Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Βρετανία και Ολλανδία κατά Ισλανδίας ή πως ένα θαύμα γίνεται εφιάλτης!


Αγωγή ύψους 4,85 δισ. δολαρίων ενάντια στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ισλανδίας κατέθεσαν βρετανικές και ολλανδικές αρχές εξαιτίας των χρημάτων που έχασαν οι αποταμιευτές των χωρών τους από την κατάρρευση του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος το 2008.

"Το κεφάλαιο χωρίς τους τόκους ανέρχεται λίγο κάτω από τις 556 εκατ. ισλανδικές κορόνες (ISK)" τονίζει σε ανακοίνωσή του το ισλανδικού ταμείου εγγύησης καταθέσεων.

Η αγωγή σχετίζεται με χρήματα που έχασαν Βρετανοί και Ολλανδοί αποταμιευτές που είχαν λογαριασμούς Icesave στην ισλανδική τράπεζα Landsbanki, η οποία κατέρρευσε στο τέλος του 2008. Οι αποταμιευτές αποζημιώθηκαν από τις βρετανικές και ισλανδικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να ανακτήσουν τα κεφάλαια από την Ισλανδία.

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε το Νοέμβριο, αναβιώνει την υπόθεση Icesave μετά την απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου την περασμένη χρονιά ότι η ισλανδική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για την αποπληρωμή Βρετανών και Ολλανδών καταθετών.

Μετά την απόφαση αυτή, οι αρχές της Βρετανίας και της Ολλανδίας αλλάζουν στρατηγική και μηνύουν το ταμείο εγγυήσεων της Ισλανδίας για ένα ποσό που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του ετήσιου ΑΕΠ της Ισλανδίας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: