Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Η επιστήμη πίσω από το τι κάνει μια γυναίκα να σε ερωτευτεί

του Δημήτρη Βαρσάνη


Αν βρίσκεσαι ποτέ σε αγάπη τότε ξέρεις ότι είναι μια σημαντική διαδικασία. Η επιστήμη πίσω από αυτό είναι ακόμα πιο συναρπαστική.
Γνωρίζοντας τι γίνεται για να συμβεί μια αγάπη είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη στην βιοχημεία, στη νευρολογία και στη ψυχολογία. Και ενώ εδώ υπάρχουν πολλά περισσότερα από μια επιστήμη, η συνειδητοποίηση στους υποκειμενικούς μηχανισμούς του έρωτα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων και χρήσιμο για τη κοινωνική και τη ρομαντική μας ζωή.


Ο ρόλος της χημείας στην αγάπη
Η αγάπη δεν είναι απλώς ένα μάτσο χημικών ουσιών, αλλά η χημεία του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο στο γιατί αισθανόμαστε με τον τρόπο που αισθανόμαστε για τους άλλους ανθρώπους. Και όταν αισθανόμαστε καλά πράγματα, συνήθως υπάρχει μια ντοπαμίνη που εμπλέκεται.

Η ντοπαμίνη είναι η χημική ουσία που ο εγκέφαλος απελευθερώνεται όταν οι άνθρωποι - άνδρες ή γυναίκες - βιώνουν κάθε είδος ευχαρίστησης συμπεριλαμβανομένου της αγάπης. Η ντοπαμίνη αυξάνει επίσης τη ποσότητα της τεστοστερόνης όταν το σώμα παράγει. Η αυξημένη τεστοστερόνη είναι ο λόγος που τα άτομα ιδρώνουν όταν είναι δίπλα σε κάποιον που είναι ερωτευμένος μαζί του και επειδή έχουν υψηλότερη διάθεση για σεξ όταν η αγάπη είναι καινούργια.

Όταν ερωτεύονται οι γυναίκες, το σώμα τους παράγει επίσης νορεπινεφρίνη και φαινυλαιθαλυμίνη. Αυτές αυξάνουν την εστίαση δημιουργώντας παράλληλα μια αίσθηση ευφορίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά οι γυναίκες επικεντρώνονται σε έναν άνθρωπο και αποκλείουν άλλους, όταν πέφτουν στην αγάπη. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι, άνδρες και γυναίκες αισθάνονται επιπλέον συναγερμό σε αναμονή για ένα μήνυμα, ή διότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ακόμη και να σκέφτονται κάτι άλλο.

Τελευταίο όμως όχι λιγότερο σημαντικό είναι η οξυτοκίνη. Η οξυτοκίνη κυκλοφορεί σε διαφορά σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς και του σεξ. Οι γυναίκες το παράγουν πολύ περισσότερο από τους άνδρες. Η οξυτοκίνη καταρρέει συναισθηματικά εμπόδια, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα, είναι αυτή που δημιουργεί την αίσθηση της αφοσίωσης σε ένα άλλο πρόσωπο όταν είμαστε ερωτευμένοι. Όταν δεν είστε μαζί δεν παράγεται τόσο πολύ και έτσι θέλετε περισσότερα. Για αυτό μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε “εθισμένοι” στο πρόσωπο που αγαπάτε.

Η ντοπαμίνη, η τεστοστερόνη, η οξυτοκίνη, η νορεπινεφρίνη και η φαινυλαιθαλυμίνη εργάζονται όλα μαζί για να φτιάξουν τον βρόχο της αγάπης. Η σεξουαλική ευχαρίστηση και η ρομαντική σύνδεση απελευθερώνει την ίδια δέσμη των χημικών ουσιών. Αυτές οι χημικές ουσίες σας κάνουν να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στη πηγή τους. Η αγάπη δουλεύει στον εγκέφαλο σαν ένα φάρμακο.
Όμως ακόμα και αν ήξερες πώς να πάρεις όλα αυτά τα χημικά προϊόντα και τα βάλεις στο σωστό τρόπο, δεν θα είναι ακόμη αρκετό για να “κάνει” την πτώση της στην αγάπη με σας. Γιατί η αγάπη δεν είναι μόνο χημικές ουσίες. Είναι επίσης μια λειτουργία της προσωπικής ιστορίας και των προτιμήσεων.


Η ψυχολογία το ατού των χημικών ουσιών
Ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τη γνώση της χημείας για να κάνετε μια κοπέλα να σας ερωτευτεί είναι ότι δεν ανταποκρίνεται κάθε γυναίκα στην ίδια χημική σύνθεση με τον ίδιο τρόπο. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν “στυλ αφοσίωσης”. Ακόμη και αν ελευθερωθεί το σωστό μείγμα χημικών ουσιών του εγκεφάλου, το στυλ αφοσίωσης μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε σύνδεση έχετε κάνει μαζί του.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φυσικές επιστήμες (βιολογία και χημεία) σας πουν ότι μπορείτε να συμμετάσχετε σε ορισμένες ενέργειες, απελευθερώνουν ορισμένες χημικές ουσίες και παίρνουν ορισμένα αποτελέσματα.

Οι μαλακές επιστήμες (ψυχολογία) λένε ότι συμβαίνει κάτι πολύ πιο λεπτό και προσωπικό. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στυλ αφοσίωσης. ΄Το ένα είναι εντελώς τοξικό, τα δύο μπορεί να είναι προβληματικά και το τελευταίο το σωστό. Μπορούμε να αντιδράσουμε ακόμα και με ένα στυλ σύνδεσης για ένα άτομο και ένα διαφορετικό στυλ προσάρτησης για ένα άλλο. Όμως ως επί το πλείστον, ένα στυλ αφοσίωσης είναι ακριβώς αυτό - ένα είδος αντίδρασης σε όποιον ενδιαφέρεται για κάποιον. Μόλις καταλάβετε τα στυλ έλξης τα στοιχεία που θα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για σας είναι:

Ασφάλεια: Εκεί είναι που θες να καταλήξεις. Ένα ασφαλές άτομο είναι βασικά εντάξει να εξαρτάται από άλλους ανθρώπους και κάποια άλλα να εξαρτώνται από αυτά. Είναι εξίσου άνετα να είναι μόνοι τους. Έτσι, μια κοπέλα που έχει ένα ασφαλές στυλ αφοσίωσης δεν πρόκειται να κρέμεται έξω από το σπίτι σας κάθε μέρα προσπαθώντας να πάρει ένα - δύο δευτερόλεπτα από το χρόνο σας. Ούτε πρόκειται να σας αποφύγει όταν τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται θερμά και βαριά. Θα βλέπεστε και οι δύο στον ελεύθερο σας χρόνο. Ενώ η ίδια μπορεί να θέλει περισσότερο χρόνο, δεν θα καταφύγει σε ακατάλληλους ή χειραγωγήσιμους τρόπους για να αποσπάσει τη προσοχή σας.

Ανησυχία: Τα κορίτσια με ένα ανήσυχο στυλ τείνουν να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και να είναι λιγότερο ασφαλή μόνα τους. Το αγχώδες κορίτσι δεν έρχεται σε αντίθεση με την οικειότητα όμως θέλει περισσότερο χρόνο να περνάει με τη σχέση της. Όταν προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το συγκεκριμένο τύπο κοριτσιού θα το λάβει ως σούπερ σοβαρό και μετά από λίγο καιρό θα συνηθίσετε σε αυτό το στυλ αφοσίωσης. Μπορεί να μην πέσει στην αγάπη μαζί σας, αλλά θα έχει όλο και περισσότερη εμμονή με σας.

Απόρριψη: Το περιφρονητικό κορίτσι δεν θέλει μια σχέση γιατί προτιμά να είναι μόνο του. Έτσι, όταν παίρνει μια αίσθηση της αφοσίωσης ή της ισχυρής ρομαντικής έλξης, η φυσική κλίση της είναι να φύγει και να υποχωρήσει στο καβούκι της. Αυτή θα μπορούσε να έχει αισθήματα για σένα, αλλά το πιο σημαντικό, δεν θέλει να έχει αισθήματα για σένα, έτσι κάνει ότι μπορεί για να αφήσει αυτά τα συναισθήματα έξω. Ενώ μπορεί να είναι σε θέση να τη κερδίσει, οι ενέργειες σας πιθανώς είναι καλύτερο να δαπανηθούν για κάποια που είναι πιο ανοιχτή σε αγάπη.

Φόβος: Οι φοβισμένοι άνθρωποι γενικά έχουν βιώσει κάποιου είδους τραύματος ή κακοποίησης στην παιδική ηλικία, που τους καθιστά όχι απλά απρόθυμους αλλά φοβούνται να σχηματίσουν σχέση και με άλλους. Βλέπουν τους εαυτούς τους ως ανάξιους αγάπης όπως και το ενδιαφέρον τους. Περισσότερο, θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τα κίνητρά σας να έλκονται από αυτούς.
Τα φοβισμένα άτομα πρέπει να κάνουν τη δουλειά μόνα τους για να γίνουν συναισθηματικά ισχυρά και αρκετά υγιή για να είναι σε σχέσεις. Δεν μπορείτε να τα διορθώσετε και δεν πρόκειται να πάρετε τίποτα παρά μόνο να πληγωθείτε στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Σημειώστε ότι οι δύο τύποι αφοσίωσης στη μέση - άγχος και απόρριψη - μπορεί να είναι στοιχεία του στυλ αφοσίωσης ενός ασφαλούς ατόμου. Για παράδειγμα, ένα κορίτσι μπορεί να είναι ασφαλές αλλά ελαφρώς πιο κολλώδες από τους υπόλοιπους, ή θα μπορούσε να αποτιμήσει την ανεξαρτησία της ενώ είναι σε θέση σχηματίσει συνδέσεις και σχέσεις με τους υπόλοιπους. Το στυλ φόβου είναι σαφέστερα τοξικό. Γιατί θα ήθελες να ερωτευθείς με κάποιον που αναρωτιέται αν θα τον εξαπατήσεις ή προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτά; οι πρώτες τρεις κατηγορίες μπορούν όλοι να πέσουν στην αγάπη, ενώ η τέταρτη θα σας κρατά πάντα σε καθαρά εμπορική βάση.

Δεν έχει σημασία το πόσο πολύ η χημεία μιας γυναίκας μπορεί να της πει να πέσει στην αγάπη με σας, η προσωπικότητα της που εκφράζεται μέσα από το ύφος αφοσίωσης της θα μπορούσε να τη ξεπεράσει. Σε αυτή τη περίπτωση η ψυχολογία είναι το ατού των χημικών ουσιών.


Ποια είναι η επιστήμη των γυναικών που υπάγεται στην αγάπη και πρέπει να τη πετύχετε
Η γνώση για τα χημικά προϊόντα και το στυλ αφοσίωσης από μόνο του δεν πρόκειται να κάνει μια γυναίκα να ερωτευτεί μαζί σας. Γνωρίζοντας πώς λειτουργεί η αγάπη ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να βρεθεί η σωστή γυναίκα για σας, δημιουργώντας έναν ουσιαστικό δεσμό με έναν τρόπο που είναι υγιής και ικανοποιητικός και για τους δύο.

Η απλή πράξη ενός αγγίγματος και ενός χαδιού μπορούν να κάνουν και τα δύο άτομα να έρθουν πιο κοντά. Γνωρίζοντας τι λένε τα χημικά σας να κάνετε ασυνείδητα μπορεί να βοηθήσει στο συνειδητό, επιταχύνοντας το μυαλό σας ή βάζοντας το φρένα όπως απαιτείται. Κατανοώντας το στυλ της αφοσίωσης μπορεί να σας βοηθήσει να της δώσετε αυτό που χρειάζεται σε μια σχέση ή να αποφασίσει να βρει κάποιον άλλο αν δεν ταιριάζουν οι τύποι σας.

Η επιστήμη του τι κάνει τα κορίτσια να ερωτεύονται δεν είναι ένα μαγικό ξόρκι ή ένα τέχνασμα του μυαλού. Είναι μια απλή πράξη δίνοντας προσοχή στις συνήθειες, στις συμπεριφορές και στις προτιμήσεις με μια ματιά προς τα έργα της επιστήμης, η οποία παίζει ρόλο στις υποθέσεις της καρδιάς. Δεν μπορείτε να χαραχθείτε στον εγκέφαλο της και να την κάνετε να σας ερωτευτεί αμέσως, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις σας για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος ώστε να γαλουχηθεί και να εμβαθύνει η έλξη που ήδη υπάρχει.

Καθώς περνά ο καιρός και η σωστή συμβατότητα, η έλξη ενδεχομένως να ανθίσει σε αγάπη με όλη τη παράξενη, τη συναρπαστική και τη μοναδική πολυπλοκότητα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: