Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Περπατάει μετά απο 22 χρόνια χάρη σε ρομποτικό εξωσκελετό


Ο ρομποτικός εξωσκελετός που αναπτύχθηκε από την 3D Systems και την EksoBionics έδωσε την δυνατότητα στην Αμάντα Μπόξτελ να ξαναπερπατήσει μετά απο 22 χρόνια.

Η Μπόξτελ έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω μετά απο ατύχημα σε σκί το 1992 και οι γιατροί της είπαν ότι δεν θα ξαναπερπατήσει. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος εξωσκελετός, ο οποίος κατασκευάστηκε ειδικά για αυτήν μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, τους διέψευσε.

Σχεδιαστές της 3D Systems σκάναραν το σώμα της, ψηφιοποιώντας τα χαρακτηριστικά του και προσαρμόζοντας τον εξωσκελετό στα δεδομένα του. Στη συνέχεια, τον συνδύασαν με συστήματα της Eksobionics, με τελικό αποτέλεσμα τον πρώτο «κατά παραγγελία» εξωσκελετό.

Η όλη διαδικασία δημιουργίας του εξωσκελετού, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNET, διήρκεσε περίπου τρεις μήνες. Η «στολή» επίσης επιτρέπει στο σώμα της Μπόξτελ να «αναπνέει», κάτι που σημαίνει ότι η χρήστης του μπορεί να περπατάει για αρκετή ώρα χωρίς να κουράζεται και ιδρώνει.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Σάμιτ, στέλεχος της 3D Systems είναι θέμα συμβίωσης του ανθρώπου με το ρομπότ: «όταν το ρομπότ γίνεται η συσκευή που σου επιτρέπει να περπατάς για την υπόλοιπη ζωή σου, η σύνδεση μεταξύ του σώματος και του ρομπότ είναι το παν. Οπότε στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα αυτής της σύνδεσης, έτσι ώστε το ρομπότ να γίνεται πιο συμβιωτικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: