Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Τα ''λαβράκια'', οι ''πατάτες'' και οι... εν αναμονή


Του Δημήτρη Βαρσάνη

Ένα ακόμα καλοκαίρι μας πέρασε γεμάτο μεταγραφές στην Ευρώπη. Μετά από τους πρώτους έξι μήνες μέσα από το κείμενό μου έκανα ένα TOP 15 για τις καλύτερες και τις χειρότερες και ένα TOP 10 για κάποιες μεταγραφές που είναι σε αναμονή,είτε λόγω ατυχίας με τραυματισμούς,είτε περιμένοντας ακόμα μερικά πράγματα από αυτές.

Τα “λαβράκια”


15. Caulker/Cardiff
Ο 22άχρονος κεντρικός αμυντικός αποκτήθηκε από τη Cardiff το καλοκαίρι δίνοντας στη Tottenham οκτώ εκατομμύρια λίρες,ένα ποσό - ρεκόρ για την ομάδα της Νότιας Ουαλίας που τον υπέγραψε για τέσσερα χρόνια. Αυτά τα χρήματα τα έχει εξοικονομήσει σε μεγάλο βαθμό ο Άγγλος αμυντικός,σταθερά ο μόνιμα βασικός στην ενδεκάδα της,αρχηγός της ομάδας και ο παίκτης με τα περισσότερα αγωνιστικά λεπτά μέσα στο γήπεδο(2160’). Με το ύψος που διαθέτει(1.91)καθαρίζει όλες τις ψηλές μπάλες στο χώρο της  αμυντικής γραμμής και στις στημένες φάσεις ανεβαίνει συχνά πυκνά για να σκοράρει,σημειώνοντας μάλιστα στο γειτονικό ντέρμπι με τη Swansea(1-0) το μοναδικό και νικητήριο γκολ της αναμέτρησης. Παρότι βρίσκεται η ομάδα του στη προτελευταία θέση με τις επιδόσεις του βάζει μια ισχυρή υποψηφιότητα για τα τελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου στη Βραζιλία.

14. Huddlestone/Hull
Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που δόθηκε από τη Tottenham τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Μιλάμε για τον 27άχρονο μέσο Tom Huddlestone τον οποίο πούλησαν οι “Spurs” στην Hull για το ποσό των πέντε εκατομμυρίων λιρών. Ο προπονητής των “tigers” Steve Bruce στο πρόσωπο του ήξερε ότι θα βρει έναν κινητήριο μοχλό της μεσαίας του γραμμής. Μπορεί να μην έχει βάλει πολλά γκολ(μόνο ένα),αλλά διαθέτει πολύ καλά πνευμόνια,αντοχή και εκτελεί καλά στημένα ενώ όπως και ο Caulker είναι ο παίκτης με το περισσότερο χρόνο συμμετοχής στον αγωνιστικό χώρο(2101’).
 
13. Immobile/Torino
Με τον επί χρόνια καπιτάνο της Rolando Bianchi να αποχωρεί για τη Bologna το καλοκαίρι μιας και τελείωσε το συμβολαιό του και τον Meggiorini να μη βρίσκει δίχτυα,ο πρόεδρος της Torino Urbano Cairo ήθελε να κάνει ένα ιδανικό δώρο στον προπονητή Giampiero Ventura για να τον βάλει δίπλα στον Alessio Cerci. Ο εκλεκτός ήταν ο επιθετικός της Genoa Ciro Immobile,τον οποίο απέκτησε με τη μορφή της συνιδιοκτησίας από τη Juventus με 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ μέχρι στις αρχές Οκτωβρίου δεν είχε καταφέρει να σκοράρει,από τότε έχει πετύχει 12 τέρματα σε 21 συνολικά παιχνίδια και οδηγεί τη “Granata” σε θέσεις Ευρώπης.

12. Mannone/Sunderland
Η μοναδική μεταγραφή του Di Canio στη  Sunderland που έχει βγει λίρα 100. Ο 22άχρονος τερματοφύλακας Vito Mannone αποχαιρέτησε τη κρύα θέση του πάγκου της Arsenal και πήγε στις “μαυρόγατες” με το αντίτιμο των δύο εκατομμυρίων λιρών,για να αντικαταστήσει τον Mignolet αφού ο Βέλγος μετακόμισε στο Anfield και τη Liverpool. Αν και στην αρχή ήταν στον πάγκο με τον Di Canio να προτιμά τον Westwood,μετά την απόλυση του Ιταλού προπονητή και τη πρόσληψη του Gus Poyet πήρε τα γάντια του βασικού,έχοντας κρατήσει ανέπαφη την εστία του από τα υπόλοιπα 15 παιχνίδια της ομάδας του μέχρι τώρα οκτώ φορές. Επίσης χάρης τη δική του συμβολή η Sunderland έχει φτάσει στον τελικό του League Cup,ξεπερνώντας το εμπόδιο της Manchester United μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι αποκρούοντας κιόλας δύο από αυτά.

11. Lovren/Southampton
Η Southampton έδωσε στη Lyon για να κάνει δικό της τον Κροάτη αμυντικό εννέα εκατομμύρια λίρες. Ήξερε όμως τι αγόραζε. Ο 24άχρονος μαζί με τον Fonte συνθέτουν ένα υπέροχο κεντρικό αμυντικό δίδυμο δίνοντας ασφάλεια στα μετόπισθεν και ανακούφιση στον Αργεντίνο προπονητή τους Mauricio Pochettino,μιας και οι “Άγιοι” πέρυσι είχαν το πρόβλημα του ιδανικού παρτενέρ του Πορτογάλου στόπερ.

10. Cassano/Parma
Το καλύτερο Deal της Parma επί ιδιοκτησίας Tommaso Ghirardi. Οι “Gialloblu” αρχές Ιουνίου έκαναν το μπαμ ανακοινώνοντας τη συμφωνία τους με την Inter για την ελεύθερη μεταγραφή του Antonio Cassano,πιάνοντας κυριολεκτικά κορόιδα τους Nerazzurri(παρακάτω θα αναφέρουμε το γιατί). Ο “τρελαντώνης” υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τους “Crociati αποχαιρετώντας την αγαπημένη του Inter. Ο “Fantantonio” το τελευταίο του χρόνο στην Inter δεν υπολογιζόταν πολύ από τον τότε προπονητή του Andrea Stramaccioni και είπε να δοκιμάσει ξανά τη τύχη του σε μια ομάδα της επαρχίας. Όπως τη τριετία 2007-2010 στη Sampdoria έτσι και τώρα οδηγεί από το χέρι τη Parma στον δρόμο για μια θέση στην Ευρώπη,με τον 31άχρονο επιθετικό να έχει σκοράρει επτά τέρματα και να έχει μοιράσει πέντε ασίστ. Παρότι τον Ιανουάριο είχαν βγει κάποιες φήμες ότι οι δύο πλευρές θα χωρίσουν πρόωρα για την αγαπημένη πόλη(Γένοβα)της γυναίκας του,Carolina Marcialis και θα έκανε το comeback στους “Blucerchiati”,ο ίδιος μέσω συνέντευξης τύπου διέψευσε αυτά τα δημοσιεύματα και τάχθηκε προσηλωμένος στην ομάδα του Roberto Donadoni.

9. Luca Toni/Hellas Verona
Ο 36άχρονος επιθετικός ζει μια δεύτερη νιότη φέτος στην Hellas Verona. Οι “Ελληνιστές” επέστρεψαν μετά από αρκετά χρόνια στην Serie A και για να παραμείνουν σε αυτή στηρίχθηκαν στον έμπειρο φορ για τη κορυφή της επίθεσης παίρνοντας τον ελεύθερο. Αυτός με τις επιδόσεις του τους δικαιώνει δεόντως και πάει να τρελάνει όλους τους ειδικούς του Ιταλικού ποδοσφαίρου που τον είχαν τελειωμένο. Δεν είναι τόσο τα 11 γκολ του που κάνουν εντύπωση αλλά οι εννέα ασίστ του,ένα γεγονός περίεργο και αξιοθαύμαστο αφού τόσα χρόνια τον μάθαμε ότι έχει το σουλούπι ενός φορ περιοχής με τη συμμετοχή στο παιχνίδι του να μην είναι το προσόν του. Αυτές οι εμφανίσεις του έχουν χτυπήσει και το καμπανάκι της Εθνικής με τον προπονητή της Squadra Azzurra,Cesare Prandelli να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να τον πάρει μαζί του στη Βραζιλία.

8. Bacca/Sevilla
Σχετικά άγνωστος στο Ευρωπαϊκό κοινό ο Carlos Bacca το καλοκαίρι έκανε το μεγάλο βήμα στη καριέρα του μετακομίζοντας από το Βέλγιο και τη Club Brugge,στην Primera Division και τη Sevilla βγάζοντας από τα ταμεία της έξι εκατομμύρια ευρώ να τον αποκτήσει. Ο 27άχρονος επιθετικός είναι από τις βασικές μονάδες των Σεβιγιάνων και φέτος σε όλες τις διοργανώσεις,σε 32 παιχνίδια έχει πετύχει 14 γκολ και μοίρασε άλλα επτά. Μάλιστα θα τον συναντήσει και η Εθνική μας ομάδα στον όμιλο για τα τελικά του Μουντιάλ με την Εθνική Κολομβίας,οπού αν είχε μηδαμινές πιθανότητες να έπαιζε βασικός τώρα με το πολύμηνο τραυματισμό του Falcao έχει αρκετές αφού έχει μπροστά του μόνο τον Jackson Martinez,ο οποίος φέτος δεν διανύει και τη καλύτερη περίοδο του στη Porto.

7. Son/Bayer Leverkusen
Ο 20άχρονος Νοτιοκορεάτης επιθετικός  Heung - Min Son ήταν μια ηλιαχτίδα φωτός στις τρεις τελευταίες κάκιστες χρονιές του Hamburg και με τις πολύ καλές εμφανίσεις του,του δόθηκε η ευκαιρία από τη Bayer Leverkusen να παίξει και εκτός Γερμανικών συνόρων και στο Champions League. Οι “ασπιρίνες” έδωσαν 11 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρουν και ήδη ο Son σιγά σιγά τους τα ξεπληρώνει. Σε 25 παιχνίδια μετρά εννέα γκολ και πέντε ασίστ και μαζί με τον Stefan Kiebling λύνουν τα χέρια του προπονητή τους Sammy Hyypia στην επιθετική γραμμή του.

6. Mignolet/Liverpool
Η Liverpool έπειτα από πολλά χρόνια βρήκε σοβαρό τερματοφύλακα κάτω από τα γκολποστ. Αφού έστειλε τον γκελαδόρο Pepe Reina δανεικό στη Napoli και τον αγαπημένο του Rafa Benitez έδωσε 12 εκατομμύρια ευρώ στη Sunderland για να κάνει δικό της τον 25άχρονο Simon Mignolet. Ο 25άχρονος προέρχεται και αυτός από τη μεγάλη Βέλγικη σχολή των τελευταίων χρόνων που βγαίνει και μαζί με τον Courtois της Chelsea(παίζει δανεικός στην Atletico Madrid),είναι μέσα στα κορυφαία ανερχόμενα ταλέντα του κόσμου με τη μοίρα να τους φέρνει να παλεύουν  αυτοί οι δύο για μια θέση στην Εθνική τους ομάδα.

Ο Mignolet εδώ και τρία χρόνια ήταν ο μόνιμα βασικός τερματοφύλακας της Sunderland κάνοντας σπουδαίες εμφανίσεις οδηγώντας τον φέτος στους “κόκκινους”. Ένας λόγος που η Liverpool είναι στη πρώτη τετράδα μετά από τέσσερα χρόνια και χτυπάει ακόμα και αμυδρά το πρωτάθλημα είναι και ο νεαρός τερματοφύλακας,ο οποίος στα παιχνίδια με τις μικρομεσαίες ομάδες δεν κάνει τις γκάφες του Ισπανού προκατόχου του. Βέβαια στα μεγάλα παιχνίδια με τη Manchester City και τη Chelsea δεν στάθηκε όσο θα έπρεπε,με τον Βέλγο να κάνει λάθη που κόστισαν βαθμούς στην ομάδα του όμως έχει πολύ μέλλον μπροστά του να τα επουλώσει και αυτά.

5. Paulinho/Tottenham
Η Tottenham το καλοκαίρι που μας πέρασε άλλαξε κυρίως το κέντρο της. Σε αυτό ήρθε ο 24άχρονος Βραζιλιάνος Paulinho από τη Corinthians έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα πρώτα παιχνίδια φάνηκε ότι θα κάνει τη διαφορά,πολλά τρεξίματα στο χώρο της μεσαίας γραμμής,συνδετικός κρίκος μεταξύ άμυνας και επίθεσης και συμμετοχικός στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας του με πέντε γκολ σε 23 παιχνίδια. Ο Βραζιλιάνος μέσος είναι μια σημαντική μονάδα για τους “Spurs”,ίσως και η σημαντικότερη στη φετινή μέτρια χρονιά τους.

4. Tevez/Juventus
Ο Carlos Tevez μετά την εμπειρία του στην Αγγλία σε Λονδίνο αρχικά με τη West Ham και Manchester στη συνέχεια με City και United είπε να δοκιμάσει τη καριέρα του και στην Ιταλία. Όταν ήταν στους “Citizens” απειλούσε ότι θα αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο καθώς ήταν γνωστές οι κάκιστες σχέσεις με τη διοίκηση και έτσι αυτή για να αποβάλλει το μισθό και τη γκρίνια του βρήκε τη κατάλληλη ευκαιρία με τη Juventus. Η “Μεγάλη κυρία” τον αγόρασε σχετικά τζάμπα,10 εκατομμύρια ευρώ(20 λιγότερα από ότι τον πήρε η Manchester City από τη Manchester United)και για να τον δώσει ξανά την όρεξη για ποδόσφαιρο,του έδωσε ηγετικό ρόλο στην επιθετική της γραμμή και τη φανέλα με το θρυλικό νούμερο “10”,που το έχουν φορέσει παίκτες που έχουν γράψει ιστορία στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο όπως ο Michel Platini και ο Alessandro Del Piero. Μεγάλη τιμή για τον Αργεντινό,αλλά ακόμα μεγαλύτερο το βάρος και οι ευθύνες του. Μέχρι στιγμής ο “απάτσι” αντεπεξέλθετε άψογα έχοντας σε 23 παιχνίδια 13 γκολ,επτά ασίστ και γενικά πολύ καλές εμφανίσεις. Αρκεί βέβαια αυτές οι εμφανίσεις να έχουν συνέχεια και συνέπεια και να μην τον πιάσουν ξανά τα ψυχολογικά του.

3. Aubameyang/Borussia Dortmund
Ο Mario Gotze έφυγε για τη Bayern Munich και η Borrusia Dortmund για να τον αντικαταστήσει πήρε τον 24άχρονο μεσοεπιθετικό Pierre Emerick Aubameyang προσφέροντας 14 εκατομμύρια ευρώ στην Saint-Ettienne. Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής από τη Γκαμπόν άφησε θετικές εντυπώσεις στην Γαλλική ομάδα και οι “Βεστφαλοί” αποφάσισαν να χτίσουν πάνω του. Απ' ότι φαίνεται χτύπησαν διάνα καθώς ο 24άχρονος σε 24 παιχνίδια έχει 14 γκολ και τρεις ασίστ,διακρίνεται για τη ταχύτητα με και χωρίς τη μπάλα στα πόδια και ειδικά στις αντεπιθέσεις είναι σφαίρα και πολύ δύσκολα μπορεί να τον προλάβει ο αντίπαλος αμυντικός,βαζοντάς του αρκετούς δυσάρεστους πονοκεφάλους.

2. Ozil/Arsenal
Ο Arsene Wenger αποφάσισε μετά από αρκετά χρόνια να ξοδέψει πολλά λεφτά για έναν ποδοσφαιριστή και αυτό το έκανε αφού ήξερε ότι θα χτυπήσει μια φλέβα χρυσού. Ο κόσμος διαμαρτυρόταν για τα άσχημα αποτελέσματα που προερχόταν η ομάδα αλλά και γενικά για την πορεία της τα τελευταία χρόνια,σε αγωνιστικό επίπεδο και ο Αλσατός τεχνικός για να τους γλυκάνει τα έσκασε ακριβά για να φέρει τον Mesut Ozil. H Real Madrid έκανε δεκτή τη πρόταση των 50 εκατομμυρίων ευρώ και ο 25άχρονος μεσοεπιθετικός έγινε κάτοικος Λονδίνου. Ο Γερμανός με Τούρκικες ρίζες από το πρώτο του αγώνα έκανε τη διαφορά στους “Gunners” ανεβάζοντας τους,ένα και δύο κλικ πιο πάνω και από εκεί που αναρωτιόντουσαν μερικοί αν θα βγουν φέτος στη πρώτη τετράδα,τους έκανε άμεση διεκδικήτρια του πρωταθλήματος. Πέντε γκολ και 12 ασίστ σε 27 παιχνίδια,όλη η ανάπτυξη του παιχνιδιού περνάει από τα πόδια του,άνοδος και των υπολοίπων που είναι δίπλα του με τον Ramsey να είναι το κλασικότερο παράδειγμα και γενικά τους έδωσε άλλη πνοή ως ομάδα.

1. Strootman-Gervinho-Benatia-Maicon-De Sanctis/Roma
Δεν μπορούσε να είναι καλύτερος ο φετινός μεταγραφικός σχεδιασμός της Roma. Μάλλον έκανε καλό η αλλαγή στη θέση του τεχνικού Διευθυντή με τον Walter Sabatini να αντικαθιστά τον Franco Baldini ο οποίος πήγε στη Tottenham. Πέντε στα Πέντε για τους Ρωμαίους.

Τον πρώτο τον “έκλεψαν” μέσα από τα χέρια της Manchester United,η οποία θεωρητικά τον είχε κλεισμένο από τον περασμένο Μάρτιο,αλλά με μια προσφορά των 17 εκατομμυρίων ευρώ τον έκαναν δικό τους από την PSV Eindhoven. Πολλά χιλιόμετρα ο Ολλανδός μέσος,πάνω κάτω συνέχεια,πολλή δουλειά στο χώρο του κέντρου,κλέβει μπάλα,κουβαλά μπάλα,πολύ δυνατό σουτ,εκπληκτικός τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά έχοντας έξι γκολ και έξι ασίστ σε 22 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ιταλίας.

Ο δεύτερος δεν έφυγε με το καλύτερο τρόπο από την Arsenal και το “Emirates”. Με το προσωνύμιο “ χασογκόλης” από τους οπαδούς των “κανονιέρηδων,η Roma του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία να φτιάξει ξανά το όνομα του δίνοντας το ποσό των εννέα εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο Ιβοριανός επιθετικός έχει βρει τη κατάλληλη στέγη του στο “Olimpico”.Οκτώ γκολ και επτά ασίστ έχει σε 20 αγώνες στις δύο εγχώριες διοργανώσεις,ίσως και λόγω εγωισμού μπορεί να πει κάποιος ότι έκανε αυτά τα στατιστικά,το θέμα είναι όμως ότι είναι φανερά αναγεννημένος και σε αυτό το 4-3-3 χωρίς καθαρό φορ του Rudi Garcia έχει ταιριάξει πλήρως.

Ο τρίτος είναι ο Mehdi Benatia. Πέρυσι με τις εμφανίσεις του ήταν το νέο αστέρι της Udinese που θα πωλούνταν ακριβά. Έπειτα από ενδιαφέρον πολλών ομάδων,τη μάχη της απόκτησής του τη κέρδισαν οι “Giallorossi” εκταμιεύοντας το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ. Υπήρχαν αμφιβολίες αν θα μπορέσει Ο 26άχρονος Μαροκινός σε υψηλότερο επίπεδο να πετύχει,τις οποίες εξαφάνισε από τη πρώτη αγωνιστική με τις εμφανίσεις του. Δυνατός και σκληρός αμυντικός,καλός και στο ψηλό παιχνίδι και βοηθάει πολλές φορές την ομάδα του μέσα από στημένες φάσεις να σκοράρει με τις προωθήσεις του,πέντε γκολ σε 20 αγωνιστικές πρωταθλήματος για κεντρικό αμυντικό είναι υπεραρκετά.

Ο τέταρτος της παρέας είναι ο Maicon. Μετά την αποχώρηση του Jose Mourinho από το πάγκο της Inter για να αναλάβει την Real Madrid και την εγκατάσταση του Rafa Benitez, ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ παιχνίδια με τα παιχνίδια και χρόνο με τον χρόνο άρχισε να χάνει μετοχές. Πέρυσι τον πήρε ο Mancini στην Manchester City περνώντας τις περισσότερες φορές,μεταξύ πάγκου και εξέδρας και το καλοκαίρι τον πήρε ελεύθερο η Roma δίνοντας του ουσιαστικά τη τελευταία ευκαιρία να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο. Ο 31άχρονος αυτή την ευκαιρία την έχει αρπάξει από τα μαλλιά. Έχει γίνει βασικό και αναντικατάστατος μέλος της Roma,μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές,ως Βραζιλιάνος είναι χρήσιμος και στο οργανωτικό κομμάτι με τα δύο γκολ και τις δύο ασίστ του,ενώ λογικά θα επιστρέψει και στη βασική ενδεκάδα της Εθνικής του ομάδας.

Ο τελευταίος είναι ο De Sanctis. Ο 36άχρονος τερματοφύλακας πολύ πίστευαν ότι δεν είχε να δώσει κάτι άλλο μετά τη Napoli. Η Roma έπειτα με την αποτυχία του Stekelenburg πήρε το ρίσκο να στηριχθεί στον έμπειρο τερματοφύλακα ο οποίος δεν προερχόταν και από καλή χρονιά. Έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ στους Ναπολιτάνους για να τον πάρει. Αυτός όχι μόνο το έδωσε πίσω αλλά του χρωστάνε κιόλας,καθώς στις πρώτες 10 αγωνιστικές δέχτηκε μόνο ένα γκολ ενώ έχει κρατήσει σε 21 παιχνίδια 13 φορές αλώβητη την εστία του δεχόμενος συνολικά μόλις 11 τέρματα.
Εν κατακλείδι η Roma παίρνει 10 με τόνο και μαζί με τον Rudi Garcia ο οποίος της έχει δώσει τη σοβαρότητα που δεν διέθετε έχει επανέλθει σε υψηλά στρώματα και σημαντικούς στόχους.

Οι “πατάτες


15. Rolando Bianchi/Bologna
Ο 30άχρονος επιθετικός μετά από επτά χρόνια ανάμεσα σε Serie A και Serie B άφησε τη Torino για να ψάξει έναν νέο προορισμό στην καριέρα του. Αυτόν τον βρήκε στην Bologna η οποία μετά το τέλος του δανεισμού του Alberto Gilardino από τη Genoa αναζητούσε έναν γκολτζή του ίδιου επιπέδου. Όμως τελικά αποδεικνύεται στο χορτάρι ότι οι δύο επιθετικοί δεν είναι τόσο ταυτόσημοι μεταξύ τους. Τρία γκολ σε 18 εμφανίσεις είναι πάρα πολύ λίγα για τον Bianchi που ξέραμε παλαιότερα και η ομάδα του σε σχέση με τη περσινή σεζόν κινδυνεύει με άμεσο υποβιβασμό.

14. Lodi/Genoa
Η Genoa τις δύο τελευταίες χρονιές δεινοπάθησε για να παραμείνει στην Serie A και για να μη ξαναγίνει κάτι τέτοιο ο πρόεδρος του συλλόγου Enrico Preziosi έκανε τη μεγάλη κίνηση αγοράζοντας τον “Trequartista” της Catania Francesco Lodi. Αρχικά με τον Fabio Liverani ήταν ο νούμερο ένα βασικός παίκτης της ομάδας χρησιμοποιώντας τον πίσω από τους Gilardino και Calaio, όμως με την επιστροφή του Gianpiero Gasperini στον πάγκο των Rossoblu και την αλλαγή του συστήματος από 3-4-1-2 στο αγαπημένο του 3-4-3,δεν χωρούσε στα τεχνικά του σχέδια και οι σχέσεις τους δεν ήταν οι καλύτερες μένοντας μόνιμα στην εξέδρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον Ιανουάριο που μας πέρασε ο 29άχρονος μεσοεπιθετικός να αφήσει γρήγορα τη Γένοβα,για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Catania ώστε να τη βοηθήσει στον δύσκολο δρόμο της παραμονής.

13. Cornelius/Cardiff,Hellenius/Aston Villa
Δύο ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από εξαιρετικές χρονιές στο πρωτάθλημα της Δανίας. Ο πρώτος σε 34 παιχνίδια με τη Copenhagen πέτυχε 18 τέρματα βοηθώντας την να πάρει το πρωτάθλημα και γίνοντας παράλληλα,ο πιο δημοφιλής παίκτης στους οπαδούς της ομάδας παρά το νεαρό της ηλικίας,και ο δεύτερος τη τριετία 2010-2013 με τη φανέλα της Aalborg σε 102 παιχνίδια έβαλε 40 γκολ ενώ πέρυσι ψηφίστηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Superliga. Η Cardiff και η Aston Villa βλέποντας τα κατοθρωματά τους έκαναν τις κατάλληλες κινήσεις για να τους αποκτήσουν από τις ομάδες τους. Οι “Bluebirds” έδωσαν εννέα εκατομμύρια ευρώ στην Copenhagen για τον 20άχρονο επιθετικό,ενώ οι “Villagers” πρόσφεραν το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ στην Aalborg για να κάνουν δικό τους τον 22άχρονο φορ.

Οι προσδοκίες όμως που είχαν οι δύο ομάδες της Premier League δεν ευδοκίμησαν. Ο 20άχρονος επιθετικός έκανε οκτώ συμμετοχές με τη Cardiff στο πρώτο γύρο και οι οκτώ μπαίνοντας ως αλλαγή,χωρίς να κάνει κάτι το αξιοσημείωτο με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου στην Copenhagen με πέντε εκατομμύρια λιγότερα. Όσο για τον 22άχρονο φορ της Aston Villa έχει πραγματοποιήσει μόλις τρεις συμμετοχές και αυτές ως αλλαγή και μπορεί να παρέμεινε τον Γενάρη που μας πέρασε,όμως το πιο πιθανό σενάριο είναι το καλοκαίρι να φύγει από το “Villa Park” και να επιστρέψει και αυτός με τη σειρά του στα πάτρια εδάφη της Σκανδιναβίας.

12. Odemwingie/Cardiff
Ένας ακόμα επιθετικός που πέρασε και δεν ακούμπησε από την Cardiff. Σε σύγκριση όμως με τον Δανό επιθετικό που είχε τη δικαιολογία ότι έφυγε για πρώτη φορά από τα πάτρια εδάφη του,ο Νιγηριανός δεν είχε κανένα ελαφρυντικό καθώς και έμπειρος είναι από τη Premier League και τον είχαμε μάθει στη West Brom να σκοράρει συχνά. Οι “BlueBirds” τον αγόρασαν από τους “Baggies” έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τον Fraizer Campbell στην κορυφή της επίθεσης. Τελικά όμως δεν έγινε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο και με ένα γκολ σε 14 εμφανίσεις,όπως ήρθε έφυγε από το “Ninian Park” ο 31άχρονος επιθετικός γίνοντας ανταλλαγή με τον Jones της Stoke.

11. Alcaraz-Arouna Kone/Everton
Ο νέος προπονητής της Everton Roberto Martinez πήρε μαζί του από τη Wigan τους Carlos Alcaraz και Arouna Kone,τον πρώτο με ελεύθερη μεταγραφή και τον δεύτερο δίνοντας στην πρώην του ομάδα το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Ο 30άχρονος αμυντικός έχει μόλις τρεις συμμετοχές και καλύτερα να μην τις είχε καθώς ο Παραγουανός εξέθεσε την ομάδα του σε αυτές και ειδικά στο ντέρμπι του Liverpool με την ομώνυμη ομάδα,που έκανε τραγική εμφάνιση και δικά του λάθη να προδίδουν την αμυντική λειτουργία των “εφοπλιστών”. Ο 29άχρονος επιθετικός από την άλλη έχει το 10/10 σε συμμετοχές ως αλλαγή,κανένα γκολ,τους Lukaku,Naismith,και Lacina Traore πλέον μπροστά του και έναν τραυματισμό που τον κρατά έξω από τη μία Νοεμβρίου. Με λίγα λόγια τζάμπα τους έφερε ο Ισπανός τεχνικός στο “Goodison Park”.

10. Leto-Ταχτσίδης/Catania
Όπως αναφέραμε πιο πάνω από τη Catania έφυγε το καλοκαίρι ο ηγέτης της Francesco Lodi. Για αντικαταστάτη του οι Σικελοί πήραν τον Sebastian Leto. Τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού και κυρίως του Παναθηναϊκού που το τελευταίο ενάμιση χρόνο ταλαιπωρούνταν από τραυματισμούς. Ως λατρεία στους Αργεντίνους παίκτες η Catania είχε μεγάλες φιλοδοξίες και για τον 27άχρονο μεσοεπιθετικό. Όμως στο γήπεδο είδαμε άλλα πράγματα. Μπορεί να έβαλε δύο γκολ αλλά όλα αυτά σε 15 συμμετοχές,εκ των οποίων μόνο η μια ήταν με γεμάτο 90λεπτο και με την επιστροφή του Lodi πλέον αν είναι στον πάγκο ευτυχισμένος θα πρέπει να νιώθει.

Ένας ακόμα που έπαιξε στο Ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της ΑΕΚ αλλά είναι Έλληνας είναι ο Παναγιώτης Ταχτσίδης. Στο περσινό συνονθύλευμα της Roma του Zeman ο 22άχρονος μέσος διακρίθηκε αλλά με τα νέα δεδομένα στους Ρωμαίους δεν ανανεώθηκε ο δανεισμός του από τη Genoa το καλοκαίρι. Έτσι βρήκε την ευκαιρία να τον αποκτήσει η Catania. Εκεί περισσότερες φορές την έβγαλε στον πάγκο παρά στον αγωνιστικό χώρο έχοντας 12 συμμετοχές με αλλαγή οι πιο πολλές και μια κόκκινη κάρτα στο ενεργητικό του. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια να πάει δανεικός στη Torino για τους υπόλοιπους έξι μήνες.

9. Altidore-Μαυρίας/Sunderland
Δύο από τις πολλές αποτυχίες του Paolo Di Canio στις μεταγραφές που έμελλε να του κοστίσουν και τη θέση του στη Sunderland. O Jozy Altidore αποκτήθηκε από την ΑΖ έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής των “μαυρόγατων”. Ο Αμερικάνος επιθετικός σε 22 παιχνίδια έχει μόνο ένα γκολ,πολύ βαρύ κορμί και αργός παίκτης για τη Premier League,σπαταλάει άφθονες ευκαιρίες και από το πέρασμα του από τη Hull πριν τέσσερα χρόνια προϊδέαζε ότι δεν μπορεί να σταθεί στο Αγγλικό πρωτάθλημα.
Ο δικός μας πάλι Χάρης Μαυρίας για ένα παιχνίδι ουσιαστικά με τον Ολυμπιακό,το 2-2 στο ΟΑΚΑ που έκανε φοβερή εμφάνιση έπεισε τον Ιταλό τεχνικό για να τον πάρει στη Sunderland δίνοντας τέσσερα εκατομμύρια ευρώ δώρο στον Παναθηναϊκό Στη Premier League έχει παίξει μόνο 151 λεπτά και με τον Poyet ακόμα και τον πάγκο τον βλέπει με τα κιάλια περιορίζοντας τον σε κάποια παιχνίδια κυπέλλου.

8. Van Wolfsvinkel/Norwich
Η Norwich το καλοκαίρι που μας πέρασε έκανε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της,παίρνοντας μέσα από τα χέρια της Liverpool τον 24άχρονο Ολλανδό επιθετικό της Sporting Lisbon Ricky Van Wolfsvinkel για 10 εκατομμύρια ευρώ. Οι απαιτήσεις αμέσως βάρυναν τον νεαρό επιθετικό,ο οποίος φάνηκε ότι δεν τις άντεξε καθώς μετρά 15 εμφανίσεις,από τις οποίες τις 10 δεν ολοκλήρωσε 90λεπτο και έχει σκοράρει μόλις μια φορά και ενώ είχε τραυματιστεί και για δύο μήνες. Είναι ένας και από τους λόγους κιόλας που η Norwich παλεύει με νύχια και με δόντια να παραμείνει στην Premier League.

7. Pabon/Valencia
Η Valencia στη νέα προσπάθεια της να επιστρέψει σε υψηλές θέσεις στην Primera Division ξόδεψε ακριβά για έναν επιθετικό που θα τη βοηθούσε,και να το πετύχει και να καλύψει παράλληλα το κενό που άφησε ο Soldado ο οποίος πουλήθηκε στην Tottenham. Αυτό το βρήκε στο πρόσωπο του Dorlan Pabon. Ο Κολομβιανός επιθετικός πέρυσι ήρθε στην Ευρώπη με πολλές προδιαγραφές. Η Parma ήταν η ομάδα που τον έφερε στην Ευρωπαϊκή σκηνή από τη Nacional Montevideo βγάζοντας από τα ταμεία της πέντε εκατομμύρια ευρώ και μερικοί υπεραισιόδοξοι βιάστηκαν να τον συγκρίνουν με τον Maurizio Asprilla. Στους “Parmenzi” έκατσε μόνο έξι μήνες αφού δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο σκληρό Ιταλικό πρωτάθλημα και δόθηκε δανεικός για το υπόλοιπο της σεζόν στην Betis. Όπως αποδείχθηκε η επιλογή βγήκε σωστή καθώς με τους “Verdiblancos” σε 17 παιχνίδια έβαλε οκτώ γκολ.

Τον Αύγουστο και μετά το τρίμηνο πέρασμα του από το Μεξικό και την Monterrey(είχε συμφωνηθεί με τη Parma από τον Ιανουάριο να πάει στο τέλος της σεζόν για το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ),η Valencia τον επανέφερε στην La Liga πληρώνοντας στη Μεξικάνικη ομάδα το ποσό των εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι ο 26άχρονος επιθετικός ξεκίνησε καλά αλλά με την κακή αγωνιστική εικόνα της Valencia πήρε και αυτόν μαζί η μπάλα,με αποτέλεσμα για τον επόμενο ενάμιση χρόνο να τον βλέπουμε στα γήπεδα της Βραζιλίας και της Sao Paulo με τη μορφή του δανεισμού.

6. Fejsa/Benfica
Σε πολλούς προκάλεσε μεγάλη απορία τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Benfica στον Ολυμπιακό για να αποκτήσει τον 24άχρονο μέσο του Ljubomir Fejsa. Μάνα εξ' ουρανού θα έλεγε κάποιος ότι ήταν αυτά τα χρήματα για τους “ερυθρόλευκους” καθώς ο Σέρβος πέρασε απαρατήρητος τη προηγούμενη χρονιά. Αυτό γίνεται και στην Benfica με εννέα μόνο συμμετοχές,τις περισσότερες φορές βγάζει όλο το παιχνίδι από το πάγκο και οι Πορτογάλοι είναι λογικό να κατηγορούν τον προπονητή των “Αετών” Jorge Jesus για αυτή την επιλογή του.

5. Iago Aspas-Luis Alberto/Liverpool
Δύο επενδύσεις από την Ισπανία είχαμε για τη Liverpool το καλοκαίρι. Ο Iago Aspas γέννημα θρέμμα της Celta έβαλε συνολικά 46 γκολ σε 136 παιχνίδια με τη φανέλα της και ουσιαστικά τις δύο τελευταίες χρονιές,μόνος του την ανέβασε και τη κράτησε στην Primera Division. Αυτό το γεγονός προκάλεσε το ενδιαφέρον της Liverpool βγάζοντας από τα ταμεία της 9,5 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον 26άχρονο επιθετικό. Όμως δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στο Αγγλικό πρωτάθλημα και παράλληλα έχει την ατυχία να έχει μπροστά του πέρα από τον Suarez, τον Sturridge και τον Sterling σε μεγάλα κέφια όπως και ένας τραυματισμός τον Οκτώβριο τον πήγε αρκετά πίσω.

Ένας ακόμα Ισπανός που ήρθε με πολλές προσδοκίες και με πολλά λεφτά επίσης ήταν ο Luis Alberto. Ένα παιδί από τις ακαδημίες της Sevilla,ανέβηκε πρόπερσι στην πρώτη ομάδα όμως δεν πήρεπολλάα παιχνίδια στα πόδια του και για να το πραγματοποιήσει στάλθηκε δανεικός στην δεύτερη ομάδα της Barcelona. Εκεί πέτυχε 11 τέρματα σε 38 εμφανίσεις και η Liverpool που με τον Brendan Rodgers κοιτάει κάτι τέτοια ταλέντα,για να μην τον χάσει ακριβοπλήρωσε τη Sevilla με 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Όμως ούτε αυτός έχει καταφέρει να αποφύγει τη μοίρα του πάγκου και της κερκίδας μιας και ο 21άχρονος εξτρέμ έχει μπροστά του τους Suarez,Sturridge,Sterling,Coutinho και τον Moses,αναγκάζοντας την Liverpool για να πάρει χρόνο συμμετοχής να τον στείλει στη δεύτερη ομάδα. Αν και οι δύο Ισπανοί ήρθαν με φιλοδοξίες και όνειρα το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποχωρήσουν από την ομάδα του “Merseyside” το ερχόμενο καλοκαίρι.

4. Osvaldo/Southampton
Η Southampton το καλοκαίρι ξόδεψε ακριβά για τα δεδομένα της αφού ο τότε πρόεδρος του συλλόγου Nicola Cortese ήθελε να δώσει ένα ανταγωνιστικό υλικό στον προπονητή Mauricio Pochettino να διαχειριστεί. Ο Pablo Osvaldo ήταν ο εκλεκτός για την επιθετική γραμμή των “Άγιων” δίνοντας στη Roma το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 28άχρονος επιθετικός αποκτήθηκε με τη προσμονή να βάζει τα γκολ το ένα μετά το άλλο όπως έκανε στο Campionato,άλλα κάτι τέτοιο δεν έγινε στη Premier League. Τρία γκολ μόνο σε 13 αγώνες,εκ των οποίων στους οκτώ δεν έβγαλε 90λεπτο,αμέτρητες φορές στον πάγκο,τρίτη ακόμα και τέταρτη επιλογή μερικές φορές έχοντας μπροστά του τους Jay Rodriguez,Lambert και Ramirez και εκτός από το απίστευτο γκολ με τη Manchester City στην εντός έδρας ισοπαλία(1-1) οι οπαδοί δεν έχουν να θυμούνται τίποτα άλλο. Τη τελευταία μέρα των μεταγραφών άφησε το “St Mary’s” όπως αναμενόταν για να επιστρέψει στην Ιταλία και στη πρωταθλήτρια Juventus μέχρι το τέλος της σεζόν με τη μορφή του δανεισμού.

3. Matri/Milan
Στη πρώτη από τις ομάδες του Μιλάνου η οποία πιάστηκε κορόιδο η Milan εκτός από τα αγωνιστικά της χάλια φέτος είχε και μεταγραφικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο τότε προπονητής των “Rossoneri” Massimiliano Allegri με τους τραυματισμούς των Stephen El Shaarawy και Giampaolo Pazzini ήθελε έναν συμπαραστάτη του Balotelli. Ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου Adriano Galliani τον έφερε τον Alessandro Matri πληρώνοντας στη Juventus 11,5 εκατομμύρια ευρώ,ένας παίκτης με τον οποίο ο Λιβορνέζος τεχνικός συνεργάστηκε στη Cagliari με μεγάλη επιτυχία. Κάτι παρόμοιο όμως δεν επιτεύχθηκε και στη Milan. Ένα μόλις γκολ σε 15 αγωνιστικές και μέτριες έως κακές εμφανίσεις για τον 28άχρονο επιθετικό,οι οποίες τον οδήγησαν παραδόξως σε μια ομάδα με υψηλότερους στόχους τη φετινή περίοδο,τη Fiorentina οπού θα παίξει δανεικός για τους υπόλοιπους έξι μήνες.

2. Icardi-Belfodil/Inter
H Inter μπορεί να θεωρηθεί ως το κορόιδο της χρονιάς στις μεταγραφές στην Ιταλία. Ο -πρώην εδώ και τέσσερις μέρες- τεχνικός διευθυντής των Nerazzurri Marco Branca είναι γνωστό ότι πληρώνει πολύ παραπάνω απ' όσο είναι η αξία ενός ποδοσφαιριστή. Το έκανε για ακόμα μια μεταγραφική περίοδο. Αρχικά στη περίπτωση του Mauro Icardi η αλήθεια είναι ότι στα χαρτιά τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ και σε σύγκριση με τη χρονιά που προερχόταν με τη Sampdoria δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν πολλά. Από τις ακαδημίες της Vecindario και έπειτα της Barcelona ο Αργεντινός επιθετικός αποφάσισε να κάνει το άλμα στη καριέρα του και υπέγραψε για τη πρώτη ομάδα της Sampdoria. Τα 11 γκολ σε 33 εμφανίσεις ήταν αρκετά να θέσουν την απόκτησή του από την Inter. Αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς ήρθαν τα τα πράγματα στους “Nerazzurri”. Μόλις οκτώ εμφανίσεις και δύο γκολ στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Μια οι τραυματισμοί του,μια το κόλλημα του προπονητή του Walter Mazzari να παίζει μόνο με έναν επιθετικό και μια τα ερωτικά του τερτίπια με τη πρώην γυναίκα του πρώην συμπαίκτη του στη Sampdoria Maxi Lopez Wanda Nara,δεν τον έχουν αφήσει να δείξει το ταλέντο του στο “Giusseppe Meazza”.

Στη δεύτερη περίπτωση όμως του Ishak Belfodil δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τα λεφτά που ξοδεύτηκαν. Η Inter έδωσε στην Parma 7,5 εκατομμύρια ευρώ για το 50% της ετικέτας του Αλγερινού επιθετικού παραχωρώντας επίσης στους “Gialloblu” τον Antonio Cassano. Δηλαδή συνολικά και με την αξία του “Fantantonio” στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο δόθηκαν 17 εκατομμύρια ευρώ,και αν είναι διατεθειμένη το ερχόμενο καλοκαίρι να εξαγοράσει το άλλο 50% της ετικέτας το συνολικό ποσό της μεταγραφής του θα φτάσει κοντά στα 25 εκατομμύρια ευρώ παρακαλώ. Πολύ λίγες συμμετοχές έκανε στους “Nerazzurri”,οκτώ και αυτές ως αλλαγή ενώ κατάφερε να βάλει ένα γκολ στο Coppa Italia με την Trapani. Το ακόμα πιο τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ο επίτιμος πρόεδρος πλέον του συλλόγου Massimo Moratti μετά την απόκτησή του,δήλωσε δίχως θράσος ότι η ομάδα του πήρε το νέο Benzema. Μόνο νέος Benzema δεν αποδείχθηκε στο χορτάρι ο 22άχρονος επιθετικός,ο οποίος δόθηκε δανεικός στη Livrono για να πάρει παιχνίδια στους επόμενους έξι μήνες,ενώ είναι αβέβαιο το μέλλον του μετά το καλοκαίρι.

1. Lamela/Tottenham
Η Tottenham με τα 100 εκατομμύρια ευρώ από τη Real Madrid για τον Gareth Bale είχε άφθονα λεφτά να ξοδέψει για καλούς και χρήσιμους παίκτες να τον αντικαταστήσουν. Ο τότε προπονητής της ομάδας Andre Villas Boas έφερε σε αυτή τη προσπάθεια εύρεσης παικτών τον φίλο του και άλλοτε τεχνικό Διευθυντή της Roma Franco Baldini. Αυτός για αντικαταστάτη του Ουαλού άσσου πήρε μαζί του τον Erik Lamela,ότι καλύτερο σε παίκτη για πούλημα στη περσινή κάκιστη χρονιά των “Giallorossi” με τους “Spurs” να δαπανούν 30 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν. Μέχρι τώρα όμως έχει παίξει πολύ λίγα παιχνίδια στο πρωτάθλημα,εννέα στον αριθμό και μόνο σε ένα έχει καταφέρει να βγάλει 90λεπτο. Ο Αργεντινός δεν έχει μάθει ακόμα την Αγγλική γλώσσα και φαίνεται ότι για τη Premier League είναι πολύ ελαφρύς παίκτης,και αν δεν τον βάλουν σε γυμναστήρια να κάνει βάρη για να δυναμώσει μυικά το πιο πιθανό είναι τα 30 εκατομμύρια να πάνε άκλαυτα.

Οι... εν αναμονή

 
10. Okore/Aston Villa
Η Aston Villa το καλοκαίρι που μας πέρασε κινήθηκε στην αγορά για νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ένας εκ αυτών ήταν ο 20άχρονος αμυντικός της Nordjaelland Jores Okore ο οποίος πέρυσι στο Champions League έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Οι “Villagers” τα διέκριναν και τον απέκτησαν δίνοντας έξι εκατομμύρια ευρώ στους Δανούς. Δυστυχώς όμως για το νεαρό ποδοσφαιριστή τραυματίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στον αγώνα με τη Newcastle,με τη διάγνωση να αναφέρει λίγες μέρες μετά ότι πρόκειται για ρήξη χιαστών και ότι θα τον ξαναδούμε στα γήπεδα από τη νέα αγωνιστική περίοδο.

9. Wanyama/Southampton
Ο δυναμικός Κενυάτης αμυντικός μέσος τράβηξε τα βλέμματα πάνω του με τις περσινές επιδόσεις του στην Celtic και το γκολ απέναντι στη Barcelona να έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στο μυαλό μας. Ενδιαφέρθηκαν πολλές μεγάλες ομάδες αλλά τελικά αυτή που τον απέκτησε ήταν η Southampton κάνοντας την έκπληξη και βγάζοντας από τα ταμεία της 14 εκατομμύρια ευρώ για να το καταφέρει αυτό. Ο προπονητής της ομάδας Mauricio Pochettino τον έριξε κατευθείαν στα βαθιά και στις 11 πρώτες αγωνιστικές ο 22άχρονος μέσος έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για να βρεθούν οι “Άγιοι” στη τρίτη θέση. Έπειτα όμως όπως η ομάδα του έτσι και αυτός έκανε μια “κοιλιά” με αποτέλεσμα να δέχεται εύκολα γκολ σε σύγκριση με τις πρώτες αγωνιστικές,και τον Δεκέμβριο για κάτι παραπάνω από ένα μήνα να τραυματίζεται. Εδώ και τρεις εβδομάδες έχει επανέλθει ξανά στους αγωνιστικούς χώρους και αναμένουμε μέχρι το τέλος της σεζόν και ειδικά από την επόμενη να κάνει ένα δυναμικό Comeback.

8. Bony/Swansea
Ο Wilfried Bony με τα 51 γκολ του στα δύο χρόνια του στη Vitesse εντυπωσίασε όλη την Ευρώπη
και ομάδες όπως η Liverpool και η Chelsea κοίταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να τον αγοράσουν. Τελικά αυτό το έκανε η μικρή και άσημη μπροστά τους Swansea εκταμιεύοντας το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ,ένα ποσό ρεκόρ για τον σύλλογο αφού ήθελε έναν ικανό και δεινό σκόρερ για να κάνει δίδυμο με τον Michu. Ο 25άχρονος επιθετικός ναι μεν για πρώτη του χρονιά στην Premier League έχει βάλει αρκετά γκολ,αλλά με εξαίρεση τη πρόκριση που έδωσε απέναντι στη Manchester United για το Fa Cup δεν έχει βάλει ακόμα το κρίσιμο γκολ,το γκολ νίκης που να πεις ότι αυτός έδωσε στην ομάδα του τους τρεις βαθμούς η τον έναν βαθμό. Από την επόμενη χρόνια όμως και γνωρίζοντας τα κατατόπια της Premier League καλύτερα περιμένω να κάνει μια ακόμα πιο δυνατή σεζόν.

7. Ilicic/Fiorentina
Ο αντικαταστάτης του Adam Ljajic. Ο Josip Ilicic προερχόταν από μια εξαιρετική εμπειρία στην Palermo πετυχαίνοντας αρκετά γκολ και μοιράζοντας πολλές ασίστ. Με τον υποβιβασμό των “Rosanero” στη Serie B ο Σλοβένος μεσοεπιθετικός βγήκε στο σφυρί. Η Fiorentina μη χάνοντας ευκαιρία έδωσε εννέα εκατομμύρια ευρώ στους Σικελούς και τον έκανε δικό της. Ωστόσο η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για αυτόν,συχνούς τραυματισμούς από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο,λίγες συμμετοχές σε αυτό το ανταγωνιστικό υλικό των “Βιόλα”,όμως παρόλα αυτά κατάφερε να κάνει 16 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι στιγμής και να βάλει τέσσερα γκολ. Αν αποβάλλει ο οργανισμός του αυτό το κακό συνήθειο με τους τραυματισμούς πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες/χρόνια θα κάνει πολύ καλά πράγματα στη Serie A.

6. Van Ginkel/Chelsea
Ακόμα ένα ταλέντο από τις πολύ καλές ακαδημίες της Vitesse. Τη σεζόν που μας πέρασε ο 21άχρονος μέσος ψηφίστηκε ως το ταλέντο της χρονιάς στην Eredivisie,ενώ ήδη είχε καταφέρει να κάνει στα 20 του χρόνια τη πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Η Chelsea που ως γνωστόν έχει καλές σχέσεις με τις ομάδες της Ολλανδίας και ειδικά με τη Vitesse που εδώ και τρία χρόνια τις δίνει πολλούς δανεικούς,για να μη χάσει από κάποια άλλη ομάδα το ταλέντο του και μετά από εντολή του Jose Mourinho τον αγόρασε για 10 εκατομμύρια ευρώ. Κάποιοι πολύ αισιόδοξοι με τη μεταγραφή του όπως ο πρώην προπονητής του Peter Bosz τον σύγκριναν αμέσως με τον Frank Lampard.

Έκανε κάποιες συμμετοχές στην Premier League,κυρίως δεκάλεπτα και στο πρώτο του παιχνίδι που ξεκίνησε βασικός τα μέσα του Σεπτεμβρίου,στους “32” του League Cup απέναντι στη Swindon για κακή του τύχη στο ένατο λεπτό της αναμέτρησης γύρισε το πόδι του άσχημα και το πιο πιθανό σενάριο είναι να χάσει όλη τη σεζόν. Πάντως εδώ και λίγες εβδομάδες ξεκίνησε σιγά σιγά να επανέρχεται σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων και μάλιστα έχει βάλει ως στόχο να πάει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας με την Εθνική Ολλανδίας. Τώρα αν θα προλάβει στους επόμενους τέσσερις μήνες να το καταφέρει είναι ένα μεγάλο ερώτημα,ωστόσο την επόμενη αγωνιστική περίοδο περιμένουμε να επιστρέψει δυναμικά είτε στην Chelsea είτε σε μια ομάδα που αν τυχόν δοθεί δανεικός από τους “Μπλε”.

5. Gomez/Fiorentina
Ακόμα ένας παίκτης της Fiorentina σε αυτή τη λίστα. Ο Stefan Jovetic έφυγε προς Manchester μεριά και τη City και για αντικαταστάτη του οι “Βιόλα” πήραν τον Mario Gomez,ο οποίος πέρυσι με την έλευση του Mario Mandzukic ήταν δεύτερη επιλογή πλέον στην Bayern Munich. Η ομάδα του Vincenzo Montella έτσι βρήκε την ευκαιρία να τον κάνει δικό της δίνοντας στους “Βαυαρούς” το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ιταλός τεχνικός ήθελε να χτίσει την ομάδα πάνω στον 28άχρονο επιθετικό. Ο Γερμανός ξεκίνησε πολύ καλά στο πρωτάθλημα με δύο γκολ σε τρεις αγώνες αλλά ένας τραυματισμός που αποκόμισε στα μέσα Σεπτεμβρίου τον έχει αφήσει εκτός μέχρι την ώρα που γράφουμε. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να παίξει ξανά ακόμα και σήμερα για τον αγώνα ρεβάνς για τα ημιτελικά του κυπέλλου Ιταλίας απέναντι στην Udinese(2-1 ήττα στο πρώτο παιχνίδι). Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι οπαδοί τον περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία αν συνυπολογίσουμε τον 20.000 κόσμο που μαζεύτηκε στο “Artemio Franchi” για την επίσημη παρουσίαση του.

4. Schurrle/Chelsea
Δύο παίκτες και για τη Chelsea. Εδώ και δύο χρόνια η ομάδα του Δυτικού Λονδίνου “καψουρευόταν” τον Andre Schurrle. Πέρυσι έφτασε πολύ κοντά στο να τον αποκτήσει αλλά τελικά δεν ήρθε σε συμφωνία με τη Bayer Leverkusen. Κάτι το οποίο έγινε ένα χρόνο αργότερα με τους “μπλε” να προσφέρουν 22 εκατομμύρια ευρώ στις “ασπιρίνες” για να τον κάνουν δικό τους. Αυτή η μεταγραφή επετεύχθη σε ένα χρονικό σημείο που η Chelsea επίσημα δεν είχε καν προπονητή στον πάγκο της με τον Jose Mourinho έπειτα να δίνει απλά τη συγκατάθεση του. Ο 23άχρονος ξεκίνησε σχετικά καλά,αλλά με τους πολλούς παίκτες που διαθέτει η Chelsea στα εξτρέμ τον έκαναν τις πιο πολλές φορές εναλλακτική λύση. Μέχρι το τέλος του 2013 έπαιζε συχνά άλλα από τη πρωτοχρονιά και από τον αγώνα με τη Southampton(0-3) που έκανε κακή εμφάνιση ο Πορτογάλος τεχνικός τον περιόρισε στον πάγκο,ενώ ήταν και εκτός αποστολής μερικές φορές. Το θετικό για αυτόν είναι ότι ο “Happy One” όποιον βλέπει να προσπαθεί στην προπόνηση τον βάζει βασικό ακόμη και στον αμέσως επόμενο αγώνα,οπότε είναι στα πόδια του 23άχρονου να αρπάξει από τα μαλλιά τις ευκαιρίες που θα του δοθούν.

3. Jovetic/Manchester City
Ο Tevez έφυγε για την Ιταλία και τη Juventus το καλοκαίρι και η Manchester City του Pellegrini έψαχνε έναν επιθετικό με παρόμοια χαρακτηριστικά και που θα μπορεί να αγωνίζεται κάποιες φορές και πίσω από τον φορ. Αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Stefan Jovetic,του 24άχρονου Μαυροβούνιου επιθετικού της Fiorentina που για χάρη του οι “πολίτες” ξόδεψαν 25 εκατομμύρια ευρώ. Όμως μέχρι να προσαρμοστεί στο Αγγλικό πρωτάθλημα τραυματίστηκε μένοντας εκτός για περίπου τέσσερις μήνες. Ωστόσο επέστρεψε δυνατά στα γήπεδα σκοράροντας στο πρώτο παιχνίδι μετά το τραυματισμό του απέναντι στη Tottenham στο άνετο πέρασμα των “Citizens” από το White Hart Lane(1-5). Σιγά σιγά πλέον παίρνει αγώνες στα πόδια του και αναμένουμε χρόνο με το χρόνο να επανέλθει στις σπουδαίες του εμφανίσεις με τη Fiorentina στην Ιταλία.

2. Fellaini/Manchester United
Στη νέα εποχή της Manchester United ο David Moyes ουσιαστικά το καλοκαίρι έκανε μια μόνο μεταγραφή και αυτή τη τελευταία μέρα. Δεν έψαξε και πολύ για να τη βρει καθώς πήρε από τη πρώην του ομάδα την Everton,τον Βέλγο μεσοεπιθετικό Marouane Fellaini για 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο 25άχρονος αφάνας ποδοσφαιριστής ήταν ο καλύτερος παίκτης των “εφοπλιστών” τα τελευταία δύο χρόνια και πήγε με πολλές περγαμηνές στους “κόκκινους διάβολους” και στον άνθρωπο που τον έφτιαξε. Κανείς όμως δεν περίμενε να έχει αυτή την εξέλιξη κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Φαίνεται πολύ βαρύς παίκτης για το κέντρο,ίσως να ευθύνεται το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο χρονιές και με την αποχώρηση του Tim Cahill ο Σκωτσέζος τεχνικός τον χρησιμοποιούσε πίσω από τον επιθετικό,κάτι το οποίο με τον Rooney εκεί δεν μπορεί να γίνει στην Manchester United. Μέσα σε όλα αυτά από τις αρχές Δεκεμβρίου ταλαιπωρείται από τραυματισμούς με αποτέλεσμα να πάει ακόμα πιο πίσω η προσαρμογή του στους ¨μπέμπηδες”. Θα τον έβαζα στις χειρότερες μεταγραφές,αλλά προσωπικά του δίνω ακόμα ένα χρόνο και λόγο της αγωνιστικής κατρακύλας της Manchester United αλλά και γιατί δεν γίνεται να ξέχασε τη μπάλα που ήξερε στην Everton.
 
1. Falcao/Monaco
Η Monaco επέστρεψε ξανά στη πρώτη κατηγορία της Γαλλίας και ο Ρώσσος μεγιστάνας που την έχει αγοράσει από πέρυσι Dmitri Rybolovlev ξόδεψε το καλοκαίρι 150 εκατομμύρια ευρώ με στόχο τουλάχιστον την έξοδο στο Champions League. Από αυτά τα χρήματα το ⅓ και κάτι περισσότερο πήγαν στον Κολομβιανό άσσο της Atletico Madrid Radamel Falcao. Ακουγόταν ότι θα πάει η στην Chelsea η στην Real Madrid,τελικά η Monaco ήταν εκείνη που έσκασε 55 εκατομμύρια ευρώ στους Μαδριλένους για να τον αποκτήσουν. Μόνο η παρουσία του γέμισε σημαντικά το οπλοστάσιο του Claudio Ranieri.

Στο πρώτο γύρο για τα δεδομένα του και όπως τον μάθαμε στην Atletico και τη Porto δεν τα πήγε τόσο καλά,καθώς τα εννέα γκολ σε 17 αγώνες -όταν τον είχαμε συνηθίσει τα γκολ του να είναι περισσότερα ακόμα και από τις συμμετοχές του- δεν θεωρούνται αρκετά για τον Ρώσο ιδιοκτήτη. Σε αυτό το διάστημα βγήκαν μάλιστα φήμες ότι ο 28άχρονος επιθετικός είχε βαρεθεί τη ζωή του στο “πριγκιπάτο” και ήθελε να παίξει σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Με την είσοδο του 2014 τραυματίστηκε κιόλας και έγινε γνωστό ότι θα χάσει όλη την υπόλοιπη σεζόν και συνεπώς και το Μουντιάλ. Άτυχος στάθηκε λοιπόν και ο “El Tigre” και αν μείνει πάντα στους Μονεγάσκους και την επόμενη χρονιά περιμένουμε να επανέλθει δυναμικά και να αποσβέσει το υπέρογκο ποσό που έδωσε για πάρτη του ο Ρώσος μεγιστάνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: