Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ: Εφαλτήριο η ανταπόκριση πρωταγωνιστών και κοινού


Με την πλούσια παρακαταθήκη των δυο πρώτων δεκαετιών εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία προσφοράς ο μεγάλος πολιτιστικός και θεατρικός θεσμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που έχει καταξιωθεί όχι μόνο στη συνείδηση των ανθρώπων της τέχνης και του θεάτρου, αλλά κυρίως στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού.

Πρόκειται για τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ», τη μεγάλη γιορτή του θεάτρου και του πολιτισμού, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Από το 1995, που ξεκίνησε ο θεσμός, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 213 παραστάσεις τις οποίες παρακολούθησαν 191.863 θεατές. Και τα στοιχεία αυτά από μόνα τους δικαιώνουν τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη όταν μιλά για έναν «καταξιωμένο θεσμό που τυγχάνει της πλήρους αναγνώρισης και σεβασμού από τους πάντες», για τον οποίο «μπορούμε να αισθανόμαστε χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια».
Για αυτόν τον θεατρικό κύκλο εκδηλώσεων και τον πλούσιο απολογισμό της 20ετίας μίλησε σήμερα ο Σ.Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την αυριανή πρεμιέρα για τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2015». Αυτή θα δοθεί αύριο, Τετάρτη 19 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» με το έργο «Βγέρου Γλυκά Φανού» του Γ.Χατζόπουλου που παρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου/Θέατρο Θερμαϊκός.


Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν άλλες επτά θεατρικές σκηνές, μεταξύ των οποίων το ΚΘΒΕ και το Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης-Συκεών, δίνοντας έως και το Σάββατο 19 Αυγούστου, συνολικά δέκα παραστάσεις.

«Για τα ‘‘Μερκούρεια’’ που αγαπήσαμε, που οραματιστήκαμε και αγωνιστήκαμε να καθιερώσουμε ως θεσμό, νομίζω πλέον ότι δικαιούμαστε να αισθανόμαστε χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κάνοντας ειδική αναφορά στο σύνολο των παραστάσεων που δόθηκαν και τον αριθμό των θεατών. «Όταν το 1995 την πρώτη χρονιά της διοίκησής μας είπαμε ότι πρέπει να καθιερώσουμε κάτι σοβαρό κάτι ποιοτικό, κάτι διαχρονικό και αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα, τη Μελίνα Μερκούρη, εμπνεόμενοι από τα οράματά της για επένδυση στην παιδεία, τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική αποκέντρωση, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο τα θεατρικά παιδιά της, που είναι τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, τότε η πρότασή μας θεωρήθηκε πολύ υπερφίαλη και ανέφικτος ο στόχος για τις αντοχές ενός δήμου μεσαίου μεγέθους όπως ήταν τότε ο δήμος Συκεών. 

Είχαμε ακούσει και κάποιες αυστηρές έως και πικρόχολες κριτικές που έκαναν λόγο για προσπάθεια εκμετάλλευσης της επικείμενης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που θα ήταν η Θεσσαλονίκη το 1997. Δυστυχώς όλοι αυτοί διαψεύστηκαν και η καθιέρωση του θεσμού είναι πλέον για όλους μας κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό, καθώς αποτελεί πλέον έναν μόνιμο ποιοτικό θεσμό υψηλού επιπέδου που απευθύνεται σε όλη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.


Όπως τόνισε ο Σ.Δανιηλίδης, «η ανταπόκριση ήταν τέτοια που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με την ίδια αγάπη, το ίδιο πάθος και πίστη, την ίδια επιμονή και πείσμα αυτή την προσπάθεια θέτοντας πάντα υψηλότερους στόχους», εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της δημοτικής αρχής προς όλους τους συντελεστές των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, στηρίζουν με τη συμμετοχή τους το θεσμό, αλλά κυρίως το θεατρόφιλο κοινό που σταθερά πολλαπλασιάζεται.

Αντίθετα, ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το Εθνικό Θέατρο που λάμπει πάλι δια της απουσίας του. «Θέλω να εκφράσω για μια ακόμη φορά την πικρία μου και τη διαμαρτυρία μου γιατί το Εθνικό Θέατρο απουσιάζει και πάλι, παρά τις παρακλήσεις μας, τις πιέσεις μας, τις προτάσεις μας και τις όποιες διευκολύνσεις χρειάζονταν και παρείχαμε. Φαίνεται να νιώθουν ότι η πρωτεύουσα απέχει πολύ μακριά από την πόλη μας. Είναι κρίμα που λείπει για μια ακόμη φορά, κι αυτό συμβαίνει με ευθύνη και των ανθρώπων που τοποθετήθηκαν πρόσφατα ως επικεφαλής της μεγάλης κρατικής σκηνής, σε αντίθεση με τον αξέχαστο Νίκο Κούρκουλο που πάντα πάσχιζε και στήριζε τα ‘‘Μερκούρεια’’», ανέφερε.

Ειδική αναφορά, τέλος, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών έκανε στους χορηγούς, και με τη συμβολή των οποίων εξασφαλίζεται η κάλυψη του προϋπολογισμού του θεσμού, χωρίς να επιβαρύνεται ο δημοτικός προϋπολογισμός και το δημοτικό ταμείο. «Παρά του ότι κανένα υπουργείο ή επίσημος κρατικός οργανισμός δεν χρηματοδοτεί τη μεγάλη, σημαντική και αδιάλειπτη προσπάθειά μας, ο δήμος μας με τη στήριξη των χορηγών και των συμπολιτών μας καταφέρνει να φέρει σε πέρας την αποστολή του χωρίς να επιβαρύνει τα οικονομικά του δήμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Δημήτγρης Απατσίδης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική αυτοδιοίκηση στον τομέα και του πολιτισμού. «Τα ‘‘Μερκούρεια’’, ως μεγάλο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός, δίνουν έναν άλλο τόνο στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποδεικνύοντας ότι οι δήμοι μπορούν να διοργανώνουν και να στηρίζουν μεγάλους θεσμούς που αποτελούν πολιτιστικά γεγονότα μεγάλου βεληνεκούς συμβάλλοντας αποφασιστικά στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του κάθε τόπου», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Θεατές και παραστάσεις ανα έτος

Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: