Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Το νέο βιοκλιματικό σχολείο του Δήμου Νεάπολης - Συκεών


Πρόκειται για το 2ο 12θέσιο Βιοκλιματικό Γυμνάσιο Πεύκων, του οποίου η αρχιτεκτονική μελέτη και τα σχέδια παρουσιάστηκαν χτες, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία των Πεύκων, στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων (Ειρήνης 19).

Το νέο σχολικό συγκρότημα, συνολικού εμβαδού 4.189 τ.μ., θα αναπτύσσεται σε ισόγειο και δυο ορόφους, εντός οικοπέδου έκτασης 5,5 στρεμμάτων.

Μελετήθηκε, δε, και σχεδιάστηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, και θα υποστηρίζεται από εξειδικευμένους χώρους (εργαστήρια φυσικής, χημείας, πληροφορικής, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήριο, κ.λπ.), ενώ η κατασκευή του προβλέπεται να γίνει βάσει των ευρωπαϊκών σύγχρονων φιλοπεριβαλλοντικών προδιαγραφών που εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων (οικολογικά υλικά, φωτοβολταϊκό σύστημα, ειδικές πέργκολες και σκίαστρα, πράσινα δώματα, πλούσια βλάστηση, ειδικές βαλβίδες ελέγχου της κατανάλωσης νερού, δεξαμενές για συλλογή και διαχείριση όμβριων υδάτων για την άρδευση, κ.λπ.).
Να σημειωθεί ότι η κατασκευή ενός ακόμη γυμνασίου στα Πεύκα αποτελούσε απαίτηση των αυξημένων αναγκών και ήταν ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, για την οποία στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες κινητοποιήσεις.


Την ένταση προσπάθησε πυροσβεστικά να κατευνάσει η πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης προχωρώντας λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας των νέων «Καλλικρατικών» δήμων (Δεκέμβριος 2010) σε διαγωνισμό ενός 6θέσιου γυμνασίου με τη μέθοδο της προκάτ κατασκευής. Επρόκειτο για ένα μικρό, ακατάλληλο και ελλιπές σε άλλους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους (γυμναστήριο, αίθουσες εκδηλώσεων, κ.λπ.) που σύντομα θα αποδεικνυόταν ανεπαρκές για τις ανάγκες του αυξανόμενου μαθητικού δυναμικού στην περιοχή. Κι όταν αυτό θα διαπιστωνόταν, όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, καμία επέκταση ή προσθήκη δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί η κατασκευή του θα δέσμευε όλο το μεγάλο οικόπεδο και θα το καθιστούμε περαιτέρω ανεκμετάλλευτο.

Μπροστά σ’ αυτές τις πραγματικές καταστάσεις, η δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών, από την πρώτη στιγμή ήρθε σε επαφή με τον ΟΣΚ ζητώντας να προχωρήσει σε εκπόνηση νέας μελέτης για την ανέγερση 12θέσιου γυμνασίου που να περιλαμβάνει και γυμναστήριο. Δυστυχώς η «φασόν» μελέτη που στάλθηκε από τον ΟΣΚ δεν κάλυπτε τις ανάγκες και δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί, αφού αυτή ήταν ανεφάρμοστη ως προς το πραγματικό ανάγλυφο του οικοπέδου, μη λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες υψομετρικές διαφορές και στις δύο κατευθύνσεις του οικοπέδου, παρόλο που είχε σταλεί από το δήμο γεωτεχνική μελέτη, ενώ δεν περιελάμβανε και κλειστό γυμναστήριο.

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος, δόθηκε άμεσα από τον Ιανουάριο του 2013, εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου να προχωρήσει στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την ανέγερση του νέου σύγχρονου και πλήρους 12θέσιου διδακτηρίου που να καλύπτει τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού και να περιλαμβάνει γυμναστήριο και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Έτσι, σε χρόνο ρεκόρ για ένα τέτοιο έργο, οι μελέτες και τα σχέδια ολοκληρώθηκαν, κι απομένει πλέον η δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατασκευή του.

«Η παιδεία και η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι, και θα είναι, η κορυφαία προτεραιότητά μας, κι αποτελεί τον πιο κρίσιμο κι ευαίσθητο τομέα της αποστολής μας. Έχουμε χρέος και ιερό καθήκον να προικίζουμε τις επόμενες γενιές με μόρφωση, υλοποιώντας καινοτόμες δράσεις και επενδύσεις στους τομείς της Παιδείας και της Σχολικής Στέγης, δίνοντας έμφαση στην κατασκευή υπερσύγχρονων και βιοκλιματικών σχολείων, ανασχεδιάζοντας παιδαγωγικά κτίρια και αυλές, δημιουργώντας και εξοπλίζοντας εργαστήρια πληροφορικής, φυσικής και χημείας, ενισχύοντας τις Σχολικές Επιτροπές, υλοποιώντας πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτό πράττουμε και τώρα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον, αγωνιζόμενοι για λύσεις ουσίας, μακράς πνοής και διευρυμένων οριζόντων.

Η δημοτική αρχή έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και των σοβαρών προβλημάτων που ανέλαβε να διαχειριστεί στον τομέα αυτόν και σε μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε ραγδαία πληθυσμιακή έκρηξη». «Από την πρώτη στιγμή με συντονισμένες δράσεις κι αποφασιστικότητα επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα για την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της σχολικής στέγης. Κλείνοντας τα αυτιά στις Σειρήνες και τις Κασσάνδρες, επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της αποτελεσματικότητας και της χρησιμότητας. Αρνούμενοι συνειδητά να ακολουθήσουμε ‘‘ευχάριστες’’ πολιτικές, μείναμε προσηλωμένοι στην επιλογή μας να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί σε βάθος χρόνου», τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: