Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Σφαγές και βασανιστήρια στην Νεολιθική Γερμανία

Κρανίο παιδιού ηλικίας μεταξύ 3 - 5 ετών
Στην νεολιθική τοποθεσία Schöneck-Kilianstädten της Γερμανίας υπάρχει ο μαζικός τάφος ο οποίος χρονολογείται οτι είναι 7000 ετών. Ερευνητές των Πανεπιστημίων Basel και Mainz σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, αναφέρουν πως οι εκεί θαμένοι ήταν βάναυσα ακρωτηριασμένοι - βασανισμένοι και οι αιτίες θανάτου τους ήταν πολλαπλοί και εσκεμμένοι θανάσιμοι τραυματισμοί.

Οι ερευνητές τονίζουν στην μελέτη τους πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν σε 26 σκελετών ενηλίκων ανδρών και παιδιών τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν σοβαρούς τραυματισμούς και τα οποία παρουσιάζουν ότι οι προϊστορικοί επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν πρωτοφανή βία κατά των θυμάτων τους.

Συγκεκριμένα, εκτός απο διάφορους τύπους τραυματισμών των οστών που παρατηρήθηκαν και προκλήθηκαν απο βέλη, βρέθηκαν επίσης πολλές περιπτώσεις πολλαπλών κρανιοεγκεφαλικών χτυπημάτων τόσο στο κρανίο αυτό κάθε αυτό όσο και στο πρόσωπο και τα δόντια, μερικά μάλιστα απο τα χτυπήματα προκλήθηκαν πιθανών ακόμα και μετά απο τον θάνατο των θυμάτων!

Κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο ίδιο κρανίο
Επιπλέον, οι θήτες φαίνεται πως με συστηματικό τρόπο έσπαζαν τα άκρα των θυμάτων τους μα σκοπό τον βασανισμό και τον ακρωτηριασμό τους. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός της σπάνιας ή μηδαμινής ύπαρξης γυναικείων οστών πράγμα που σημαίνει πως πιθανών οι γυναίκες είχαν απαχθεί απο τους επιτιθέμενους.

Οι ερευνητές θεωρούν πως το συγκεκριμένο περιστατικό αλλα και άλλα παρόμοια δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά αλλα ο κανόνας της πρώιμης Νεολιθικής κεντρικής Ευρώπης. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός οτι παρόμοιες αρχαιολογικές θέσεις δεν βρίσκονται μακριά η μία απο την άλλη. Έτσι, οι ερευνητές προτείνουν ότι ο στόχος αυτής της μαζικής και συστηματικής βίας μπορεί να ήταν η εξόντωση ολόκληρων κοινοτήτων.

Ήταν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου όταν οι Ευρωπαίοι άρχισαν να καλλιεργούν και να οργανώνουν τις πρώτες οργανωμένες τους κοινότητες τους. Σε ποιο βαθμό γινόντουσαν οι διακοινοτηκές αυτές συγκρούσεις και πολέμους που εμφανίζονται στην πρώιμη Νεολιθική (5.600 - 4900 π.Χ.), και ειδικότερα στο λεγόμενο Γραμμικό Κεραμικό πολιτισμό (στα γερμανικά, Linearbandkeramik, LBK), είναι ένα αμφισβητούμενο θέμα.

Κάταγμα κνήμης
 Είναι ιδιαίτερα ασαφές κατά πόσον οι κοινωνικές εντάσεις ήταν υπεύθυνοι για τον τερματισμό αυτής της εποχής. Μέχρι στιγμής δύο ομαδικοί τάφοι αυτής της περιόδου ήταν γνωστό ότι προέρχονται από ένοπλες συγκρούσεις (Talheim, Γερμανία, και Asparn / Schletz, Αυστρία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: