Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Οι μικρές πράξεις κάνουν τη διαφορά όπως η ...διάσωση μιας χελώνας


Λέγεται ότι στη ζωή οι μικρές πράξεις είναι αυτές που κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά, που δίνουν ελπίδα και αποδεικνύουν τον πολιτισμό και την ευαισθησία μας… Η διάσωση μιας χελώνας σε μια πυρκαγιά, για παράδειγμα, ή ένα κουπάκι νερό στην αυλή μας για το περαστικό αδέσποτο που διψά.


Δεν χρειάζονται πολλά. Να νοιαζόμαστε λίγο και να πράττουμε τα αυτονόητα. Κι αυτό είτε πρόκειται για έναν φορέα με θεσμικό ρόλο, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, είτε για όλους και καθέναν ξεχωριστά τους κατοίκους και πολίτες του, οι οποίοι έχουν αποδείξει και την εγρήγορση και την ευαισθησία τους.

Μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος για όσα γίνονται γύρω μας ήρθε και από την επιχείρηση διάσωσης μιας ταλαιπωρημένης χελώνας στη διάρκεια πρόσφατης φωτιάς, που ξέσπασε στα Πεύκα και στην περιοχή Ακροπόλεως και Προπυλαίων. Αυτή προκλήθηκε από άγνωστη αιτία σε έκταση με ξερόχορτα, και πριν προλάβει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις για το παρακείμενο δάσος και τον οικισμό, κατασβέστηκε άμεσα από τις εθελοντικές ομάδες ΕΔΟΜΑΚ και Φιλύρου, τα μέλη των οποίων έσπευσαν τάχιστα στο σημείο, όπως και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.


Τοπικός σύμβουλος, χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν άφησε το αθώο αυτό πλάσμα στην τύχη του, αλλά πήρε πρωτοβουλία. Χάρη στην έγκαιρη επέμβασή του, η χελώνα απομακρύνθηκε από τα καμένα σημεία, και -αφού της παρασχέθηκαν οι πρώτες περιποιήσεις- μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

Ακόμη κι αν σε ορισμένους ίσως φανεί αστείο ή υπερβολικό, ειδικά στις μέρες μας που η κρίση «πνίγει» κάθε θετικό μας συναίσθημα, πρόκειται για μια θαυμάσια και αξιέπαινη πράξη καλοσύνης του ισχυρού ανθρώπου απέναντι σε ένα ανίσχυρο ερπετό, αδύναμο να αντιμετωπίσει με οποιονδήποτε τρόπο τις φλόγες.

Εξίσου άνισος είναι και ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν καθημερινά τα αδέσποτα, ειδικά το καλοκαίρι. Κι αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν σκεφτούμε πόσο εύκολο είναι για εμάς να δροσιστούμε με ένα ποτήρι νερό, αλλά πόσα χιλιόμετρα ίσως χρειαστεί να διανύσει ένας σκύλος για να βρει λίγες σταγόνες να σβήσουν τη δίψα του.

Μετά τη θετική αξιολόγηση της πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής και της αρμόδιας Υπηρεσίας του δήμου, που τοποθέτησαν ποτίστρες σε επιλεγμένα σημεία στο Σέιχ-Σου για τα αδέσποτα ζώα, το πρόγραμμα επεκτείνεται με νέες τοποθετήσεις. Συγκεκριμένα την ερχόμενη εβδομάδα συνεργεία του δήμου θα τοποθετήσουν ποτίστρες σε δασική έκταση στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Συκεών και Αγίου Παύλου.


Πρόκειται για ανοξείδωτες κατασκευές με φλοτέρ που επιτρέπει στα ζώα να δροσιστούν χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες ποτίστρες είχαν τοποθετηθεί σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Δ.Ε. Πεύκων, όπου και καταγράφεται μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων ζώων λόγω των δασικών εκτάσεων.

Την ίδια ώρα, με πολύ εντατικούς ρυθμούς εκτελείται και το πρόγραμμα του δήμου που αφορά στειρώσεις και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα ζώα, σε στενή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: