Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν τον αρχαιολόγο Χάλεντ Άσαντ. Kρέμασαν το σώμα του στον ιστορικό χώρο της Παλμύρας


Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) αποκεφάλισαν τον αρχαιολόγο, Χάλεντ Άσαντ στην αρχαία συριακή πόλη της Παλμύρας και κρέμασαν το σώμα του από έναν κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρου, είπε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Συρίας.

Ο διευθυντής αρχαιοτήτων Μάμουν Αμντελκαρίμ είπε ότι η οικογένεια του Χάλεντ Άσαντ τον πληροφόρησε πως ο 82χρονος ερευνητής που δούλεψε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα εκτελέστηκε από το ΙΚ. Ο Άσαντ βρισκόταν υπό κράτηση και είχε ανακριθεί για πάνω από μήνα από τους άκρως ριζοσπαστικούς σουνίτες μαχητές, πρόσθεσε.

«Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς πως ένας τέτοιος επιστήμονας που έδωσε τόσο αξιομνημόνευτες υπηρεσίες στο χώρο και στην ιστορία θα αποκεφαλιζόταν (…) και το πτώμα του θα κρέμεται ακόμα από έναν από τους αρχαίους κίονες στο κέντρο μιας πλατείας της Παλμύρας. Η συνεχιζόμενη παρουσία αυτών των εγκληματιών στη πόλη αυτή είναι κατάρα και κακός οιωνός για (την Παλμύρα) και κάθε κίονα και κάθε αρχαιολογικό εύρημα στο χώρο της», είπε ο Αμντελκαρίμ. Πρόσθεσε, επίσης, πως ο Άσαντ ήταν γνωστός για αρκετές επιστημονικές μελέτες που είχαν εκδοθεί σε διεθνή αρχαιολογικά έντυπα για την Παλμύρα, η οποία άνθισε πριν από 2.000 χρόνια ως σημαντικό εμπορικό κέντρο στο Δρόμο του Μεταξιού.

Ο Άσαντ είχε επίσης συνεργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες με αρχαιολογικές αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ελβετία σε αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες στο χώρο της Παλμύρας, με τους Ρωμαϊκούς τάφους και έναν Ναό του θεού Μπελ, η οποία έχει αναγορευτεί από τον διεθνή οργανισμό UNESCO σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πριν από την κατάληψη της πόλης από το ΙΚ, Σύροι αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν μεταφέρει εκατοντάδες αρχαίων αγαλμάτων σε ασφαλείς κρυψώνες από φόβο ότι θα καταστραφούν από τους ισλαμιστές.

Τον Ιούνιο, το ΙΚ ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα τα οποία δεν ανήκαν στα οικοδομήματα της Ρωμαϊκής εποχής, τα οποία όμως οι ισλαμιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα. Το ΙΚ, του οποίου μέλη έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ, κατέλαβαν την Παλμύρα στην κεντρική Συρία από κυβερνητικές δυνάμεις τον Μάϊο, αλλά δεν φαίνεται να έχουν καταστρέψει τα μνημειώδη ερείπια της Ρωμαϊκής εποχής, παρά τη φήμη που έχουν ως καταστροφείς ιστορικών αντικειμένων που θεωρούν ειδωλολατρικά, υπό την συντηρητική ερμηνεία της θρησκείας του Ισλάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: