Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Η Βρετανία ενισχύει την παρουσία της στα Φώκλαντ


Την πάση θυσία ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των βρετανικών δυνάμεων στο σύμπλεγμα νησιών των Φώκλαντ προσπαθεί να επιτύχει το βρετανικό υπουργείο εθνικής άμυνας καθώς φαίνεται πως εγκατέστησε στο νησιωτικό σύμπλεγμα το σουηδικής κατασκευής και προέλευσης επίγειο ραντάρ Giraffe AMB της εταιρείας SAAB.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η SAAB έκλεισε συμφωνία με το βρετανικό υπουργείο άμυνας ύψους 46 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών για την προμήθεια νέων ραντάρ και την συντήρηση των ήδη υπαρχόντων. Μάλιστα ο Micael Johansson, υπεύθυνος των αμυντικών προγραμμάτων της εταιρείας δήλωσε πως η η συγκεκριμένη συμφωνία είναι «μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη και βελτίωση των Giraffe radar σε συνεργασία με το υπουργείο άμυνας».


Απο την μεριά του το Υπουργείο άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί που θα τοποθετηθούν τα νέα ραντάρ, πάντως τόνισε πως πρώτιστος στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση της άμυνας των νήσων.

Ο Βρετανός υπουργός άμυνας, Michael Fallon τόνισε απο την μεριά του πως: «στόχοι μας είναι η ενίσχυση της παθητικής και ενεργητικής αντιαεροπορικής και αντιαποβατικής άμυνά μας στα Φώκλαντ με την ανάπτυξη ελικοπτέρων και την ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων».

Να σημειωθεί, πως η Μεγάλη Βρετανία έχει ως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να προλάβει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή με κάθε τρόπο και θυσία, πριν προλάβουν αν αναπτυχθούν τα νέα ρωσικής κατασκευής 12 αεροσκάφη τύπου Sukhoi SU-24 τα οποία φαίνεται πως θα προμηθευτεί η Αργεντινή μετά απο την τελευταία αμυντική συμφωνία Μόσχας - Μπουένος Άιρες.


Η Μεγάλη Βρετανία ενισχύει την παρουσία της, εκτός απο νέα ραντάρ, με την μεταστάθμευση πολεμικών αεροσκαφών τύπου Typhoon, πολεμικών πλοίων, ελικοπτέρων αλλα και την γρήγορη ένταξη του νέου βρετανικού αεροπλανοφόρου Queen Elizabeth II.

Δεν υπάρχουν σχόλια: