Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ολοκληρώθηκαν τα «Κουντουριώτεια 2015» - Παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού


Ολοκληρώθηκαν στην Ύδρα με μεγάλη επιτυχία οι εορταστικές εκδηλώσεις «Κουντουριώτεια 2015». Το Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Αυγούστου 2015, κορυφώθηκαν στη νήσο Ύδρα οι εκδηλώσεις για την 80η επέτειο από το θάνατο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατέπλευσε στη νήσο το Ναρκοθηρευτικό ΕΥΝΙΚΗ.

Tα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΕΙΑ είναι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος της Ύδρας, τιμώντας τα 76 χρόνια από το θάνατο του Πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Υδραίου Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, που γίνονται στο νησί γύρω στα τέλη Αυγούστου, υπάρχει πλήθος επισκεπτών, ενώ προσκαλούνται και παραβρίσκονται επίσημοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και εκπρόσωποι των γραμμάτων και της τέχνης.


Τα Κουντουριώτεια περιλαμβάνουν ένα πλούσιο εξαήμερο εορταστικό πρόγραμμα, το οποίο είναι γεμάτο με ξεναγήσεις στα Μουσεία του νησιού, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παρουσίασεις βιβλίων και αθλητικές εκδηλώσεις.

Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων τελείται δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα και τον Τάφο του Υδραίου Ναυάρχου και πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.

Αναλυτικά φέτος, το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015,  έγινε η επίσημη υποδοχή του Ν/ΘΗ Ευνίκη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο συμμετέχει στις γιορτινές εκδηλώσεις «Κουντουριώτεια 2015».


Η μεγαλειώδης υποδοχή του Πολεμικού πλοίου, το οποίο τιμά την παρουσία του, τις εορταστικές εκδηλώσεις «Κουντουριώτεια 2015» πραγματοποιήθηκε στο κάστρο του Κάβου, όπου οι Μπουρλοτιέρηδες της Ύδρας το υποδέχθηκαν με την σημαία της Επαναστατικής Ύδρας και με τους ήχους των κροτίδων, το πλοίο ανταπόδωσε με ρίψη φωτοβολίδας αλλά με τιμητικούς ελιγμούς και σφυρίγματα.

Στην επίσημη υποδοχή παρευρισκόταν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Ε. Κουκουδάκης, ο Αντιδημάρχος και Προέδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, ο Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Ι. Σαμοθράκης, ο Λιμενάρχης Ύδρας κ. Ν. Αλεξίου και ο Διοικητής της Α.Ε.Ν. Ύδρας κ. Ι. Κόκκιος    και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε την τελετή υποδοχής του Ν/ΘΗ Ευνίκη.

Ο τελετάρχης των «Κουντουριώτειων 2015» κ Γιώργος Μουνδρέας βοήθησε στην μεγαλειώδη υποδοχή του πολεμικού πλοίου.


Το πρωί της Κυριακής στις 10:00 τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ακίνδυνο Δαρδανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Ιερό Κλήρο του νησιού παρουσία του Δημάρχου Ύδρας των επισήμων των Στρατιωτικών Αρχών του νησιού και του κόσμου.

Ευθύς μετά την Δοξολογία οι επίσημοι και ο κόσμος μετέβησαν στην Συνεδριακή αίθουσα του Καθεδρικού Ιερού Ναού ο Δήμαρχος Ύδρας απηύθυνε χαιρετιστήρια ολιγόλεπτη ομιλία στους παριστάμενους και στη συνέχεια ο κ. Δημήτριος Τζάκας τελειόφοιτος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών προσφώνησε επίκαιρη ομιλία   με τίτλο: «Ο ρόλος της Ελληνικής ναυτικής ισχύος στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού πολέμου». Η ομιλία του κ. Δημήτριος Τζάκα. Μετά την ομιλία δόθηκε τιμητική πλακέτα από τον τ. Υπουργό κ. Κ. Αρβανιτόπουλο στον κ. Δ. Τζάκα.


Στη συνέχεια ο αρχιπλοίαρχος ΠΝ κ. Ι. Σαμαρά επέδωσε στον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ακίνδυνο Δαρδανό Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο τιμητική πλακέτα, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος παρέδωσε στον αρχιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού τον Τιμητικό Τόμο με το χρονικό της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ύδρα.

Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Ε. Κουκουδάκης επέδωσε τιμητική πλακέτα του Δήμου Ύδρας  στον αρχιπλοίαρχο ΠΝ κ. Ι. Σαμαρά ο οποίος με την σειρά του έδωσε τόμο σχετικά με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στη συνέχεια ο Λιμενάρχης Ύδρας κ. Ν. Αλεξίου, ο Διοικητής της Α.Ε.Ν. Ύδρας κ. Ι. Κόκκιος έδωσαν τιμητικές πλακέτες στον αρχιπλοίαρχο ΠΝ κ. Ι. Σαμαρά και ο τελευταίος τους επέδωσε πλακέτες με τον θυρεό του πολεμικού πλοίο Ν/ΘΗ Ευνίκη που επισκέφτηκε την Ύδρα για τις εκδηλώσεις των Κουντουριώτειων.


Στο τέλος ο αρχιπλοίαρχός κ. Ι. Σαμαράς ΠΝ τίμησε με πλακέτα με τον θυρεό του πολεμικού πλοίου Ν/ΘΗ Ευνίκη τους Μπουρλοτιέρηδες της Ύδρας.

Επιμνημόσυνος δέηση στο μνημείο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη – Κατάθεση στεφάνων
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην Συνεδριακή αίθουσα του Καθεδρικού Ιερού Ναού τελέστηκε επιμνημόσυνος δέηση στο μνημείο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη στο λιμάνι της Ύδρας από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ακίνδυνος Δαρδανός Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Βλαχόπουλο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ναυάρχου από τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Ε. Κουκουδάκη, τον αρχιπλοίαρχο κ. Ι. Σαμαρά ΠΝ, τον εκπρόσωπο του ΑΤ Ύδρας, κ. Δ. Γιανακάκου, τον Διοικητή της Α.Ε.Ν. Ύδρας κ. Ι. Κόκκιο, την δισέγγονη του Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη κ. Δ. Αναγνώστου, την κ. Ανδρομάχη Κουντουριώτη και τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ. Ι. Σαχίνη.


Ακολούθησε μετάβαση των επισήμων στον τάφο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, στο δυτικό τμήμα του λιμανιού της Ύδρας όπου τελέστηκε επιμνημόσυνος δέηση από τον Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Βλαχόπουλο και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Ε. Κουκουδάκη, τον αρχιπλοίαρχο κ. Ι. Σαμαρά ΠΝ, τον εκπρόσωπο του ΑΤ Ύδρας, κ. Δ. Γιανακάκου,  τον Διοικητή της Α.Ε.Ν. Ύδρας κ. Ι. Κόκκιο, την δισέγγονη του Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη κ. Δ. Αναγνώστου, την κ. Ανδρομάχη Κουντουριώτη και τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ. Ι. Σαχίνη.
Τις εκδηλώσεις «Κουντουριώτεια 2015» λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Μπουρλοτιέρηδες της Ύδρας και η μπάντα του πολεμικού Ναυτικού.

Ο τελετάρχης των «Κουντουριώτειων 2015» κ Γιώργος Μουνδρέας Υδραίος στην καταγωγή, με πραγματική αγάπη για την Ύδρα και ανιδιοτέλεια, βοήθησε στην άψογη και υποδειγματική τέλεση των εορταστικών εκδηλώσεων «Κουντουριώτεια 2015» στην Ύδρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: