Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

O Υπουργός Άμυνας της Κύπρου επισκέφθηκε το USS Ramage


Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου επισκέφθηκε χτες το αμερικανικό αντιτορπιλικό ‘USS Ramage’ μετά από σχετική πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς. Στο αμερικανικό πλοίο, το οποίο έχει ελλιμενιστεί προχθές στο λιμάνι της Λεμεσού, υποδέχθηκαν τον Υπουργό οι Επιτετραμμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο κ. Andrew J. Schofer και οι Στρατιωτικοί Ακόλουθοι Colonel Kenneth Dobbertin και Major Jeff Jager. Τον Υπουργό ξενάγησε στο πλοίο ο Κυβερνήτης του πλοίου κ. Dave Stoner.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Υπουργός είπε:

«Μετά από πρόσκληση, έχω επισκεφθεί το αμερικανικό αντιτορπιλικό. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να επιβεβαιώσω τις καλές και τις στενές σχέσεις που έχουμε πλέον με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.
Έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες μια νέα συνεργασία, εφ’ όλης της ύλης, και δεν είναι τυχαίο που πολύ σύντομα, τον Απρίλη, θα έχουμε την πρώτη κοινή άσκηση έρευνας και διάσωση μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος της Κύπρου μέσα από αυτές τις επισκέψεις είναι πολύ σημαντικός. Και εάν δείτε, εδώ στο λιμάνι της Λεμεσού υπάρχουν και άλλα πολεμικά πλοία από άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία και την Αγγλία. Είναι ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου που καθίσταται πλέον σημαντικός για όλες αυτές τις χώρες, αλλά και ο σταθεροποιητικός παράγοντας που διαδραματίζει πλέον η Κύπρος μας στην περιοχή.


Αντιλαμβάνεστε ότι πέραν από τις επισκέψεις και διευκολύνσεις που γίνονται όταν υπάρχουν πολεμικά πλοία από τόσο σημαντικές χώρες στην περιοχή, αυτό είναι και εγγύηση- αν θέλετε- για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Και αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή».


Κληθείς να σχολιάσει το πριν από δυο μέρες περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο το νορβηγικό σεισμογραφικό καταδιώχθηκε από τουρκική φρεγάτα, ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτό που έχει γίνει, γίνεται πολύ τακτικά από τους Τούρκους. «Δεν έγινε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι γίνεται τους τελευταίους μήνες», υπογράμμισε. Διευκρίνισε δε, ότι δεν καταδιώχθηκε, αλλά ότι το νορβηγικό σκάφος παρενοχλήθηκε, και ότι δεν υπήρξε συνέχεια. «Θα γίνουν όλες οι καταγγελίες που επιβάλλονται από το Υπουργείο Εξωτερικών εντός της ημέρας» τόνισε ο κ. Φωτίου.

Ακολούθως, ο Υπουργός Άμυνας, ανέφερε: «Αυτό που θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά είναι ότι η Τουρκία έχει μια στρατηγική: μέσα από τις απειλές και τις προκλήσεις προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή. Δεν θα ακολουθήσουμε αυτά τα παιχνίδια των Τούρκων. Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτή την πρόκληση και σε αυτές τις εντάσεις των Τούρκων είναι να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας όσον αφορά τον ενεργειακό μας πλούτο. Θα τους υλοποιήσουμε και τους υλοποιούμε.
Γι’ αυτό το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους είναι ότι δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα και δεν θα δεχθούμε, μέσα από τις προκλήσεις και τις απειλές, να σταματήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί.

Και νομίζω ότι και η σημερινή παρουσία εδώ του αμερικανικού πλοίου αλλά και άλλων- γιατί έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει και γαλλική φρεγάτα και γερμανική φρεγάτα- αντιλαμβάνεστε ότι η συνεργασία που έχουμε με όλες αυτές τις χώρες, έχει και σαν στόχο να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα ενεργειακής ασφάλειας. Αυτός είναι ο στόχος και νομίζω βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: