναγνωρίσει την πλάνη και τις πιθανές εκρηκτικές συνέπειες από αυτές τις ασκήσεις, αλλά έχει επίσης ενίσχυση το μέγεθός τους και τη δύναμη των δυνάμεων που εμπλέκονται σε αυτές, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ασκήσεις του περασμένου έτους».
























Δεν υπάρχουν σχόλια: