Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Της έκλεισε το σ(π)ίτι! (βίντεο)


Του Δημήτρη Βαρσάνη
 
Ήταν η βραδιά της. Η Chelsea κόντρα σε όλα τα προγνωστικά πήρε ένα τεράστιο διπλό στο “Etihad” απέναντι στη Manchester City δείχνοντας με την εικόνα της ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους “πολίτες”. Ο Jose Mourinho έστησε αριστουργηματικά την ομάδα του στο γήπεδο κερδίζοντας κατά κράτος στη σκακιέρα των προπονητών τον “λίγο” Pellegrini σε παιχνίδια τακτικής,όπως αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά.

Μετά το παιχνίδι με τη West Ham(0-0)ο Mourinho δέχτηκε κριτική για τις δηλώσεις του περί ποδοσφαίρου 19ου αιώνα που έπαιξαν οι αντίπαλοι,και λίγο πολύ γινόταν λόγος ότι θα πάει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίσει τη Manchester City. Όμως είδαμε ακριβώς το αντίθετο,μια Chelsea καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα,με τρία δοκάρια,με τις περισσότερες κλασσικές ευκαιρίες χωρίς να κάνει το ίδιο λάθος που έκανε στις δύο λευκές της ισοπαλίες,με την Manchester United στο Old Trafford και στο Emirates με την Arsenal,να τη σεβαστεί σε υπέρτατο βαθμό,έπαιξε τα ρέστα της βγαίνοντας κερδισμένη παίρνοντας μια πανάξια νίκη που τη κρατάει γερά στο κόλπο του πρωταθλήματος.

Ο Manuel Pellegrini προετοιμάστηκε για τον αγώνα ξέροντας ότι δεν θα έχει στη διάθεση του τους Sergio Aguero και Samir Nasri,όμως λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού συνέβη το απρόοπτο με το πρόβλημα του Fernandinho βάζοντας ακόμα πιο μεγάλο μπελά στο Χιλιανό τεχνικό. Για ανάγκη τελευταίας στιγμής προτιμήθηκε να πάρει τη θέση δίπλα στον Yaya Toure ο Demichelis,μια περίεργη επιλογή για τα τρεξίματα που (δεν) έχει και την αργοπορία του. Στο κέντρο της άμυνας ήταν ο Kompany με τον Nastasic,δεξί μπακ ο Zabaleta,αριστερό ο Kolarov,τερματοφύλακας πάντα ο Hart,ενώ στο 4-4-2 μπροστά έπαιξαν δύο βαριά φορ,ο Dzeko με το Negredo,με τον Jesus Navas να είναι στη δεξιά πτέρυγα και τον Silva στην αριστερή.

Ο Jose Mourinho από την άλλη πλευρά κατέβασε την ομάδα του αλά Manchester United και Arsenal,με ένα 4-3-3 αλλά με σαφώς πιο επιθετικό πνεύμα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν σταθερά ο Cech,δεξιά ο Ivanovic,αριστερά ο Azpilicueta,οι δύο κεντρικοί αμυντικοί ο Terry με τον Cahill,μπροστά τους ο David Luiz στο ρόλο της “βρόμικης δουλειάς”,δεξιός εσωτερικός μέσος ο Ramires,δεξιός ο Ramires,ο Eto’o ήταν στη κορυφή αφού ο Torres είναι εδώ και δύο εβδομάδες εκτός,και στις μπάντες ο Willian και ο Hazard.

Το παιχνίδι πήγε να ξεκινήσει έτσι όπως τελείωσε στο Stamford Bridge. Στο πρώτο λεπτό και συγκεκριμένα στο 40’’ ο Cahill και ο Cech είπαν να αντιγράψουν τον Nastasic με τον Hart στο πρώτο αγώνα στο Λονδίνο,με τον Άγγλο να γυρνάει απρόσεκτα πίσω τη μπάλα με το κεφάλι,τον Cech να διώχνει όπως όπως εκεί που ήταν ο Silva,ο οποίος έκανε κάτι σαν σουτ βρίσκοντας περισσότερο αέρα. Η City συνέχισε να έχει την υπεροχή με τον Toure να μην προλαβαίνει να στείλει για λίγο τη μπάλα στα δίχτυα μετά τη σέντρα του Kolarov,ενώ στο 18’ ο Ιβοριανός πήρε το ρόλο του οργανωτή βγάζοντας από δεξιά τη πάσα στον Silva με τον Ισπανό όμως να στέλνει τη μπάλα άουτ.

Η Chelsea βλέποντας και τη City να μη κάνει τίποτα το φοβερό έχοντας απλά μια φλύαρη κατοχή πήρε θάρρος σιγά σιγά και στο 27’ οι μπλε έχασαν μοναδική ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ. Τέσσερις παίκτες της Chelsea έφυγαν στην αντεπίθεση με δύο της City,ο Willian έδωσε στον Ramires αλλά το πλασέ του Βραζιλιάνου το απέκρουσε ο Hart αποτρέποντας το 0-1. Κάτι που δεν κατάφερε όμως να κάνει πέντε λεπτά αργότερα,από τη προσπάθεια του Hazard ο Ramires βρέθηκε σε θέση βολής,έκανε το σουτ το οποίο κόντραρε στο Kompany και στην επαναφορά ο Ivanovic με δυνατό συρτό σουτ, που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε από τους υπάρχοντες επιθετικούς της Chelsea τίναξε τα δίχτυα του Άγγλου τερματοφύλακα κάνοντας το 0-1. Στα επόμενα λεπτά η City έδειχνε ότι ήταν αποπροσανατολισμένη και αυτό πήγαν να το εκμεταλλευτούν δεόντως οι φιλοξενούμενοι. Μετά από ακόμα μια ωραία ενέργεια του Hazard περνώντας σαν σταματημένο τον Zabaleta,έκανε τη συρτή σέντρα όμως ο Eto’o σε άδειο τέρμα κατάφερε να στείλει τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.


Στο δεύτερο ημίχρονο περιμέναμε να μπει δυνατά η Manchester City,αντ’αυτού η Chelsea ήταν αυτή που συνέχισε να πιέζει για ένα δεύτερο γκολ με τη σέντρα του Ramires να τη βγάζει με δυσκολία ο Hart. Στο 51’ οι “πολίτες” έχασαν και τη πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία, με τον -τα κάνω όλα- Yaya Toure να κάνει το διαγώνιο σουτ με τη μπάλα να βγαίνει για εκατοστά άουτ. Δυο λεπτά μετά ήρθε και το δεύτερο δοκάρι με τον Matic ο οποίος με τη σειρά του ήταν από τους διακριθέντες του αγώνα,ζύγισε το πόδι του,έκανε το δυνατό ευθύβολο σουτ όμως η μπάλα χτύπησε για δεύτερη φορά στο οριζόντιο. Όσο περνούσαν τα λεπτά η Chelsea έλεγχε όλο και περισσότερο τη ροή του αγώνα και στο 67’ τρίτωσε η καντεμιά με τα δοκάρια. Έπειτα από κόρνερ του Willian ο Cahill πήρε τη κεφαλιά όμως η μπάλα κατέληξε στο δεξί κάθετο δοκάρι.
 
Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου πήγε να ισχύσει και σε αυτή τη περίπτωση καθώς οι Citizens βλέποντας να τους κάνει η μπάλα τα κέφια ανέβασαν στροφές στο τελευταίο 20λεπτο. Στο 73’ το φάουλ του Silva το έβγαλε με μεγάλη δυσκολία ο Cech.


Ο Mourinho διακρίνοντας ότι η City έχει ανέβει στα τελευταία λεπτά έβαλε μέσα και τον Oscar στη θέση του Eto’o παίζοντας στην ουσία χωρίς φορ για τα επόμενα 10 λεπτά,αλλά και πάλι η Chelsea ήταν αυτή που είχε την ευκαιρία να βάλει το δεύτερο γκολ και να καθαρίσει τη νίκη. Μετά από μια αναμπουμπούλα στη μικρή περιοχή της City από το κόρνερ του Willian,ο Terry βρέθηκε φάτσα με το γκολ όμως ο Hart κατάφερε να τον σταματήσει τη τελευταία στιγμή στο 83’. Στο 87’ δεν δόθηκε λανθασμένα κόκκινη κάρτα στους Citizens όταν ο Oscar έφυγε μόνος του από το κέντρο, ο Nastasic τον έριξε κάτω ως τελευταίος παίκτης όμως ο διαιτητής της αναμέτρησης Mike Dean του χαρίστηκε με τη κίτρινη κάρτα. Στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού και συγκεκριμένα στο 93’, ο Jovetic ο οποίος είχε περάσει νωρίτερα στη θέση του Negredo δοκίμασε το ωραίο φαλτσαριστό σουτ όμως ξανά ο Cech έδιωξε με υπερένταση. Ο “Happy One” κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων, έκανε και τις άλλες δύο αλλαγές του για να ροκανίσει το χρόνο και με το τελικό σφύριγμα κατευθύνθηκε στα αποδυτήρια πανηγυρίζοντας με τους βοηθούς του,ενώ οι 5.000 οπαδοί της Chelsea που έλαβαν το παρών στο Etihad περήφανα τραγουδούσαν τραγούδια για την ομάδα τους.

Με αυτή τη νίκη η Chelsea έφτασε στη δεύτερη θέση τη City με 53 βαθμούς, δύο πίσω από την πρώτη Arsenal δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη μάχη του τίτλου και εδραίωσε παράλληλα,το ρεκόρ του ο Cech φτάνοντας στα 211 παιχνίδια που κρατάει το μηδέν στην εστία του, ενώ στα τελευταία εννέα παιχνίδια έχει δεχτεί μόλις δύο γκολ αναδεικνύοντας τη καλή ανασταλτική λειτουργία των μπλε τους τελευταίους δύο μήνες. Η Manchester City από την άλλη μετά το αήττητο και το 11/11 φέτος στην έδρα της κατατροπώνοντας μεταξύ άλλων Manchester United(4-1), Arsenal(΄6-3), Tottenham(6-0), της ήρθε αυτή η ήττα μετά από 20 παιχνίδια σε όλες τις τις διοργανώσεις(τελευταία ήταν από τη Sunderland με 1-0), δεύτερη στη σειρά φέτος από τη Chelsea και μάλιστα χωρίς να σκοράρει που αυτό είχε να συμβεί στο “Etihad” από το Νοέμβριο του 2010 απέναντι στη Birmigham(0-0).

Πλέον ξεκαθαρίζεται σιγά σιγά η κατάσταση στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος με τρεις ομάδες να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες. Η Arsenal με τη σταθερότητα και τη συνέπεια που δείχνει στα παιχνίδια με τις μικρομεσαίες ομάδες που όμως από αυτό το σημείο και έπειτα αρχίζουν τα δύσκολα και μαζεμένα παιχνίδια για αυτήν,η Manchester City με το κατά τεκμήριο καλύτερο υλικό στη κατηγορία και το ωραίο ποδόσφαιρο που παίζει αλλά όχι ανίκητη όπως παρουσιάζεται,και η Chelsea,το σιγανό ποταμάκι που από την αρχή της χρονιάς κάνει σταθερά βήματα προόδου και ο Mourinho που παρόλο μας τρολάρει,λέγοντας ότι από την επόμενη χρονιά πρέπει να την υπολογίζουμε στους διεκδικητές του τίτλου,να κάνει καλά τη δουλειά του αποβάλλοντας το άγχος του φαβοριτισμού από τους ποδοσφαιριστές του.

Manchester City(4-4-2): Hart,Zabaleta,Kompany,Nastasic,Kolarov,Demichelis,Yaya Toure,Silva,Navas,Negredo(Jovetic 57'),Dzeko
Chelsea(4-3-3): Cech,Ivanovic,Terry,Cahill,Azpilicueta,David Luiz,Matic,Ramires,Hazard(Demba Ba 94'),Willian(Mikel 92'),Eto'o(Oscar 83'

Προς το παρόν στις 15 Φεβρουαρίου έχει και τρίτο μέρος ανάμεσα σε Manchester City και Chelsea. Αυτή τη φορά για το 5ο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας. Stay tuned!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: