Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορου Φωκαΐδη, στο Ισραήλ


Την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας συζήτησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Ισραηλινό ομόλογο του κ. Moshe Ya’alon.

Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ανασκόπησαν τη μέχρι σήμερα πορεία της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ και έθεσαν τις βάσεις για τα επόμενα πρακτικά βήματα ενίσχυσης και αναβάθμισης της στους τομείς αρμοδιότητας τους, ως συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού κ. Νετανιάχου.

Πιο συγκεκριμένα, οι δυο πλευρές προχωρούν στη σύσταση εφαρμοστικής επιτροπής συνεργασίας καθώς και στην ενίσχυση του πλαισίου των διμερών συμφωνιών στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, όπως μέσω της συμφωνίας Status of Forces Agreement, που διέπει το καθεστώς παρουσίας του υπηρεσιακού προσωπικού έκαστης χώρας στο έδαφος της άλλης κατά τη διενέργεια κοινών δραστηριοτήτων.


Τα πιο πάνω πρακτικά βήματα εντάσσονται σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειών των δυο χωρών που επενδύουν στην προώθηση συνθηκών συνεργασίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Κοινή διαπίστωση είναι πως σε μια περιοχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας, έξαρσης των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας καθώς και της συνεπαγόμενης ανθρωπιστής κρίσης, η συντονισμένη δράση μεταξύ προβλέψιμων και αξιόπιστων εταίρων είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε.

Σε αυτό το πλαίσιο καθώς επίσης και ενόψει των νέων ενεργειακών προοπτικών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι, ταυτόχρονα, απαραίτητη η ανάπτυξη των εθνικών δυνατοτήτων σε μέσα προς αντιμετώπιση των πιο πάνω προκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας, που ολοκληρώνεται σήμερα, ο κ. Φωκαϊδης είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’. Ο Υπουργός Άμυνας επιστρέφει στην Κύπρο αργότερα την ίδια ημέρα.

Τον κ. Υπουργό συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, κ. Χ. Μαληικκίδης, η πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ, κ. Σ. Σιάμπου, ο διευθυντής του επιτελείου του ΥΠΑΜ πλοίαρχος κ. Κ. Φυτιρής, ο διπλωματικός σύμβουλος ΥΠΑΜ, κ. Β. Πολεμίτης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.


Επίσης Ο κ. Φωκαΐδης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο.

Κατά τη συνάντηση, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις αγαστές σχέσεις των εκκλησιών Ιεροσολύμων και Κύπρου και ακολούθως του απένειμε εικόνα της Θεοτόκου Ιεροσολυμιτίσσης. Ευχήθηκε, παράλληλα, να επιτευχθεί σύντομα δίκαιη λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την απαλλάσσει από την τουρκική κατοχή.

Ο Υπουργός Άμυνας από την πλευρά του εξήρε το ειρηνευτικό και συμφιλιωτικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο στην περιοχή και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την Κύπρο, καθώς και για την αγάπη του για τον κυπριακό λαό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: