Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Όργανο της εξωτερικής πολιτικής της Χαμάς ο Απόλλωνας της Λωρίδας της Γάζας


Το 450 κιλών, φισικού μεγέθους, μπρούτζινο άγαλμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Λωρίδα της Γάζας και αναπαριστά έναν νεαρό, γυμνασμένο θεό, πιθανόν τον θεό Απόλλωνα, που στέκεται όρθιος με το ένα χέρι τεντωμένο και την παλάμη του ανοικτή προς τα πάνω, θα τεθεί υπο την αιγίδα της κυβέρνησης της Χαμάς και θα δοθεί για περαιτέρω έρευνες σε διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, όπως έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η αξία του αγάλματος ενδέχεται να αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση της Χαμάς με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει την, έμμεση τουλάχιστον, διεθνή νομιμοποίησή της καθώς μέχρι στιγμής Ε.Ε., Η.Π.Α και Ισραήλ την θεωρούν μια τρομοκρατική οργάνωση.

Μάλιστα όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Χαμάς Ζίαντ αλ Ζάζα, διευκρινίζοντας ότι το άγαλμα φέρεται να εντοπίστηκε τον Αύγουστο στη θάλασσα από έναν Παλαιστίνιο ψαρά, «Διεξάγουμε έρευνες για να μάθουμε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το άγαλμα και την προέλευσή του. Οι έρευνες γίνονται προς κάθε κατεύθυνση όσον αφορά την προέλευση του αγάλματος, δηλαδή αν αυτό βρέθηκε στη θάλασσα ή αν μεταφέρθηκε εκεί από ένα άλλο μέρος. Θέλουμε να γνωρίζουμε την αλήθεια προτού επικοινωνήσουμε με τις αρμόδιες αρχές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, το άγαλμα θα παραδοθεί στο υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, το οποίο θα ξεκινήσει επαφές μέσω της κυβέρνησης με ενδιαφερόμενες πλευρές στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία, η οποία ενδιαφέρεται περισσότερο για τις αρχαιότητες».

Απο την μεριά του ο υφυπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Μοχάμαντ Χάλα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το άγαλμα πιθανόν να ενοικιαστεί σε κάποιο διάσημο γαλλικό ή βρετανικό μουσείο, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επαφές μεταξύ της κυβέρνησης της Γάζας και ξένων κυβερνήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: