Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Μολδαβία


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την συνοδεία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τσιάρας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκος,
 πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μολδαβία  απο της 10 έως της 11 Φεβρουαρίου 2014.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες με τον Μολδαβό ομόλογό του Vitalie Marinuta, όπου πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Κατα την διάρκειά της ο κ. Marinuta δήλωσε πως: «Αγαπητέ Υπουργέ, η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που βρισκόμαστε εν αναμονή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Όσον αφορά τις συνομιλίες μας, θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και σχετικά με τη διατήρηση της συνεργασίας στρατιωτικής εκπαίδευσης μεταξύ των Υπουργείων μας.


Από το 1995, όταν υπεγράφη η συμφωνία συνεργασίας, πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μου, έχουν επισκεφθεί την Ελληνική Δημοκρατία για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Είναι σημαντική η συνεισφορά σας στη διαμόρφωση του εθνικού αμυντικού μας συστήματος.


Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στο προσωπικό που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την αποστολή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, υπό την διοίκηση Αντισυνταγματάρχη μας, αποφοίτου της Ελληνικής Σχολής Ευελπίδων.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο σύνολο της αποστολής που επισκέφθηκε τη χώρα μας. Είμαι πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας, θα δώσουν νέα ώθηση στη συνεργασία μας και θα αντικατοπτρισθούν σύντομα στις σχέσεις των χωρών μας»


Απο την μεριά του, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως:
«Σήμερα συνάντησα για πρώτη φορά έναν πολλά υποσχόμενο, δυναμικό πολιτικό, ο οποίος αντλεί έμπνευση φυσικά από την αγάπη του για την πατρίδα του, με τον οποίο όμως επίσης μας συνδέουν τα κοινά ευρωπαϊκά όνειρα και προοπτικές.

Τα κράτη μας συνδέονται ιστορικά με στενούς δεσμούς φιλίας, που έχουν σφυρηλατηθεί μέσω των αγώνων τους για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Εμείς οι Έλληνες, έχουμε πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μας ότι έπειτα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, χιλιάδες Έλληνες κινήθηκαν προς τον Βορρά, έφτασαν εδώ στη Μολδαβία, ενώ επιφανείς Έλληνες Φαναριώτες ορίστηκαν κυβερνήτες των δύο Ηνωμένων Πριγκιπάτων, της Μολδαβίας και της Βλαχίας. Και ως ιστορικός λαός, έχουμε έντονη ιστορική και συναισθηματική μνήμη.

Εκείνη την εποχή, στη φιλόξενη χώρα σας, οι Έλληνες έτυχαν φιλικής και θερμής υποδοχής, ζώντας σε περιβάλλον πλήρους ελευθερίας και εγκάρδιας φιλοξενίας. Ακόμα πιο σημαντικό, και ποτέ δεν το ξεχνάμε, είναι το γεγονός ότι η πρώτη Ελληνική Σημαία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας υψώθηκε στη χώρα σας. Τον Φεβρουάριο του 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, περνώντας από τη Ρωσία στη Μολδαβία, κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και τη φιλία. Η επίσκεψή μου σήμερα εδώ, φέρνει ένα μήνυμα από την Ελλάδα. Ότι αποτελεί επιθυμία τόσο δική μας, όσο και της Μολδαβικής Κυβέρνησης, οι διμερείς μας σχέσεις να ενισχυθούν και να επεκταθούν. Σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να συνεργαστούμε στενά, ώστε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας. Φυσικά, αποτελεί προφανές καθήκον μας, αλλά και πρωταρχικό στόχο που πρέπει να υπηρετούμε ως Υπουργοί Άμυνας, αλλά και ως αμυντικά συστήματα, να υπερασπιζόμαστε την ακεραιότητα των χωρών μας. Ωστόσο, έχουμε έναν ακόμη στόχο. Τη συνεισφορά μας στην προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και της φιλίας στην περιοχή μας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, διερευνήσαμε όλους τους πιθανούς τρόπους προώθησης, αναβάθμισης και ενίσχυσης της διμερούς μας συνεργασίας.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα και πλέον αξιόπιστα, αποτελεσματικά και σύγχρονα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη. Διαθέτουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις υποδομές και πιστεύουμε ότι θα ήταν επ’ ωφελεία του αμυντικού συστήματος της Μολδαβίας η συνεργασία μαζί μας.

Σε αυτό το πνεύμα, απευθύνω πρόσκληση προς τον Μολδαβό ομόλογό μου να επισκεφτεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό τον περαιτέρω καθορισμό του πλαισίου αυτής της συνεργασίας.



Όπως γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, η Ελλάδα έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Βρίσκομαι σήμερα εδώ, με σκοπό να μεταφέρω ένα ακόμη μήνυμα. Ότι πιστεύουμε και έχουμε αποφασίσει να εργαστούμε, ώστε να προετοιμάσουμε το δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας.

Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Σύντομα, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί τη χώρα σας, θέτοντας το πλαίσιο για τη συνεργασία μας εντός της Ευρώπης.

Όπως διαβεβαίωσα και τον φίλο μου Βιτάλι, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έτοιμη να συνεργαστεί με την Μολδαβία προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι κ. Υπουργέ για τη θερμή φιλοξενία που προσφέρατε και σε εμένα και στα μέλη της Ελληνικής αποστολής. Θα ήθελα επίσης να ενθαρρύνω και να παρακινήσω τους Αρχηγούς των Επιτελείων μας να συνεργαστούν, προετοιμάζοντας την επίσκεψή σας στην Αθήνα. Όταν έλθει εκείνη η στιγμή, με χαρά θα ήθελα να σας ανταποδώσω τη φιλοξενία στην πρωτεύουσα της Ελλάδας».

 
Στην συνέχεια της επίσκεψής του, ο κ. Αβραμόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Nicolae Timofti, ενώ θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Iurie Leanca και τον Πρόεδρο της Βουλής, Igor Corman.

Δεν υπάρχουν σχόλια: